Trening: Retthet og assymetri

Skrevet av  Linn Therese Olafsen, Etolog

Treningsskalaen

Som jeg har nevnt tidligere er alle punktene i treningsskalaen avhengig av hverandre. Hvis vi deler skalaen inn i tre faser, finner vi at:

1. Avslapping, rytme og kontakt utgjør første fase. Hesten skal oppfordres til å slappe av, finne sin naturlige rytme og søke en elastisk kontakt til rytteren gjennom tøylen.

2. Den andre fasen består av utviklingen av skyvekraft fra bakparten som gir fremadbydning og retthet.

3. Den siste fasen består av å utvikle den bærekraften til bakbeina som kalles samling. 

Punktet «retthet» går igjen i alle faser og alle steg på veien. Hesten er nødt til å ha en god rytme og retthet for å slappe av, og den kan heller ikke utvikle bærekraft og akseptere bittet hvis den ikke er avslappet og rett. 

Hva er retthet? Hva betyr assymetri?

Alle som har prøvd å skritte hesten på halvlange tøyler på rett spor, vet at dette egentlig kan være vanskelig å få til.

Alle hester har en naturlig assymetri i muskulaturen, og tradisjonelt sett viser retthet til tanken om at en hest skal være helt rett i kroppen. Dette handler om utviklingen av symmetriske muskler, og at hesten distribuerer vekten sin likt på alle fire beina. Når vi snakker om en skjev hest, betyr det ikke at hesten er krokete i kroppen, men at den vingler, drar seg ut sideveis, stikker ut stkulderen ect. Når vi ønsker å “trene en hest til retthet” betyr det at vi trener hesten til å holde en bestemt linje som er definert av rytterens lette hjelpere. Dersom hesten er skjev vil den drifte ut til en av sidene, eller forskyve seg hvis rytteren korrigerer dette med skjenkler eller tøyler.

“Når vi ønsker å “trene en hest til retthet” betyr det at vi trener hesten til å holde en bestemt linje som er definert av rytterens lette hjelpere”

De fleste hester har assymetri i ryggvirvlene og tenderer til å dra mer i en retning enn den andre som resultat av ulik vekfordeling på beina som karakteriseres som assymetri. Dette er årsaken til at vi må være kjent med muskulaturen og bevegelsesmønsteret til hesten slik at du kan utvikle lik muskulatur på begge sider. Alle hester har en sterk og en svak side, og det er viktig å utvikle smidighet og styrke like mye på hver side. Dette vil si at hesten skal bevege seg med lik skyvekraft fra begge bakbena slik at krafen forskyver seg framover og hesten beveger seg rett fram på linje med lik kontakt i begge tøylene.

Høres enkelt ut? Det som er viktig å påpeke er at når du har en skjev hest skal ikke kontakten bli noe sterkere, det handler om å fjerne vekten fra den “tunge tøylen” og få en mer stabil og konsekvent kontakt i den “lette tøylen”. 

«Retthet defineres derfor som evnen til å forflytte seg på en rett linje, og krever en symmetrisk muskulatur og en balansert ryttert»

På grunn av vekten til hestens hode og nakke (10 % av kroppsvekten) vil en bøyd nakke også føre til ujevn framdrift. Uavhengig av naturlige effekter, er assymetrisk framdrift varemerket til skjevhet hos hesten. 

Fra et biomekanisk synspunkt, er rytme å ha symmetrisk framdrift, og av den grunn er symetrisk framdrift ekstremt viktig i perfeksjoneringen av rytme. 

For å si det med andre ord, en skjev hest kan ikke ha en jevn rytme, og uten bilateral jevn framdrift kan ikke hesten ha skyvekraft heller. Retthet defineres derfor som evnen til å forflytte seg på en rett linje, og krever en symmetrisk muskulatur og en balansert rytter.

LES OGSÅ – Trening: Fremadbydning og skyvekraft

Om Linn (forfatter)

Linn er utdannet etolog og tilbyr oppfølging og konsultasjoner.

Hun tilbyr også personlig oppfølging og konsultasjoner for de som ønsker tettere oppfølging. For å lese mer om tjenester Linn tilbyr, kan dere gå inn på www.equiconsult.no, og følg dem gjerne på bloggen www.equiconsultblogg.com, og på instagram

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Trening

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: