Hest som spiser jord og møkk – Veterinæren svarer

Hva kan være årsak til at hesten spiser møkk og jord, og hva kan vi gjøre?

Spørsmål

Hei! Varmblodshoppa mi på 14 år, har begynt å spise jord og avføring.

I alle år har hun fått mineraler en gang om dagen, pluss  0,5 kg Komplett. Hun får godt grovfor 4 ganger om dagen  og har fri tilgang på rød saltstein. I det siste har hun også fått ca 1 ss med salt over kraftforet sitt. I perioder har hun også fått olje eller tran over kraftforet sitt.

Via internett leste jeg at hestene ofte mangler salter og elektrolytter i kroppen når de spiser jord. Hva kan jeg gi henne for at hun ikke skal spise jord? Og er det grunn til å ta blodprøver for å finne eksakt ut hva dette skyldes?   

Veterinærens svar

Hei!

Det er sant at denne adferden kan skyldes mangel på mineraler – vanligvis jern og kobber. I tillegg er tiltak som markkur, ofte utfôring, grovfôr av god kvalitet og tilleggsfôring med gulrøtter og energirikt høy som f. eks. lucerne anbefalt – her dekker du jo opp mye allerede, med mange utfôringer osv.

Nervøsitet/kjedsomhet er iblant en del av problembildet.

Man kan ta blodprøver for å sjekke nivået av mineraler i blodet, og selv om nivået i blodet ikke alltid er representativt for det totale nivået i kroppen, og dermed ikke nødvendigvis konkret avdekker en mangeltilstand, kan det gi en god indikasjon og være et fornuftig sted å begynne for å utrede problemet.

Tenk også over om hun den siste tiden får i seg noe mer av noe, eller noe nytt – noen mineraler «fortrenger» opptaket eller utnyttelsen av andre, og derfor kan det i enkelte tilfeller være snakk om overtilførsel av ett mineral, heller enn for lite tilførsel av et annet – eksempel på forstyrrelser kan være bytte av grovfôr, til et der jordet ble gjødslet kraftig med et mineral? Noe i luftegården hun slikker på (metallgjenstand av noe slag)?

Lykke til!

LES OGSÅ – Spatt i begge bakbein – Veterinæren svarer

Fremsidefoto: Photo by Glen Carrie on Unsplash

Denne artkkelen ble publiser første gang 27-12-2016.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Sportshestmanagement

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: