Saltilpassing – en demonstrasjon

De aller fleste hesteeiere kjenner til problematikken i forhold til saltilpassing. Å finne riktig sal til hesten byr ofte på frustrasjon, og krever i de fleste tilfeller god kunnskap om hestens fysikk, og hvordan en feiltilpasset sal virker inn på hesten.

I denne demonstarsjonen gir Karen Loshbaug gode tips om hvordan man gjenkjenner en godt og en dårlig tilpasset sal. Hun viser hvordan en sal skal, og ikke skal ligge på hestens rygg.

Innledningsvis snakker hun om hvordan det kan oppstå frustrasjon og i værste fall harme fra hesten, når vi ber den om å gjøre ting som salen forhindrer den i fra å gjøre. En dårlig tilpasset sal kan selvsagt også forårsake smerter og fysiologiske plager.

Et studie som ble publisert i 2015, viste faktisk at haltheter hos ridehesten hadde stor sammenheng med dårlig tilpassede saler (12%), og ryttere som satt skjevt i salen (37%). Det var 506 tilfelige sportshester som ble undersøkt i studiet.

Vi ønsker at hesten skal bære rytteren med muskulaturen i ryggen, slik at vi ikke blir sittende på hestens skjelett, sener eller ligamenter. For at hesten skal kunne gjøre dette, er det viktig at hesten løfter ryggen sin. En dårlig tilpasset sal, kan forårsake at det motsatte skjer, nemlig at hesten slipper ryggen, for å unngå presset som salen gir, forklarer Loshbaug i videoen. Hun peker ut det hun kaller for «negative refleks punkter», som er punkter hvor salen ikke må ligge inntil, eller i veien for.

Bildet: Karen Loshbaug tegner på hesten hvor annleggsflaten på salen bør ligge, og hva som skjer hvis den ligger utenfor dette området.

Karen Loshbaug forteller at etter hun lærte om saltilpassing, endret det hele hennes ide om trening av hest og rytter. Hun forklarer at når hesten motsetter seg rytterens signaler, må man undersøke nøye hvorfor hesten motsetter seg. En glad og fornøyd hest vil i utgangspunktet gjøre alt for rytteren sin.

Se demonstrasjonen her:

LES OGSÅ – Feil og for stram salgjordt skaper problemer og kan føre til nedsatt prestasjon

LES OGSÅ – Dårlig tilpasset saler gir ryggsmerter både hos hest og rytter

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Sportshestmanagement

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: