I Europa er det ikke uvanlig å se hele startfelt uten sko på store løpsdager. Noen hester går helt uten sko, noen går med sko enten framme eller bak. De fleste trenere, kusker og eiere prøver seg frem for å finne ut hvordan den enkelte hest fungerer best.
De første hestene begynte å gå løp uten sko for rundt 25 år siden. Det viste seg at disse ofte vant over hester som var skodd. I begynnelsen trodde man det var på grunn av mindre vekt, men senere fant man ut at det også hadde sammenheng med at hoven fikk bevege seg naturlig. Dette ga bedre blodsirkulasjon. I tillegg ble det en rettere belastning langs hestens ben.
Nylige studier peker på fordeler og ulemper ved travkjøring uten sko. Studien ble utgitt i 2020, og er utført på Svenske varmblodstravere over en to-års periode. Spesielt var man ute etter å se om uskodde hester hadde større risiko for å galoppere og eventuelt bli diskvalifisert. Skaderisiko, forutsetninger for barfot og hvordan man vurderte om hesten skulle starte med eller uten sko, var også en del av studien.
Det vanligste, i gjennomsnitt under to-årsperioden, var å kjøre med sko på alle ben (45%). 32 % av startene i studien ble gjort helt barfot. Deretter var det flere som ble skodd bare på bakbena (18%) enn bare på frambeina (5%).
Studien viser, ikke overraskende viste det seg at hester som gikk barfot, har høyere hastighet enn hester som går med sko – forutsatt at de ikke feiler. Men risikoen for galopp er større for hester som går barfot enn hester med sko. Noen hester som har lett for å feile barfot, fungerer best med sko på frambeina. Disse hestene er gjerne ørlite asymetriske i travet, og blir bedre balansert med litt ekstra vekt framme. Ellers er det vanligere å kjøre med sko bare på bakben enn bare på frambein. Når hesten fungerer best med sko bak, er det gjerne fordi den blir noe sårbeint eller ukomfortabel, Hester som helst skulle gått barfot blir iblant skodd bak, dersom baneunderlaget gir mye slitasje eller økt risiko for skader. Selv om det er vanligere å sko bare bak enn bare foran, gir det ingen forskjell i hestens tempo.
I tillegg til baneunderlaget vil hestens eksteriør og forutsetninger være avgjørende for om den kan fungere barfot. Hester med rette bakben vil dempe nedslaget mindre, og gi større belastning på hoven. Hovens form og struktur spiller også en stor rolle for om den tåler slitasjen med å gå barfot.
LES OGSÅ Hvorfor oppstår seneskader og hva kan vi gjøre for å unngå dem?
LES OGSÅ Treningsrelaterte skader på hest – Kan det forebygges?
Kilde:
Benefits and risks of barefoot harness racing in Standardbred Trotters. Anim Sci Journ May 2020. Marina Sole et al.
Stikkord: Travhester, travsport, blodsirkulasjon, travkjøring uten sko, skaderisiko, hastighet med og uten sko, forskning, barfot, sårbeinthet, effekt, benstilling, balanse, slitasje.
Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.
Categories: Artikler, Forskning, Sportshestmanagement
Leave a Reply