Løsgjørende arbeid – Hva definerer egentlig en løsgjort hest?

Løsgjørende arbeid bør være en naturlig del av den daglige rutinen din både under oppvarming og nedridning. Hva definerer egentlig en løsgjort hest?

Hva er løsgjørende arbeid?

Takt og løsgjørende arbeid utgjør fundamentet i den tyske utdanningsskalen. For de av dere som ikke er kjent med den består den av generelt 6 byggeklosser.   

  • 1) takt
  • 2) løsgjørende/avslapping
  • 3) kontakt
  • 4) scwung
  • 5) retthet
  • 6) samling  

Disse punktene er alle avhengige av hverandre og hvert steg må oppnås før man kan gå videre til neste. Disse deles igjen inn i tre faser hvor avslapping, rytme og kontakt utgjør første fase: I denne fasen skal hesten oppfordres til å slappe av, finne sin naturlige rytme og søke en elastisk kontakt til rytteren gjennom tøylene. 

Gjennom løsgjørende trening er det ønskelig å fjerne spenninger i muskulaturen og øke fleksibilitet i nakken og ryggen. Dette gjøres ved å styrke magemusklene og musklene i bakparten som er ansvarlige for framdrift. 

Bilde: Anna Marciniak; Dette bildet viser et “glansbilde” av en løsgjort hest med selvbæring. Foto: Equiconsult.no 

En øvelse man kan gjøre hver dag er å ri hesten sin lang og dyp, denne treningsformen beskrives som en langsgående fleksjon med forlengelse eller tøyning av hestens rygg. Den bør være en naturlig del av oppvarmingen fordi den både tøyer og løsgjør muskulaturen samtidig som den setter hesten i en avslappet mental tilstand.   

Å ri hesten sin lang og dyp er ikke det samme som å la hesten trave rundt på lange tøyler for å strekke seg. Ser du forskjell på de to bildene? 

Bue og streng teori

Teoretisk sett kommer metoden lang og dyp fra en “bue og streng teori”. Biomekanikken beskriver hvordan ryggraden påvirkes av benmuskulaturen og hvordan ryggraden støtter hestens masse. 

«Teorien hjelper oss med å forstå hvorfor det er viktig å engasjere hestens bakbein for å skape en rundet topplinje og en avspent hest»

Ryggsøylen, bekkenet og de øvre musklene responderer til buen som holdes spent av strengen. Når buen er under spenning vil hestens rygg være bedre egnet til å bære vekt ovenfra. Strengen refereres til soom brystbenet og magemusklene. Når protraktoren i frambeina og retraktoren i bakbeina kontraherer vil buen spennes slik at ventrofleksjon skjer i ryggraden. Musklene kontraherer når benet er vektbærende. 

Se illustrasjoner av bue og strengteori under.

 

Litt komplisert? Vel, denne teorien hjelper oss med å forstå hvorfor det er viktig å engasjere hestens bakbein for å skape en rundet topplinje og en avspent hest.   

«Indikasjonene på løshet er en svingende rygg, prusting og en lukket men ikke immobil munn»

Løsheten vi snakker om oppnås når hesten vil strekke hodet og nakken ned og fram med stabil kontakt i alle gangarter. Indikasjonene på løshet er en svingende rygg, prusting og en lukket men ikke immobil munn. Og her kommer faktorene fra forrige innlegg inn i bilder: takt og rytme. For at en hest skal løsgjøres må den ha regelmessige steg i hver gangart. Stegene bør gå over lik distanse og likt tempo. Denne rytmen skal opprettholdes gjennom overganger, svinger og rette linjer.   

En hest er heller ikke løsgjort før kontakten mellom hånden til rytteren og hestens munn er myk og stødig. Hesten skal gå rytmisk framover fra rytterens drivende hjelpere og søke en kontakt med rytterens hånd ved å “gå til hånden”. En korrekt og stødig kontakt gir hesten mulighet til å finne balanse under rytteren og til å finne rytmen i hver gangart.

Er stretching en naturlig del av treningshverdagen din? Foto: Equiconsult.no

I dressuren kalles dette for “fremadbydning”, det skjer når kraften fra bakbeina kommer gjennom i gangarter og i alle aspekter av den fremovergående bevegelsen. En hest kan sies å ha fremadbydning når den skyver godt fra bakken og svinger bena godt framover. Rytteren skal bruke hestens naturlige takt og legger til fremadskyvning og letthet.    

LES OGSÅ – Rytterens sits avgjørende for karakterer i visse øvelser 

Om Linn (forfatter)

Linn er utdannet etolog og tilbyr oppfølging og konsultasjoner.

Hun tilbyr også personlig oppfølging og konsultasjoner for de som ønsker tettere oppfølging. For å lese mer om tjenester Linn tilbyr, kan dere gå inn på www.equiconsult.no, og følg dem gjerne på bloggen www.equiconsultblogg.com, og på instagram

Alle illustrasjoner: Equiconsult.no

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Trening

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: