Må man ha masse penger for å lykkes i hestesporten?

Alle vet at hestesport er dyrt. Betyr det at vi må ha mye penger for nå målene våre? Det korte svaret er nei, faktisk. Her er 6 tips til hvordan du kan sette deg gode mål, og bevare den motivasjonen du trenger for å komme dit du ønsker.

Skrevet av  Liv Merete Mortensen, mentaltrener.

En av nøkkelene til sukksess er å sette seg målbare mål for ridekarrieren sin. Når du har satt deg gode mål, vet du hvor du skal, du vet når du har tenkt å komme deg dit, og du vet hva du må gjøre for å komme dit du vil. 

«Hvis du ikke vet hvor skal, ender du sannsynligvis et annet sted.»∼ Lawrence. J. Peter

Hvorfor driver du med hest?

Hva driver deg til å stille opp i stallen hver bidige dag i all slags vær og vind, når de fleste andre du kjenner drar på shopping, henger med venner, trener og gjør andre ting som du kanskje ikke har tid til å prioritere, nettopp fordi at du driver med hest?

Har du tenkt over hvorfor du driver med hest og hva du har som mål for din egen ridekarriere? Driver du med dette fordi at du har et brennende ønske om å bli den beste rytteren i verden? Er ambisjonene dine å utvikle gode unghester? Eller kanskje trives du med å drive med hest på et hobbynivå, og målet ditt er å kose deg sammen med hesten og lære litt mer dag for dag?

De aller fleste trener for å se resultater på den ene eller den andre måten. Det viktigste er ikke hvor høye abisjoner du har. Det som er viktig er at du har mål som du jobber mot, som motiverere deg og som du er følelsesmessig knyttet til. Uansett hva dine mål med ridningen er, så er det viktig at du tenker over hvorfor du ofrer så mye tid, svette og tårer for å drive med hest.

Det kan være mange som driver med hest fordi foreldrene er pådrivere, eller fordi at venninne gjør det, eller fordi man av andre årsaker føler at det er forventet.

Det er viktig at du reflekterer over hvorfor nettopp du velger å drive med hest, og hva det er som motiverer deg. Det er du selv som må ønske å gjøre det du gjør for at du skal finne en indre motivasjon som driver deg!

«Selvtillit på hesteryggene er helt vesentlig for å lykkes.»

Når du skal sette deg mål med ridningen din, er det lurt å både sette seg drømmemål (visjon), hovedmål og delmål. Drømmemål er det du drømmer om langt der fremme. Det kan være å ri i store internasjonale mesterskap, vinne EM, eller kanskje kvalifisere seg til OL. Hovedmål er mål du setter deg som er mer realistiske i en nærmere tidsperiode, feks ri en klasse høyere, delta i NM, mens delmål er alle de små målene du setter deg for å kunne oppnå hovemålene dine, feks flinkere på å regulere tempo eller lære seg sjenkelvikning.  

6 tips til hvordan du setter deg gode mål: 

  1. Målene må være personlige og positive. Målet må gjør noe med deg. Målet skal frembringe positiv energi og motivasjon når du tenker på det.
  2. Et godt mål vil gi utfordringer som man må løse underveis. Når du mestrer utfordringen blir følelsen enda bedre. Det er viktig å være forberedt på at det kan komme utfordringer, du vil da ta utfordringene på en bedre måte enn om du ikke var forberedt. 
  3. Målene må være attraktive og store, men delmål og hovedmål må være realistiske.
  4. Målene må være skrevet ned og du må minne deg selv på målet ofte. Heng det gjerne slik at du ser det hver dag. 
  5. Målene må være kvantifiserbare, dvs. at målene må kunne måles. Tid og mengde må kunne defineres. Målene må altså være konkrete og du må analysere hvordan du skal kunne nå dem, og det må kunne måles om du har nådd målet. 
  6. Du må kunne evaluere hvordan du ligger an i forhold til målet. Kanskje du må endre opplegget eller justere målet? 

Jo mer konkrete målene dine er, jo lettere er det å jobbe for å nå målene, og ikke minst vite om du har nådd de. Når du har satt deg konkrete mål, skal du spør deg selv, “hvorfor skal jeg lykkes med å nå målet?” Når du stiller deg selv dette spørsmålet, vil du begynne å leter etter positive egenskaper og kvaliteter med deg selv som rytter, som gjør at du får enda større tro på at du skal klare å nå målet.

«Det du fokuserer på, får du mer av.»

Selvtillit på hesteryggene er helt vesentlig for å lykkes. Du må se styrkene i deg selv, og bygge deg opp for å nå målet. Dersom du begynner å lete etter tusen grunner til at du ikke kan nå målet, vil du trekke deg selv ned, og begynne å miste troen på det du gjør. Se alltid på alle grunnene til hvorfor nettopp du skal lykkes med det du driver med. Let også etter kvalitetene med hesten din. Det du fokuserer på, får du mer av. Fokuser derfor på det du ønsker å ha mer av. Lag det til en vane å tenke på alle dine og hestens kvaliteteter, det vil styrke dere begge. 

Må man ikke ha mye penger for å lykkes i hestesporten?

Vi vet alle at hestesport er dyrt, og dette kan legge en bremser for mange av oss, fordi vi tror at vi ikke kan nå målene våre uten å ha massevis av penger. Men penger trenger ikke å være noe hindre for at du skal nå målet ditt. Dersom du ønsker noe sterkt nok, finner du alltid en løsning. Om det er noen trøst, så har flesteparten av de aller største rytterne i verden måttet jobbe seg opp til toppen! De har ikke hatt overflod av penger eller fått servert hester på et gullfat. De har måttet ri seg opp slik som de aller fleste andre må. 

LES OGSÅ – Hvordan lykkes med hest som business

LES OGSÅ – Mental trening i ridesport

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Sportshestmanagement, Sportspsykologi

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: