Hvordan kan man håndtere skremte og nervøse hester?

Hva kan vi som ryttere gjøre når vi rir og håndterer hester som er følsomme for sine omgivelser, og blir lett spente, nervøse og skvettne?

Vi spøker gjerne med at hester kun er redd to ting: ting som står stille, og ting som beveger seg. Men vi vet også at det er stor forskjell på hester. Noe hester er ekstra følsomme og kan være vanskelige å ri og håndtere. Som ryttere er det viktig å forsøke og beholde roen, og ikke bidra til at hesten blir enda mer spent, enten det er på tur, i trening eller i stevnesituasjon.

Prøv å ikke gjør så mye ut av situasjonen

Hester er flyktdyr, og det er viktig at vi som ryttere prøver å bevare roen. Unngå å dra hardt i tøylene, sparke hesten i sidene osv., for å irettesette eller disiplinere hesten – det bidrar gjerne ytterligere til hestens stress og frykt. 

Prøv istedet bare å «late som ingenting», og fortsett med det du holdt på med/ri videre. Da vil du forhåpentligvis lære hesten at reaksjonen ikke var nødvendig – at der ikke var noe å være redd for.

Hold hesten fokusert

Hvis du møter en potensielt skremmende situasjon, hjelper det som regel å holde hesten fokusert på oppgaven, for å ta fokuset vekk fra det som kan skremme hesten. Selv i skritt kan du lage noen distraksjoner – gjør en sjenkelvirkning, endre litt retning eller lignende.

Som regel er en trygg hest en snill hest

Hvis du møter på noe som hesten ikke ønsker å passere, kan det på noen hester fungere å løsne litt forsiktig på tøyle, sjenkel-trykk, og la hesten få lov til å trave kontrollert forbi det som skremmer den. Ha tøylekontakt, men la den være “elastisk” og myk. Dette anbefales likevel ikke, hvis du er redd og har lite kontroll, og hesten er veldig stresset og skremt. En redd hest kan løpe ut med deg. Da er det bedre å gå av den og leie den forbi det som skremmer den. Tenk sikkerhet først!

Prøv å hold nervene under kontroll

Noen ganger spiller rytterens nerver en rolle i forhold til hvordan hesten oppfører seg. Hvis du til enhver tid er anspent og nervøs og redd for at hesten skal bli skremt, kan det etterhvert påvirke hesten din – du kommuniserer til hesten at der er grunn til å være engstelig.

Vær bevisst på din egen kroppsholdning, og pust dypt, og forsøk å beholde roen – “fake it til you make it” – er det noe som heter.

Rasmus Bagger, en dansk mentaltrener sier at «negative følelser som frykt, tvil, redsel, usikkerhet, nervøsitet, stress, surhet, irritasjon, frustrasjon, sinne osv., forteller kun en eneste ting til fluktdyret: FLYKT! Derfor blir hesten -naturligvis- vanskeligere å ri når du føler negative følelser.» 

Hvis du føler at samspillet mellom deg og hesten er “låst” kan det anbefales at du og hesten i en periode trener i trygge omgivelser, til dere blir trygge på hverandre igjen, før dere tester mer utrygge omgivelser igjen. Verken en anspent hest, eller en anspent rytter utvikler seg positivt. 

Kan hesten ha vondt?

Hvis hesten virker mer lettskremt enn normalt, kan det være forårsaket av smerter. Hester som har vondt kan være mer anspent og skvetten enn normalt. Selv om den ikke halter eller går urent, kan den ha vonde og ømme muskler. Kan den ha vondt i ryggen? Kanskje passer ikke salen lengre? Kan det være magesår? Ser den dårligere? Sjekk utstyret ditt, og få gjerne hesten sjekket av veterinær hvis du føler at hesten endrer adferd.

Tenk sikkerhet!

Og til syvende og sist – hvis hestens adferd utgjør en risiko for deg selv eller andre i sine omgivelser, er det viktig at man innser sine begrensninger og spør om hjelp! En redd hest kan være livsfarlig, og det er ikke noe vits i å utfordre skjebnen. Med riktig trening fra kyndige og erfarne, kan hesten bli trygg å håndtere og ri igjen. Som regel er en trygg hest en snill hest.

LES OGSÅ – Hester gjenkjenner følelseutrykk hos mennesker

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Kommunikasjon og atferd

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: