Kolikk: symptomer og årsaker

Det kan være flere årsaker til at en hest får kolikk. I denne artikkelen får du en grei oversikt over hva som kan forårsake kolikk, slik at du har muligheten til å forebygge.

Symptomer

Kolikk betyr egentlig bare «smerter fra buken» og mange, ulike tilstander i bukorganene kan forårsake kolikk. Lurer du på om hesten har kolikk, skal du med en gang ta kontakt med veterinær. Som oftest vil hesten trenge medisinsk behandling. Mens du venter på veterinæren, skal du holde hesten i gang med skrittmosjon for å hindre at den legger seg ned. Den skal ikke ha tilgang til vann eller mat!

Hester med kolikk kan vise symptomer som:

  • Manglende eller kraftig nedsatt matlyst og interesse for mat er et av de første symptomene
  • Uro, svetting
  • Titting mot buken
  • Forsøk på å legge seg ned
  • Rulling
  • Ofte har den ikke hatt avføring som normalt det siste døgnet

En hest har svært lang tarm, en liten magesekk uten mulighet til å kaste opp og flere tarmavsnitt med komplekst sammensatt bakterieflora som er nødvendig for normal fordøyelse. Illustrasjon: Hestepraksis.no

Se eksempel på adferd som hesten kan vise i forbindelse med kolikk.

Mulige årsaker til kolikk

Mange momenter i et hestehold kan være med på å forstyrre de hårfine balansene som holder hesten frisk:

Tannpleie

Uten regelmessige tannundersøkelser og korreksjoner kan hesten få nedsatt tyggefunksjon. Da blir fôret dårligere findelt før det kommer ned i magesekken, og det kan føre til forstoppelse.

Det kan også danne seg fôrinnpakninger i mellomrom mellom tennene eller i gommen. Disse kan råtne og føre til forstyrrelser i tarmfloraen når de svelges. Særlig eldre hester kan ha store avvik fra normal tannstilling, og det kan ta lang tid å korrigere dem.

Jevnlig tannpleie gjennom hele hestens liv er derfor viktig – av flere årsaker, men også for å forebygge kolikk.

Fôring

Ulike faktorer ved fôringen kan ha sammenheng med kolikk.

Det mest kjente er å fôre med grovfôr som er muggent eller på andre måter har dårlig hygienisk kvalitet. Dårlig fôr endrer bakteriefloraen og skaper uheldige forhold i tarmsystemet.

Også brå fôrskifter, sterk fôring, ujevn fôring og for lav grovfôrandel kan øke risikoen for kolikk. Det skyldes at jevnlig tilgang på grovfôr stabiliserer bakteriebalansen i tarmen og bidrar til at skadelige mikroorganismer og stoffer føres bakover i systemet. For store mengder kraftfôr i et måltid reduserer pH-verdien i magesekken og kan bidra til utvikling av magesår.

Vanntilgang

I hestens tykktarm suges vann ut av innholdet. Hvor mye som suges ut, avhenger av hvor god hestens væskebalanse er. Dersom hesten har for lavt væskenivå, for eksempel etter en treningsøkt eller hvis den har drukket for lite, kan tarminnholdet bli tørt, hardt og forstoppet.

Jevn tilgang på vann er et viktig tiltak for å forebygge kolikk. Det er også viktig at hesten vil drikke det vannet den blir tilbudt. Om vannet er bra, men hesten fortsatt drikker for lite, kan man forsøke å blande til litt salt eller betfôrvann. Mange hester er uvillige til å drikke kaldt vann og må få lunkent vann i bøtte om vinteren.

Stress

Ved stress over lengre perioder, som for eksempel langvarig transport, langvarige stevner eller urolig stallmiljø, kan stresshormoner føre til en reduksjon i tarmaktiviteten.

Normalt vil tarminnholdet holdes i konstant bevgelse av muskler i tarmveggen. Det hindrer at det dannes partier med forstoppet innhold eller gass, og skadelige mikroorganismer får ikke tid til å feste seg og blomstre opp.

Men redusert tarmaktivitet over lengre tid kan føre til at forholdene i tarmen forstyrres, og det kan utvikles tilstander som gir kolikk.

Sandkolikk

Hvis det er mye sand i luftegårdene, får hestene dette i seg når de napper fôr fra bakken eller leter etter mat. Sandkornene er tunge og vanskelige å få gjennom tarmsystemet. De blir liggende i tarmpartier og skaper forstyrrelse. Resultatet er gjentatte episoder med milde til moderate kolikksymptomer.

Diagnosen kan slås fast ved hjelp av røntgenfotografering eller ultralydundersøkelse av hestens buk.

Andre årsaker

Hester kan få kolikk selv om stallrutinene er upåklagelige. Tarmpartier kan legge seg feil og komme i klem, og det kan dannes gass som gjør noen tarmpartier oppblåst.

Dessuten kan enkelte sykdomstilstander påvirke anatomi og fysiologi slik at tarmen ikke fungerer normalt. Kolikk kan også skyldes unormale forhold i andre organer enn tarmen, for eksempel urinorganer, livmor eller magesekk.

Diagnostisering og behandling

Det er veterinæren som har ansvar for å stille diagnosen kolikk og finne årsaken til at hesten har det vondt. Ulike årsaker vil kreve ulik behandling.

Dersom det er forstoppelse som er problemet, vil hesten få vann blandet med parafin og salter gjennom en sonde som legges ned i magesekken via nesen. Blandingen hjelper til med å smøre tarmen og løse opp forstoppelsen.

Hesten vil også ofte trenge væsketilførsel direkte i blodet dersom den er uttørket. Den skal ha smertestillende medisin dersom den har vondt.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Hestevelferd og helse

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: