Fakta om WFFS – Warmblood Fragile Foal Syndrome

I 2019 var det mye fokus på WFFS, og flere hingster har etter dette vært testet positivt som bærere av dette genet. WFFS kan forårsake den dødlige lidelsen Warmblood Fragile Foal Syndrome.

Fakta om WFFS

Warmblood Fragile Foal Syndrome forkortet til WFFS, er en arvelig autosomal lidelse forårsaket av en enkel mutasjon i PLOD1 genet. Mutasjoner i PLOD1 genet er kjent for å forårsake en lignende lidelse hos mennesker kjent som Ehlers-Danlos Syndrome VI (EDSVI)

WFFS har blitt identifisert i en populasjon av hester kjent som varmblodshester. Hovedsakelig opprinnelse er Europa i middelalderen; varmblodshester ble avlet ved at store kaldblodshester/trekkhester fra Nord-Europa ble krysset med varmblodige, lettere og raskere arabiske hester fanget i Midtøsten og Afrika.

Genfeilen har eksistert hos varmblodshesten i mange år, men først nylig har man kunnet kartlegge den genetiske kodingen.

Et føll rammet av WFFS vil vise ekstrem sårbarhet for sårdannelse selv ved kun normal kontakt med omgivelsene. I tillegg til hudsår kan det også forekomme lesjoner på tannkjøttet og andre munnhinnehinner, og abnormaliteter i brusk. Mange WFFS fostre aborteres sannsynligvis. Men hvis hoppen fullfører drektigheten, er det ingen kur eller behandling som kan redde føllet; føllet vil dø eller må avlives kort tid etter fødselen. Føll med Warmblood Fragile Foal Syndrom blir født for tidlig, er svake og ute av stand til å reise seg.

Ingen grunn til panikk

Det er kun i svært sjeldne tilfeller at det blir født føll med sykdommen, og genbærere blir ikke syke. Dersom begge foreldrene er bærere av WFFS, er det likevel bare 25% risiko for at et føll blir bært frem til termin, da føll med denne lidelsen som nevnt gjerne aborteres tidlig i fosterstadiet. Men å ha kunnskap om, og få testet avlsdyr gjør at man kan unngå å avl på to individ som er bærere av genet. Det er likeså viktig å teste avlshoppene som hingstene.

KIlder:

Animal Genetics – Warmblood Fragile Foal Syndrome (WFFS) – http://www.animalgenetics.us

 Blue Hors Don Schufro er WFFS-positiv – ridehesten.com

Artikkelen ble publisert første gang 17-01-2019 

LES OGSÅ – Hvordan velge en god avlshoppe?

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Avl, Hestevelferd og helse

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: