Hest som spiser jord og møkk – Veterinæren svarer

Hva kan være årsak til at hesten spiser møkk og jord, og hva kan vi gjøre?

Skrevet av  Silje Rosenberg, cand.med.vet

Spørsmål

Hei! Varmblodshoppa mi på 14 år, har begynt å spise jord og avføring.

I alle år har hun fått mineraler en gang om dagen, pluss  0,5 kg Komplett. Hun får godt grovfor 4 ganger om dagen  og har fri tilgang på rød saltstein. I det siste har hun også fått ca 1 ss med salt over kraftforet sitt. I perioder har hun også fått olje eller tran over kraftforet sitt.

Via internett leste jeg at hestene ofte mangler salter og elektrolytter i kroppen når de spiser jord. Hva kan jeg gi henne for at hun ikke skal spise jord? Og er det grunn til å ta blodprøver for å finne eksakt ut hva dette skyldes?   

Veterinærens svar

Hei!

Det er sant at denne adferden kan skyldes mangel på mineraler – vanligvis jern og kobber. I tillegg er tiltak som markkur, ofte utfôring, grovfôr av god kvalitet og tilleggsfôring med gulrøtter og energirikt høy som f. eks. lucerne anbefalt – her dekker du jo opp mye allerede, med mange utfôringer osv.

Nervøsitet/kjedsomhet er iblant en del av problembildet.

Man kan ta blodprøver for å sjekke nivået av mineraler i blodet, og selv om nivået i blodet ikke alltid er representativt for det totale nivået i kroppen, og dermed ikke nødvendigvis konkret avdekker en mangeltilstand, kan det gi en god indikasjon og være et fornuftig sted å begynne for å utrede problemet.

Tenk også over om hun den siste tiden får i seg noe mer av noe, eller noe nytt – noen mineraler «fortrenger» opptaket eller utnyttelsen av andre, og derfor kan det i enkelte tilfeller være snakk om overtilførsel av ett mineral, heller enn for lite tilførsel av et annet – eksempel på forstyrrelser kan være bytte av grovfôr, til et der jordet ble gjødslet kraftig med et mineral? Noe i luftegården hun slikker på (metallgjenstand av noe slag)?

Lykke til!

LES OGSÅ – Spatt i begge bakbein – Veterinæren svarer

Fremsidefoto: Photo by Glen Carrie on Unsplash

Denne artkkelen ble publiser første gang 27-12-2016.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Sportshestmanagement

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: