Sandkolikk – et økende problem?

Kolikk er en kjent sykdom for de fleste, og ofte finner man ingen årsak. Sandinnpakning som årsak til kolikk har hittil vært vanligere i mildere land enn i Norge, selv om vi her også ser noen tilfeller hvert år. Men med mildere vintre, er det ikke usannsynlig at antall tilfeller kommer til å øke. Hva bør du gjøre for å forebygge sandkolikk?

Sandkolikk oppstår når hestene får i seg store mengder sand over tid. Litt sand spiller ingen rolle, det blander seg med annet tarminnhold og passer etterhvert gjennom tarmsystemet uten å skape problem. Men blir det større mengder kan det samle seg i grovtarmen, der pakker seg og blir for tungt for tarmmuskulaturen å flytte videre.

Sandkolikk sees oftest om vinteren, når hesten har stått på vinterfôring over noe tid. På sandrike beiter kan sandkolikk oppstå også om sommeren, hvis gresset er nedbeitet. Da får hesten i seg sand fra røttene når den drar opp det korte gresset med rota. Ellers får hestene i seg sand fra luftegården hvis de leter etter fôrrester, velter en bøtte med kraftfôr og spiser restene fra bakken, eller rett og slett kjeder seg. Ved kalde vintere er underlaget frosset, og problemet forsvinner. Men ved milde vintre blir risikoen større.

Ved en kolikk der sand mistenkes som årsak, vil veterinæren kunne lytte etter sandlyder i buken. Når sanden beveger seg i tarmen, kan det høres ut som sand som vaskes av bølgene på en strand.

Røntgen er en god måte å diagnostisere sand i buken på. Man tar da røntgenbilde av nederste del av buken. Vanlig tarminnhold vil fremstå som mørkt og vanskelig å se, mens en opphopning av sand er røntgentett, og vil lyse opp på bildene.

Sand i tarmen kan forårsake forstoppelseskolikk, men også diare, eller irritasjon og ubehag når den skraper mot tarmveggene. For å løse en sandforstoppelse behandler veterinæren først og fremst med store mengder væske, både gjennom sonde i nesen og intravenøst. En slik overhydrering vil løse opp innpakningen og hjelpe tarmen å flytte innholdet bakover. I tillegg bruker mange psylliumfrø for å forebygge og behandle kolikk. Det er foreslått at å gi psylliumfrø i fôret en gang i uken er bedre enn hver dag, ellers kroppen tilpasse seg og effekten bli borte.  Psylliumfrø i fôret har hjulpet til med å løse mange sandkolikker. Men noen studier viser at behandlingen slett ikke har større effekt enn behandling med bare væske. Derfor gjenstår forebygging av inntak som det viktigste tiltaket mot sandkolikk.

LES OGSÅ – Studie: Behandling av sandkolikk

LES OGSÅ – Unngå sykdommer med riktig fôring

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Artikkelen ble publisert første gang 01.04.2020

Forsidefoto: Adobe Stock

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: