Tysk dressurlegende: Gi unghesten positive opplevelser og god grunntrening

[+] Den tyske dressurtreneren Hans Heinrich Meyer Zu Strohen er i en egen liga når det gjelder å formidle kunnskap om den grunnleggende treningen. Tirsdag 20.februar delte han sine tanker om unghesttrening under clinic på AEG, med tre unghester på henholdsvis 4, 5 og 6 år.

Den 62-årige treneren har en hel karriere bak seg som profesjonell rytter med flere gode prestasjoner opp gjennom karrieren. I tillegg til å ha vært en profesjonell tysk berider på Grand Prix-nivå, har han formidlet sin enorme kunnskap ved flere anledninger – blant annet som leder på Hoya National Riding School og berider på Den spanske rideskole.

Bildet over: Hans Heinrich Meyer Zu Strohen på clinicen under AEG 20. februar 2018

Siden 2001 har han vært landslagstrener for juniorene og deretter ungrytterne i Tyskland – en ledende nasjon innenfor hestesporten. Ansvaret hans innebærer også ansvaret for treningen av auksjonshestene i Hanoverian Verband Auction – en stor auksjon med kvalitetshester. Han har også jevnlige clinics i USA for Hanoverian Verband (kilde: hestefrelst.no).

Få hesten til å akseptere arenaen og hjelperne

– Det er viktig å berolige den unge hesten først og fremst, åpner den tyske dressurtreneren med, da vi får inn den første unghesten – en 4 års hingst.

Han starter med å jobbe hesten på en 20 meters volte og har fokus på at hesten skal få mulighet til å slappe av, og at hesten skal gå i et rolig og greit tempo. Ber rytter gjentakende om å rose og berolige hesten.

Hans Heinrich fokuserer først og fremst på å få hesten til «å akseptere» arenaen. Han ber rytter om å beholde rytme og kontakt, og passe på å ikke ri fort.

– Kontakten med hesten skal være lett, formaner han og hesten skal være lang i halsen, og løsgjort med en svingende rygg og avslappet hale, forklarer han.

Rytteren får flere ganger beskjed om å sørge for og «holde tøylene lange» – åpenbart med fokus på at unghesten ikke får bli for kort i halsen, men skal ris frem til tøylen, i lengre form.

 Unghestene må ikke bli for korte i halsen, og den tyske treneren formaner gjennomgående om at tøylene forlenges. Her ser vi Helena Liholt Gulli og den 4 år gamle hingsten AC’s Pik Midaz.

– Sørg for å alltid sitte stille i balanse før galoppfatning, sier tyskeren ved flere anledninger, og peker på at det blir viktig at unghesten aksepterer rytterens kontakt og hjelpere. – Jobb med å finne en god rytme, og jobb med overganger. I overganger får rytteren sitte ned, og bruke setet for å bremse tempo. Det er setet som i utgangspunktet er bremsen ikke hånden, forklarer treneren.

– Det er viktig at unghesten synes det er greit og fint å være inne på arenaen, og det er rytterens ansvar å gjøre det til en så positiv opplevelse som mulig.

Oppsummert var fokusområdene hos fireåringen:

  1. Berolige unghesten og gjør opplevelsene positive
  2. Jobb med å få hesten til å akseptere hjelperne 
  3. Jobb for å finne en god rytme
  4. Hold hesten avslappet og løsgjort
  5. Ikke ri for fort!
  6. Sitt stille – i balanse
  7. Bruk setet som brems, ikke hånden
  8. Ikke ri hesten kort i formen/halsen

Trygging og overtalelse

Kristin Hilsen og Diablo – som er en 5 års vallak, var neste ekvipasje ut. Denne hesten var betydlig mer ubekvem, spent og urolig ved øktens start. Det resulterte blant annet i at den i begynnelsen ikke aksepterete rytterens hjelpere, og forsøkte flere ganger å komme seg ut av arenaen.

Den tyske dressurlegenden tar dette med stor ro, og fokuserer entydig på å få hesten til å bli trygg, til å samarbeide, uten å bruke noen form for tvang – heller overtalelse og trygging.

– Hester, folk og situasjoner er alle forskjellig, sier treneren.

Når hesten kikker og blir urolig, får rytteren beskjed om å bare holde seg rolig, ikke trekke i tøylene, men sitte stille. Han sier gjentagende «it doesn´t matter» når hesten reagerer på omgivlsene sine. – Bare fortsett, sier han oppmuntrene til rytteren, og jobb med å få hesten til å akseptere kontakten, og finne en god rytme.

Hans Heinrich minner rytter stadig om viktighet av å ikke dra i tøylene: – Når hesten bli nervøs – IKKE dra i tøylene! Sitt i salen for å bremse.

Hesten synes åpenbart det er ubehagelig å være alene, og søker flere ganger mot utgangen. Den tyske treneren er veldig fokusert på å ikke lage noe drama ut av det, men forsøker på en rolig måte og lede hesten inn på en volte i midten igjen og jobbe videre.

– Innvendig sjenkel til utvendig tøyle på volte formaner Hans Heinrich Meyer Zu Strohen. Hesten får mye ros når den aksepterer rytterens hjelpere, noe den gjør veldig bra etterhvert. Det jobbes gjennomgående med overganger, at hesten aksepterer rytteren og på rytme samt at hesten er avslappet til arbeidet.

Hans Heinrich er veldig nøye på at tempoet skal være «slow»: -Unghesten får ikke være for kvikk. Vi må ikke være for hard i kontakten med hånden, og tvinge unghesten «i form», da dette sender feil beskjed til hesten om hvordan den skal bruke kroppen sin og fremdriften. «Dont pull it back», sier den tyske dressurlegenden.

Når hesten aksepterer rytteren, hjelperene og er løsgjort under rytter, kan man begynne å jobbe videre med hestens utdannelse, og hjelpe den å bli sterkere.

Det er er også veldig viktig at rytteren er sterk og stabil i kroppen, og overkroppen!

Unghesten gikk fra å være spent, kikkete og urolig, til å bli avslappet, rolig, hvor den akseptere arenaen, rytteren og hjelperne på en harmonisk og løsgjort måte. Det er ingen tvil at den tyske treneren kan sakene sine.

Oppsummert var fokusområdene på 5 åringen:

  1. Ikke bruk tvang, men vær rolig og fokuser på overtalelse og aksept
  2. Gi hesten ros når den aksepterer hjelperne
  3. Vær myk i kontakten
  4. Ikke ri hesten for kort i formen/halsen – ikke dra den tilbake, og tving den “i form” da sender du feil beskjed om hvordan den skal bruke kroppen!
  5. Jobb med overganger
  6. Når hesten aksepterer rytteren, hjelperene og er løsgjort under rytter, kan man begynne å jobbe videre med hestens utdannelse, og hjelpe den å bli sterkere.
  7. Rytteren må være sterk og stabil i kroppen

Innvendig sjenkel til utvendig tøyle for mer aktivitet

Den tredje ekviasjen er Kristine Kleppe og den 6 år gamle vallaken Jinx. Fokuset her er gjennomgående det samme som hos de andre unghestene.

Treneren beordrer at heller ikke 6 åringen skal heller ikke være for kort i nakken og i sine rammer.

– Hvis hesten drar i tøylen (ikke aksepterer hånden), legg heller på sjenkel og be om mer aktivitet, sier Hans Heinrich når hesten går å drar litt i tøylen.

Han ber rytteren om å jobbe med innvendig sjenkel til utvendig tøyle for å få aktivitet i bakparten og for å gjenvinne oppmerksomheten til hesten, hvis den blir usikker og urolig.

Tyskeren sitt fokusområde er stadig at rytteren ikke får dra i tøylen, men heller skal «føle hesten», istedet for å «dra» hesten i posisjon med tøylene.

Hesten får heller ikke bli for kvikk i tempoet: Unghesten skal være løsgjort i sine bevegelser og IKKE gå for fort. Men man kan likevel tillate seg og kreve mer kvikkhet av en 6 åring enn en 5 og 6 åring, sier dressurlegenden.

Jobber ellers mye med overganger slik som med de andre unghestene.

Avlutter økten med å la hesten bli lengre i nakken og dypere med nesen pekende fremover.

Oppsummert var fokusområdene på 6 åringen:

  1. Hvis hesten er ukonsentrert, be gjerne om mer aktivitet, men pass på at den likevel ikke går fortere
  2. Man kan tillate seg og kreve mer kvikkhet hos en 6 åring enn en 4 og 5 åring, men en 6 åring skal ikke være for kvikk
  3. «Føl hesten», istedet for å «dra» hesten i posisjon med tøylene
  4. Ikke ri hesten for kort i formen/halsen
  5. Avslutt økten med å la hesten bli lengre i nakken og dypere med nesen pekende fremover

CLINICEN BLE SPONSET AV KRISTIN ANDERSEN & FERD

Artikkelen ble opprinnelig publisert 25-02-2018.

LES OGSÅ Unghesttrening – forbered hesten ved å håndtere den fra bakken

LES OGSÅ Dressur: 20 tips fra Helen Langehanenberg

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.no



Categories: Fagblogg, Trening

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: