Intervalltrening og pulsmåling for å vurdere graden av muskeltretthet – Veterinæren svarer

I artikkelen Hva slags trening til hvilke muskler ble det i de siste to avsnitt skrevet kort om intervalltrening og pulsmåling for å vurdere graden av muskeltretthet.

Intervallenes lengde og intensitet bør bestemmes ut fra hestens puls fordi pulsen har direkte sammenheng med musklenes evne til å jobbe aerobt. Når pulsfrekvensen passerer en viss grense, går musklene over fra å benytte aerobe muskelfibre til anaerobe.

Ved pulsmåling kan man observere når hesten passerer denne grensen under treningsøkten, og dermed ha bedre grunnlag for å belaste hesten og samtidig vurdere graden av muskeltretthet. Dette gir mindre risiko for belastningsskader.

Leserens spørsmål

Kan dere utdype dette? Hvordan måler jeg pulsen på hesten min og hvordan vet jeg hvilken intervalltrening som passer for han utfra hans puls? Grei artikkel men følte ikke at den svarte på problemstillinga den utdypte

Veterinæren svarer

Hei, takk for interessen!

Dette er et veldig spennende (og stort!) tema. Prinsippet er at ved å måle hestens puls, kan man både overvåke treningen (hvor hardt treningen egentlig påvirker hesten) og optimalisere treningen ut fra hva slags resultater man ønsker å oppnå. Hvis man ønsker å basere et treningsopplegg på pulsmåling er det nok lurt å sette seg grundig inn i temaet, og mye litteratur er tilgjengelig – Google “heart rate training equine” så kommer det opp både oversiktlige og mer dyptgående artikler.

For å måle pulsen kan man bruke en pulsmåler som kobles til bukgjorten. Man kan selvfølgelig også måle “manuelt” med stetoskop mot hjertet eller med fingrene på pulsåren som løper over hestens underkjeve, men dette kan være upraktisk i en treningsssituasjon.

Hva slags puls man ønsker under trening vil avhenge av hva man trener mot, hva man ønsker å oppnå. Noen disipliner krever god aerob kondisjon, noen disipliner er hovedsakelig anaerobe. Prinsippet er at hestens puls henger sammen med melkesyrenivået i hestens blod, produsert av muskulatur. Under hard anstrengelse får ikke muskulaturen nok tilgang på oksygen, og det dannes melkesyre (som lekker ut i blod). Derfor vet vi at når melkesyrenivået (og pulsen) stiger over et visst nivå, går treningen fra å være aerob til å bli anaerob. Noen ganger ønsker vi dette, andre ganger ønsker vi å unngå det.

Med målrettet trening kan en forbedre hestens kondisjon i løpet av relativt kort tid. Da er det viktig å huske på at selv om hesten har kapasitet fra hjerte og lunger til å prestere mer, trenger skjelett, sener og ligamenter mye lengre tid til å utvikle styrke og motstandsdyktighet mot stress. Når en ved hjelp av pulsmåling ser at kapasiteten til hesten øker, kan det være fristende å øke treningsintensiteten – men da vil det være riktig å bruke pulsmåling til å sørge for aerob trening i lang nok tid til at skjelett, sener og ligamenter tåler belastningen de utsettes for. 

Silje Rosenberg

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Trening

Tags: , , , , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Treningsrelaterte skader på hest – Kan det forebygges? – Tidsskriftet Sportshest.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: