Forskning: Hester kan bruke symboler i kommunikasjon med mennesker

Norsk forskning viser at hester er mer intelligente enn man tidligere har antatt. Dette fremkommer i et studie gjennomført av norske forskere ved veterinærhøyskolen i 2016.

Høydepunkter fra studiet

  • Hester kan lære å bruke symboler i kommunikasjon med mennesker.
  • Hestene kunne kommunisere hvorvidt de ønsket å ha på dekken, om de ville ha av dekkenet eller om de foretrakk å ha det uforandret.
  • Innlæringsastighet varierte fra hest til hest.
  • Alle hestene gjennomførte testene bra etter to uker.
  • Treningen var vellykket hos 23 av 23 hester av ulike alder og rase.

Hesten smartere enn antatt

Forskerne trente opp 23 hester til å bruke symboler på skilt, for å fortelle eierne om de ville ha på seg dekken eller ikke, skriver abcnyheter.no. og forskning.no

Dette er et overraskende funn, for i forskerkretser er det skepsis til hesters evne til å bruke todimensjonale symboler til å kommunisere.

Dette studiet viser at ved å bruke de riktige metodene, kan hestene faktisk kommunisere og uttrykke sine meninger og de kan ta valg som virker fornuftige, sier forskningsleder Cecilie Mejdell til BBC. Hun forteller videre at dette er viktige erkjennelser om hestens kognitive evner, hvordan de lærer og tenker.

“Horses are often considered to be not very intelligent but this shows that using the right methods they can actually communicate and express their opinions and they can take choices that seem sensible to us even.” 

∼ Cecilie Mejdell til BBC

Ridehestene ble trent opp til å bruke mulen til å peke på tre ulike symboler som representerte dekken av, dekken på eller ingen endring. Når de hadde pekt på et skilt ble hestene belønnet med å få dekkenønsket oppfylt, samt en gulrot i belønning. 

Vil ha på seg dekken i kaldt og vått vær

Hensiktet med studiet var å finne ut om hestene ville ha på seg dekken eller ikke. Hestene ønsket å ha på seg dekken når det var kaldt, når det blåste og når det regnet. De ønsket å være uten dekken når det var sol ute.

Karen McComb, professor i “animal behaviour and cognition” ved Universitetet i Sussex, sier til BBC at denne treningsmetoden er en viktig betrakning i forhold til hestevelferd. Hun sier at hesten faktisk kan ha lært seg å tolke menneskelig adferd, noe som har sentral betydning i vår forståelse av valg treningsmetoder og kommunikasjon med hesten.

LES OGSÅ – Forskning kaster lys på treningsmetoder i sprangridning

Kilde:

Horses can learn to use symbols to communicate their preferences.

Studiet ble publisert november 2016.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Forskning, Kommunikasjon og atferd, Nyheter

Tags: , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Dyktige ryttere har et helt eget språk – Tidsskriftet Sportshest.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: