Dressur: 20 tips fra Helen Langehanenberg

Helen Langehanenberg holdt clinic på Lefdal Rideskole 21. mars 2016. Hun var opptatt av at hestene – uansett nivå – skulle være løsgjorte, og ha det gøy under treningen. Her har vi summert opp noen av tipsene som rytterne fikk fra Helen under clinicen.

Ha det gøy og lek med hestene!

Ekvipasjene var på forskjellige steder i utdannelsen sin, men gjennomgående for ryttere på alle nivå var at hestene – under trening, skulle være avslappet, løsgjorte, og at rytteren ikke måtte være for fokusert på at ting skulle være perfekt. 

«Lek med kontakten, hold det avslappet, og ikke fokuser så mye på perfekt», var gjennomgående kommentarer i arbeidet med alle rytterne. Først når hesten er avslappet og løsgjort, kan du be om mer power! 

Her er noen tipsene som Helen kom med under clinicen:

Oppvarmingen

 • Rytteren må ikke spørre om for mye i begynnelsen, men be hesten om å svare på signalene. 
 • Start øktene med å «stretche» hesten. Ikke be hesten samle seg for tidlig.
 • Når du «stretcher» hesten, pass på at hesten er «foran deg»!
 • Når hesten har en god rytme og et godt grunntempo, kan rytteren kan begynne å jobbe med tempovekslinger og overganger – sørg for at hesten er reaktiv – uten å endre hestens “bodyposition”. Jobbe med å holde bakparten aktiv.
 • Skritt: Ha godt overtramp og takt. Rytter må følge hestens bevegelser med armer og skuldre!
 • Arbeidstrav: Jobb med hesten foran deg. Har fokus på rytme.  Når rytmen er på plass, kan du starte jobben med overganger (transitions).
Start og avslutt treningene med å «stretche» hesten.

Treningen

 • Etter oppvarming, begynn å jobbe med den gangarten som hesten er sterkest i.
 • Jobb alltid hesten «inn i» overgangene. Hvis hesten blir sterk i overgangene, må du huske på å holde motoren i gang i overgangene, og være fleksibel i hånden. Ikke heng i tøylene! Tenk med sjenkelen.
 • Den spente hesten: “Use bendig and flection and change bodyposition to loosen the horse!”: Vend hesten litt til begge sider, for å få den til å slappe av. Dette oppfordrer hesten til å være mer fleksibel, og oppmerksom på rytteren signaler.  Føl at hesten reagerer, og at han blir mer oppmerksom og løsgjort. 
 • Benytt deg av stretching hvis hesten er spent. Blir den for lett i fronten – tilfør mer energi! La hesten svinge mer i kroppen. Fokus på løsgjorthet og at hesten svinger igjennom kroppen og er avlslappet! 
 • Ikke ha så mye fokus på at hesten skal være i «perfekte rammer». Unngå statisk ridning
 • Når hesten er avslappet og løsgjort, kan du be om mer kraft/power. 
 • Jobb mye med overganger hvis hesten trenger å bli mer oppmerksom på rytterens hjelpere. 
 • Hesten må ha med seg samme energien og poweren inn i overgangene, og beholde rytmen.
 • Pass på at hestene ikke blir for trette, og pass på jevnlige skrittepauser! Det er veldig viktig og passe på at hestene ikke blir trøtte og leie.
 • «Always renew the energy» ved å blant annet bruke halvparader for å holde hesten våken og aktiv.
 • Sideførende øvelser: Hold det enkelt! Hesten må få en forståelse for øvelsen, og hold hesten løsgjort – «Its about bending and flection, and crossing legs.» Bruk innvendig sjenkel til utvendig tøyle, hvis du skal bøye hesten til den ene eller andre siden. Bruk innvendig sjenkel for å be om bøyning, istedet for å fokusere for mye på innvendig tøyle.
Sideførende øvelser: Hold det enkelt! «Its about bending and flection, and crossing legs.»
 •  Hvis hesten dropper hodet og går bak bittet, be om mer energi.
 • Bytter: Ikke vent på byttene, men ri hesten inn i byttene. Alltid bruk den nye utvendige tøylen for å holde hesten rett.
 • Sørg for at hesten «bærer seg selv», på samme tid som den er løsgjort, og at hesten er uavhengig av tøylen! Rytteren må ha et uavhengig sete.
 • Passage – piaff – overganger: Fokuser på at hesten tar med seg energi fra passagen til piaff: Rytteren skal leke med hesten; endre på rammene, la hesten stretche, og samle igjen. Dette har som hensikt å holde hesten oppmerksom og aktiv. La hesten finne sin egen balanse i piaffen! Rytteren skal unngå å hjelpe for mye til ved å prøve å «holde hesten oppe». Jobb med med dynamikk i piaffen, og ikke bli for opptatt av perfeksjon! Jobb med å holde den aktiv og løsgjort.

Arrangører og rytter

Mari Bjørgan og Julie Hokseggen var arrangører av clinicen i samarbeid med PS of Sweden og Equestrian Acadamy.

Det var 5 kjempeheldige ekvipasjer som var med på clinicen:

Ponnirytter Sara Solbakken, med en 14 årig ponnihingst, juniorrytter Vilde Antonsen med hesten Don Dino, Young Rider Helena Liholt Gulli med elitehingsten Tobajo Picez, U25 rytter Charlotte Finjarn med hesten Svalegårds Walk on Water og Grand Prix rytter Catharina Lorentzen Lund.

Helen Langehanenberg, som er elev av verdensledene trenere som Ingrid Klimke og Klaus Balkenhol, har utviklet en filosofi som innebærer harmoni, ydmykhet og at trening skal utføres med letthet samt være lekende lett for hesten. Og dette fikk vi sett i praksis under clinicen.

LES OGSÅ – Charlotte Dujardin: Den unge dressurhesten

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Trening

Tags: , , , ,

1 reply

Trackbacks

 1. Tysk dressurlegende: Gi unghesten positive opplevelser og god grunntrening – Tidsskriftet Sportshest.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: