Hvor godt får hesten puste med en stram gjord festet rundt lungene, og hva skjer med muskulaturen hvis gjorden sitter for stramt? Hvilke problemer kan oppstå, og hvordan kan vi løse dem?
Feil eller for stam gjord kan være en direkte årsake til at hesten beveger seg dårlig, blir fortere sliten, eller presterer dårligere enn den ville gjort med en bedre tilpasset gjord. Og ikke minst forårsaker det smerte og frustrasjon hos hesten.
Problemet
Salgjorden strammes rundt en muskel – pectoralis profundus – en av tre brystmuskler, som hjelper hesten til å flytte sine forben bakover. Dette er en flat trekantet muskel som ligger mot brystkassen bak hestens forbein. Det er svært vanlig med forkortet steglengde hos hesten, når denne muskulaturen er stram. Hvis pectoralis profundus er stram, betyr det at den ikke «slipper» hestens forbein lett, og bevegelsen fremover blir derfor hemmet. Bakbeinas bevegelse kan også bli berørt, da forbein og bakbein alltid flyttes synkronisert.
Ofte er problemene diffuse, men i en artikkel på nettsiden practicalhorsemanmag.com gis det forslag til følgende «symptomer» på dårlig tilpasset salgjord eller for stram salgjord:
- Hesten har problemer med å gå i oppover- eller nedoverbakke.
- Hesten kryssgalopperer.
- Hesten har problemer med lengdehinder, som brede oksere o.l., altså alle oppgaver som krever at hesten må strekke kroppen/forbeina fremover.
- Hesten viser vanskeligheter, eller motsetter seg økninger, stegforlengelse og tempovekslinger.
- Hesten blir fortere sliten fordi den hele tiden må jobbe i mot stramme muskler som forhindrer hestens naturlige fremdrift.
- I ekstreme tilfeller kan hesten nekte å gå frem, og/eller utvise agressiv atferd, eller særlig frustrasjon ved påsaling.
Hvis du går inn på linken over, er det bilder som viser hvordan du enkelt kan sjekke om muskelen posterior pectoral er stram. (Disse indikasjonene kan også forekomme ved andre vondter, så endringer i hestens prestasjon og nedsatt trivsel bør alltid sjekkes av kyndige fagfolk.)
Forskning
I en artikkel publisert på thehorse.com viser et studie at hestens prestasjon reduseres betraktlig når trykket fra salgjorden økes. Dette naturligvis fordi gjorden strammes runde hestens lunger. Studiet undersøkte galopphesters utholdenhet og prestasjon i sammenheng hvor stram gjorden var. Det ble målt trykk fra 5 kg opp til 20 kg trykk.
Studiet viste i gjennomsnitt at for hver kilo økning i omkrets med en spenning over 5 kg, ble hestene trøtt i gjennomsnitt på 81,3 meter før, og slitne 12 sekunder raskere. De bruker altså 12 sekunder mer på å dekke en avstand på 81,3 meter for hver kilos økning i press. Denne studien fant at en for stram gjord kostet nesten 20% av hestens prestasjoner i et langt løp.
Hvordan løse problemet?
I hovedsak viser forskning at de fleste har gjorden for stramt! Men vi kan ikke ri med salgjorden så løs at vi risikerer at salen sklir rundt, eller kommer ut av posisjon.
Et 5 kg trykk, viste i studiet at salen da hadde en tendens til å gli ut av posisjon. Ved 15 kg trykk ar den for stram, og det var problematisk å få hånden mellom gjorden og hesten. Forfatterne bak artikkelen i The Horse, foreslår et trykk på maks 8-10 kg, for hvis trykket blir høyere vil det begynne å innvirke på hestens prestasjon og velvære. Elastiske gjorder kan i noen grad være et bedre alternativ, men hjelper uansett ikke hesten hvis den er for stram!
Practicalhorsemanmag.com gir også flere forslag til løsninger på gjordproblemene:
- Plassering av sal: Feilplassering er den vanligste årsaken. Altfor ofte er salen lagt på for langt frem, så gjorden passerer rett bak hesten albue. Kommer gjorden for lang frem “klyper” den i musklulaturen, og vil forårsake problemer. Det bør være ca. en hånds bredde mellom albue og gjord.
- Gjordlengde: En gjord med kort omkrets, slik som mange dressurgjorder, kan føre til muskelstrammhet. Da bør du prøve å bytte til en lengre gjord, for å se om det kan løse problemet.
- Gjord type: Smale gjorder øker trykket på et mindre område. Velg en bredere gjord for å løse problemet.
Videre er det viktig å gi hesten variert trening på variert underlag. Ensidig trening på løst og dypt underlag vil garantert gi trøbbel uansett “problemområde”.
LES OGSÅ – Magesår hos sportshesten
LES OGSÅ – Studie: Bedre vedlikehold av kondisjon på utegang?
Kilde:
Kathrine Walcott: “Girth Strap Tighness”. www.thehorse.com
Practical Horsman: “Loosen Tight Posterior Pectoral Muscles in Your Horse’s Girth Area with Equine Sports Massage”.practicalhorsemanmag.com
Ian S.Bidstrup: “Girth pain, a common cause of suffering, poor behaviour and occasional reduced performance in saddle- and harness- horses”. med-vetacupuncture.org.
Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.
Categories: Artikler, Sportshestmanagement
Leave a Reply