En randomisert kontrollert studie viser at å stelle, ri og tilbringe tid med hester kan senke barns nivå av stresshormoner.
Det er godt kjent at hesten har terapeutiske ferdigheter, så disse funnene er ikke direkte overraskende for mennesker som er godt kjent med hester.
Studiet som ble publisert i tidsskriftet Human-Animal Interaction Bulletin1 i 2014 hadde som hovedmål å undersøke om det å være engasjert i et 11-ukers program med læring om hest, ridning og hestestell kan være gunstig i forhold til produksjonen av stresshormon. Målet med denne kartleggingen var å forebygge utvikling av fysiske og psykiske helseproblemer, som er forbundet med avvik i mønstrene til produksjonen av stresshormoner (basalkortisol).
Det ble tatt spyttprøver av barna både før studien startet, og etter at programmet var ferdig. Spyttprøvene viste at barna hadde betydelig lavere nivå av stresshormoner etter at de hadde fullført programmet, enn barn som ikke hadde deltatt i programmet. Effekten av programmet var uavhengig av nivået av stresshormoner som barnet hadde i utgangspunktet, barnets alder, kjønn og henvisningsstatus.
Andre studier og intervensjoner viser at bruk av hest som terapeutisk verktøy kan hjelpe barn og unge med adferdsproblemer. De blir bedre rustet til å løse utfordringer ved at de blant annet får økt selvtillit og styrket selvbilde.
LES OGSÅ – Farlig stress hos barn – NHI.no
LES OGSÅ – Forskning: Ridning er meningsskapende og bedrer helsen
LES OGSÅ – Hestens forundelige evne til å fremme helse hos mennesker
Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.
Kilde:
Mindre stress hos barn som får stelle hest – NHI.no
Categories: Artikler, Forskning, Hest i terapi, Nyheter
Leave a Reply