Scott Brash: Rytme betyr alt

Scott Brash er en verdens beste sprangryttere og holdt clinic på AEG i 2016.

Start alltid oppgavene med en avslappet hest

Scott jobber med to forskjellige grupper på 4 ekvipasjer.

Første gruppe varmer opp med travbommer. «Jobb med å få hesten din avslappet,» maner Brash «Hestene gjør ikke en bra jobb hvis de er spente.»

Scott Brash har fokus på at rytteren skal være myk og ettergivende i hendene over bommene, og variere mellom å ri høyre og venstre (åttetall), jobbe hestene etter bommene og gi hestene oppgaver mellom bommer og hinder, for å holde dem aktiv og løsgjorte.

Gjentar til flere av ryttere at de må være myke i hendene over bommene.

Ber om at hestene har god kontakt med hånden, og at de er på plass mellom hjelperne, og bruker overlinjen sin.

Når hestene slapper av, ber Scott rytterne hoppe en okser etter travbommene. Brash har fokus på at rytterne må være «soft», tolmodige, med gode overganger fra trav/galopp før tilridning til hinder. Tolmodighet er helt grunnleggende i utdanning av hesten, understreker verdenseneren.

Rytme betyr alt!

«Rytme er det viktigste! Det er det første du må ha på plass. Dette gjelder i alle grener, og både for sprang og dressur. Du må først få hesten til å slappe av og ha jevn rytme før du går videre til neste oppgave, uansett hvor kort tid du har. Ikke presenter nye oppgaver til en spent hest!»

Scott forklarer til noen av rytterne at de skal ri frem i overgangene, istedet for å trekke dem tilbake. «Hesten skal tenke fremover, ikke bakover,» forklarer han.

«Ikke presenter nye oppgaver til en spent hest!»

Med første gruppe jobber de blant annet med en avstand på rekk, rekk – 4 galoppsteg og rekk 5 galoppsteg. «Det er rytteren sin jobb å presentere jobben/hinderet til hesten, slik at jobben blir lettest mulig for den» – etter det er det hesten som skal hoppe hinderet. Scott minner om at det er «sjenkelen til hånden (leg to hand)» som skal korte opp hesten, ikke bare hånden.

– Rytme er det viktigste! Det er det første du må ha på plass. Dette gjelder i alle grener, og både for sprang og dressur.

Begge grupper rir en bane. «Uansett avstand er det alltid det samme – nemlig samme rytme,» maner Brash. Han fokuserer mye på «leg to hand» og rytme – rytme – rytme! Rytterne får beskjed om å alltid se på hinderet de skal ri til, og selv om det var veldig rutinerte ryttere som ridde, måtte han stadig påpeke at de måtte tenke fremover.

«Uansett avstand er det alltid det samme – nemlig samme rytme»

Og før du gjør en overgang til trav, når du er ferdig, får man ikke «kollapse» inn i trav, men være i kontakt med hesten, og ha rytme og gjøre seg ferdig med ting før man avslutter.

Repetisjon er viktig og «Always think ahead!»

Scott forklarer at du ikke trenger å hoppe hestene så stort hjemme. Vi kan gjøre samme jobben på mindre sprang – den grunnleggende jobben. Repetisjon er kjempeviktig for både hest og rytter, og lære seg og tenke neste steg, tenke fremover. «Always think ahead!» understreker Scott Brash flere ganger.

Han nevner også at ryttere må være bevisste på hvordan de plasserer kroppen over sprangene. For eksempel må ryttere som er lange i ryggen passe på slik at de ikke kommer “foran hesten” over hindrene og forstyrrer balansen.

«Iceman»

Scott Brash er kjent som «iceman», for han er kald og rolig når det gjelder. Og han er rolig også når han trener, noe som virker å være smittsomt. En av rytterne rir feil bane, og Scott bruker sin humoristiske sans for å ikke gjøre for mye ut av det, og får publikum til å le, og rytteren får å slappe av før han fullfører. Bommer rytteren på avstander eller gjør andre feil sørger Scott for å få ekvipasjene tilbake i balanse, finne tilbake roen og rytmen.

LES OGSÅ – Forskning kaster lys på treningsmetoder i sprangridning

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Trening

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: