Går moderne dressuravl på bekostning av hestens helse?

Det debatteres stadig om avlen av den moderne dressurhesten går på bekostning av hestens velferd. En video om dette temaet spredde seg i sosiale medier i 2016 og fikk mye oppmerksomhet. Men er påstandene i videoen holdbare?

Videoen – The million Euro Coup In Horse Breeding – Spectacular Gaits vs Health, har den siste tiden spredd seg på sosiale medier, skriver eurodressage.com i artikkelen The Million Euro Coup Video: The One Legged Trot Debunked.

Påstandene

Videoen viser eksempler fra hingstekåringen i Verden i Tyskland i 2015. Ektravagante bevegelser er å foretrekke hos unge hester i dag ved kåringer, auksjoner og konkurranser. Videoforfatter, Barbara Schulte, påpeker i denne videoen at ved å selektere varmblods hester i avlen med denne typen skyvekraft og overdreven bevegelighet og mobilitet, står vi i fare for å avle spetakulært på bekostning av holdbare og sunne hester.

Barbara Schulte uttalte seg også om et økende fokus på “spektakulære forbein” hos dressurhester på bekosning av synkrone for- og bakbeinsbevegelser, og uttalte til Eurodressage: “The horses that have a very expressive foreleg and a slow hind leg do not show this – they are incorrect. Also the hollowing of the horse’s back is not a good thing.” Og da beveger vi oss inn i debatten om Diagonal Advanced Placement. 

Er hennes påstander holdbare?

For dem som ikke leser artikkelen til eurodressage, skal det her noteres at videoen kritiseres for å generalisere, basert på stillbilder, noe som menes å være uproffesjonellt. Selv om de lærde strides, kommer det tydelig frem i artikkelen til eurodressage.com, at det ikke skal foreligge forskning som kan bekrefte at det faktisk er en signifikant korrelasjon mellom DAP (Diagonal Advanced Placement) og helseproblemer hos dressurhester. Tvert i mot hevdes det at det er fordelaktig for hestens helse.

Les hele artikkelen – The Million Euro Coup Video: The One Legged Trot Debunked.

Se den omtalte videoen under

THE ONE LEGGED TROT – The million Euro Coup In Horse Breeding – Spectacular Gaits vs Health.

LES OGSÅ – Et steg nærmere å designe din egen hest?

 Innlegget ble publisert første gang på sportshest.no 02-02-2016.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Avl, Fagblogg

Tags: , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Hvordan velge en god avlshoppe? – Tidsskriftet Sportshest.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: