Hester er smartere enn vi tror

Vi lærer stadig vekk mer om hestens evne til å lære og deres kognitive evner. Et studie viser at hester ber om hjelp fra mennesker hvis de står overfor uløselige problemer og med trening kan hester faktisk lære å legge ulike brikker på riktig plass etter hvilken form brikkene har.

Hester kan lære å pusle

Den italienske etologi- og hestetreningssiden Addestramento Etologico viser at hester kan lære seg å pusle ved hjelp av positiv forsterkning (her godbiter). Hesten i videoen under klarer å skille de ulike brikkene, og legger de på riktig plass etter hvilken form de har.

Hester ber om hjelp hos mennesker 

Forskning viser også at hester faktisk kan be mennesker om hjelp hvis de står overfor problemer de ikke kan løse.

Stipendiat Monamie Ringhoffer og førsteamanuensis Shinya Yamamoto (Kobe University Graduate School of Intercultural Studies) har vist at når hestene står overfor uløselige problemer bruker de visuelle og taktile signaler for å få menneskelig oppmerksomhet og hjelp. Studien antyder også at hester kan endre deres kommunikative atferd basert på menneskers kunnskap om situasjonen. Disse funnene ble publisert i den elektroniske versjonen av Animal Cognition 24. november 2016. 

Mennesket temte hesten for ca. 6000 år siden, og siden den tid har hester bidratt til det menneskelige samfunn på mange forskjellige måter. Ridning har blant annet fått oppmerksomhet de siste årene for sine positive effekter på menneskers fysiske og mentale helse.

De høye sosiale kognitive ferdigheter som hester viser i forhold til mennesker kan delvis forklare hvorfor mennesker og hester ofte har et godt samarbeid. Imidlertid er vitenskapelige bevis for denne evnen fortsatt en mangelvare.

I denne studien undersøkte forskerne hesters sosiale kognitive ferdigheter sammen med mennesker i en situasjon hvor maten ble gjemt på et sted som kun var tilgjengelig for mennesker. Forsøket ble utført i en innhegning som tilhører en rideklubb på Kobe University, hvor åtte hester fra klubben deltok i studiet sammen med studenter som som passet hestene (hestepassere).

I det første forsøket ble det gjemt mat (gulrøtter) i en bøtte som hesten ikke kunne nå. Forskerne observerte hvordan hestene sendet signaler til hestepasserne når hestepasserne (uvitende om situasjonen) kom: Hestene holdt i nærheten av hestepasserne og kikket på, berørte og dyttet i hestepasserne. Denne atferd skjedde over en betydelig lengre periode i forhold til der forskerne utførte eksperimentet uten å gjemme maten.

Resultatene viste at når hestene ikke kunne løse problemet selv, sender de signaler til mennesker både visuelt (ser) og fysisk (berøre og dytte).

På bakgrunn av disse resultatene, ble det gjort et eksperimentet nr. 2, hvor de testet om hestenes oppførsel endret seg hvis hestepasserne ikke visste om den skjulte maten. Hvis hestepasserne ikke hadde sett maten blir gjemt, gav hestene flere signaler, noe som viser at hester faktisk kan endre sin atferd i respons til hva mennesker vet om situasjonen.

Disse to forsøkene avdekker noen om hvilken atferd som brukes av hester når de kommunisere med mennesker.

Hester har høy grad av kognitive ferdigheter

Studiet foreslår derfor at hester har høye kognitive ferdigheter, noe som gjør dem i stand til å endre sin atferd i forhold til hva mennesker vet i den gitte situasjon. Denne høye graden av sosiale kognitive evner kan ha blitt ervervet i løpet av alle de år hvor hesten har vært en del av det menneskelige samfunn.

For å identifisere kjennetegn som gjør at hester danner nære bånd med mennesker i fremtidig forskning, har teamet som mål å sammenligne kommunikasjon mellom hester, samt se nærmere på de sosiale kognitive evner hester har i sin kommunikasjon med mennesker.

LES OGSÅ – Hester gjenkjenner følelseutrykk hos mennesker

LES OGSÅ – Forskning: Hester kan bruke symboler i kommunikasjon med mennesker

Artikkelen ble publisert første gang 20-02-2017.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Kommunikasjon og atferd, Trening

Tags:

1 reply

Trackbacks

  1. Samutvikling og samforståelse mellom hest og menneske – Tidsskriftet Sportshest.no

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: