Mugg hos hest – Årsak, forebygging og behandling

Alle hesteeiere kan skrive under på at høsten og våren kan være en svært plagsom tid med tanke på mugg på hestebeina. Les hvordan du kan forebygge og behandle disse plagene og hva du bør gjøre ved lymfangitt.

Skrevet av  Silje Rosenberg cand.med.vet.

De fleste kjenner mugg som små eller store skorper eller sår i kodebøyen. Men hovent og ømt ben kan også være et symptom på mugg. Ved mugg utvikles det en kronisk hudinfeksjon nederst på hestens ben.

Mugg er plagsomt både for hester (og hesteeiere), og kan være vanskelig å bli kvitt. Foto: Hestepraksis.no

Symptomene starter oftest i kodebøyen, men kan bre seg oppover på benet, helt opp til framkne eller has. Infeksjonen skyldes bakterier eller sopp, vanligvis en blanding av begge deler.  

Symptomer

Ved milde former for mugg kjenner man bare såvidt skorper i huden eller hårlaget. Skorpene kommer av at hudcellene øker tempoet på celledelingen for å gjøre huden tykkere og derved beskytte seg mot angrepet fra bakterier og sopp. I prosessen dannes overflødig hud, som skaller av og blir til skorper.

Ved alvorligere former dannes det også sår og sprekker i huden, benet kan være hovent og ømt, og i verste fall kan hesten være halt eller stiv. Sår og sprekker dannes når skorpene faller av, og åpenbarer tynn, ubeskyttet hud under.

Sårene er ypperligere inngangsporter for bakterier, og dersom huden blir infisert i dypet, stimuleres hestens immunforsvar. Benet blir hovent og varmt som en reaksjon på betennelsen, i forsvar mot sykdomsfremkallende organismer. Halthet oppstår når benet er så hovent at det sprenger og er ømt.

Hester kan ha forskjellige toleransegrenser for dette, noen blir fort halte, mens andre viser mindre smerte.

Lymfangitt (hudbetennelse i benet) utvikles iblant etter angrep av mugg.  Småsårene er inngangsport for bakterier, som kan gi en diffus betennelse i huden. Benet hovner kraftig opp og kan være varmt og ømt, hesten kan bli halt og få feber.

Lymfangitt kan bli kronisk, og bør derfor behandles så snart det blir oppdaget.

Hvorfor får hesten mugg?

Bakterier og sopp finnes overalt i hestens omgivelser. Som oftest hindrer hudens tykkelse og motstandsdyktighet dem i å skape problemer.

Konstant møkkete og fuktige omgivelser kan ødelegge denne balansen, huden blir irritert, følsom og mer mottakelig for angrep. Sopp har i utgangspunktet vanskelig for å invadere intakt hud, men en foregående bakteriell infeksjon kan bane vei.

«Noen hester reagerer på mye protein i fôret ved å utvikle mugg, fordi protein kan fremkalle milde allergiske reaksjoner i huden som legger grunnen for en bakterieinfeksjon»

Mange opplever dessuten at fôring med proteinrikt fôr kan føre til problemer med mugg. Sammenhengen her er ikke kjent, men en mulig forklaring kan være at stor tilførsel av protein, kan gi små allergiske reaksjoner i følsomme hudområder. Det reduserer hudens forsvar og gjør den mer utsatt for infeksjon.

Forebygging

Det beste er selvsagt å forebygge – dersom hesten først får symptomer er man raskt inne i en ond sirkel der utvikling av småsår og sprekker hele tiden danner grobunn for ny infeksjon.

Mugg forebygges best ved å holde kodene rene og tørre. Man kan gjerne barbere, vaske og tørre dem så ofte som mulig, og deretter smøres med fuktigivende salve som hindrer sprekkdannelse i huden. Jo tørrere omgivelsene hesten oppstalles i er, jo bedre er det.

Om benet er hvitt, og huden tynn, kan det være spesielt utsatt for sollys – da kan det være lurt å smøre på solkrem.

Noen hester reagerer på mye protein i fôret ved å utvikle mugg, fordi protein kan fremkalle milde allergiske reaksjoner i huden som legger grunnen for en bakterieinfeksjon.

Behandling

Mugg forårsakes altså på grunn av både angrep fra mikroorganismer og nedsatt styrke i huden. Behandlingen bør forsøke å rette på begge faktorene. 

Hvis hesten er kraftig angrepet bør området klippes slik at det er lettere å holde tørt. Vask hesten med et middel som virket antibakterielt men som ikke er for sterkt mot huden, f eks hibiscrub, en svak jodløsning eller lactacyd. Vær varsom under vasken, bløt opp området men ikke skrubb huden hardt. Skyll grundig og tørk  med håndkle. La huden lufttørke helt eller bruk hårføner.

Neste steg er å hjelpe huden til å gjenopprette styrken. Bruk en god hudsalve – her finnes det tusen ulike å velge mellom! Helosan og spenol er gode tradisjonelle alternativer, helsekostbutikker har ofte fine salver med styrkende ingredienser, og det finnes nå også mange å velge i i de ulike hestebutikkene. Manuka honning har også vist seg å ha god effekt. Den behøver man ikke vaske vekk, og den er effektiv mot bakterier og sopp, i tillegg til at den styrker huden. Det viktige er at salven er basert på fett og ikke på vann, slik at den ikke tørker ut huden ytterligere.

Dersom det  finnes skorper i huden, bør disse mykes opp før de plukkes av. For dersom man drar skorpene av huden dannes nye små sprekker som bakterier kan trenge igjennom. 

Skorper som sitter hardt bør få bære i fred.

Vask og smør èn gang om dagen. Når området roer seg, eller på hester som er mildt angrepet, kan det være tilstrekkelig å smøre uten å vaske, én  til to ganger om dagen. 

Dersom hesten er kraftig angrepet, hoven, halt og kanskje også febril, kan det være nødvendig med antibiotika i form av sprøyter eller pasta som gis i munnen. Kontakt din veterinær for å få resept på dette.

Lymfangitt kan behandles med desinfiserende omslag, eventuelt med en antibiotikakur dersom omslag ikke hjelper. Det er viktig at lymfangitt behandles slik at hevelsen går ned. Dersom benet er hovent for lenge, kan det oppstå komplikasjoner som skader i huden, nye infeksjoner, eller permanent hevelse fordi lymfekarene avstenges på grunn av høyt trykk.

Mugg og lymfangitt – Dyrlegen svarer:

Spørsmål 

Hei! Hesten min har fått mugg, og har hatt det veldig lenge, hun har også fått lymfangitt av dette! Dette har hun hatt i noen måneder dessverre (max 4 -5 måneder), men jeg har ikke fått lymfangitten ned eller muggen til å forsvinne.

Har du noen tips?
Har prøvd bandasjer, men da blir det kjempemye mugg og lymfangitten forsvinner heller ikke.

Har prøvd antibiotika, og jeg så ingen forandring. Har forsøkt å vaske med hibiscrub og masse annet, men ingenting virker, har prøvd å ta på helosan, zinksalve, osv., men muggen  forsvinner ikke!

Når jeg rir, går lymfangitten ned, men kommer tilbake om natta. Har du noen tips om hva jeg skal gjøre for å få lymfangitten og muggen bort? Og har hun fått varig lymfangitt, hvis antibiotika ikke hjelper? Hva vil dette si, er det farlig, og hva burde jeg gjøre?

Hun står i gruspaddock, og jeg passer på at hun ikke får mye vann på beinet.

Trenger fort svar, for hesten lider av mye mugg, og alt blir bare værre.

Siljes svar

Hei!

Dessverre kan lymfangitt bli kronisk, ja. Det som skjer er at ved opphovning av benet over flere timer, tettes lymfekarene av trykket, og om man ikke får hevelsen ned, kan de bli kronisk tette. Det kan også oppstå en betennelsesreaksjon i benet som er med på å opprettholde hevelsen.

Derfor er lymfangitt faktisk en akuttsituasjon som raskt må behandles, selv om et hovent ben kanskje ikke virker så farlig i seg selv…

Flere hester har kronisk lymfangitt. Hvor stor betydning det har, avhenger av hvor mye hesten plages med det. Et ben litt større enn det andre, behøver ikke å bety ubehag, men hvis det er en pågående betennelse med hudreaksjon, osv., må man regne med at det er ubehagelig for hesten. Iblant ser man også halthet.

Det er vanskelig å behandle kronisk lymfangitt, og veterinær må stå for behandlingen. Kortison, systemisk antibiotika (via sprøyter eller pasta), betennelsesdempende og påsmøring av kortison- og antibiotikamedikamenter direkte på benet, er eksempler på alternativer for behandling.

Når det gjelder mugg, kan det godt hende at det her har sammenheng med lymfangitten. I utgangspunktet bør mugg bli borte ved tørre forhold (gruspaddock høres jo fint ut), eventuelt ved vask og smøring av benet slik at man renser, men samtidig tilfører fuktighet. Det forhindrer at det på nytt dannes sprekker i huden som bakterier kan etablere seg i – men det kan kreve langvarig behandling med sakte forbedring.

Mange veterinærer har også en egen salve som lages på apoteket og som kan smøres på. Den inneholder blant annet antibiotika.

Om benet er hvitt, og huden tynn, kan det være spesielt utsatt for sollys – da kan det være lurt å smøre på solkrem.

Noen hester reagerer på mye protein i fôret ved å utvikle mugg, fordi protein kan fremkalle milde allergiske reaksjoner i huden som legger grunnen for en bakterieinfeksjon.

Håper du fikk noe svar av dette, lykke til!

Artikkelen ble opprinnelig publisert på sportshest.no 21-10-2018.

LES OGSÅ Equine Metabolic Syndrome

LES OGSÅ Sykdomstilstanden Hyperlipemi hos hest

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Hestevelferd og helse

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: