Mental trening i ridesport

Mentaltrening er alfa-omega i hestesporten, ifølge en av verdens beste mentaltrenere for ryttere. Han mener at janteloven tar for mye plass, og at han desverre opplever at alt for mange trenere og foreldre vet alt for lite om dette temaet og ender med – i aller beste mening – å ødelegge det totalt for rytteren.

Hvis du har det minste behov for kunnskap om hvordan du kan utvikle deg som rytter bør du lese dette intervjuet av Rasmus Bagger.

Skrevet av Madeleine Kjelling og Trine Melinda Vollan

Hvorfor er ikke Norge bedre representert i ryttersporten internasjonalt?

Har du undret deg over hvorfor ikke Norge er bedre representert i internasjonale sammenheng i ridesporten? Hvorfor hadde vi bare en rytter i verdenscup-finalen i Las Vegas? Hva er årsaken? Har vi ikke mulighet til å skaffe godt nok hestemateriale?

Er det for dyrt å drive med hest på høyt nivå i Norge, kanskje? Er det fraværende tradisjoner? For lite interesse for satsing og for dårlig rekruttering som feks. nok rideskoler?

Har vi ikke gode nok trenere? Eller er det rett og slett slik at våre praksiser, tankemåter og treningskultur ikke imøtekommer og underbygger vår «ryttermateriale» på en slik måte at de kan hevde seg i internasjonal sammenheng?

Vi spurte den profilerte og kjente mentaltreneren Rasmus Bagger, som har solid erfaring innenfor sentrale praksiser i internasjonal hestesport. Og i følge den verdenskjente mentaltrenerern er det konstruktive og oppbyggende mentale prosesser som avgjør, nå alt kommer til alt. Det spiller ingen rolle om du sitter på verdens beste hest, så lenge du ikke har styr på dine egne tanker.

«Det spiller ingen rolle om du sitter på verdens beste hest, så lenge du ikke har styr på dine egne tanker»

Rasmus Bagger er selv landslagsrytter og mental trener for et hundretalls ryttere over hele verden, deriblandt den verdenskjente Rolf Göran Bengtsson. Han avholder fordrag og workshops, mentaltrener-utdannelser for ridelærere, trenere og foreldre. 

Glem alt om Murpys Lov om at «Alt som kan gå galt, går galt». Det er Rasmus Baggers Lov som gjelder «Alt som kan gå godt, går godt!»

 «I ridesporten er det det MYE viktigere enn i noen annen sport å være mentalt sterk!»

Hva er egentlig mentaltrening?

 – Mentaltrening handler om å forstå at dine bevisste og ubevisste tanker styrer alt i ditt liv. Det handler om at dine tanker blir til dine følelser som blir til din kommunikasjon og adfærd, altså alt som omhandler hvordan du oppfører deg i ditt liv. Eksempel er hvordan du er i den daglige trening med din hest eller ute på stevner, skole, arbeid, parfohold osv, sier den erfarne coachen, og fortsetter. – Selve mentaltreningen består i å lære psykologiske verktøy som hjelper deg til å styre dine tanker som igjen gir større selvkontroll og bedre livskvalitet. Dette onmhandler også da også hvordan du kan få bedre resultater til stevner eller de kan bidra til en større harmoni i en hverdag hvor skole og arbeide skal passe sammen med tiden i stallen og med ridningen. Jo mer man trener og forstår disse verktøyene, jo lettere blir det, påpekter Rasmus.

Hvordan oppdaget du mentaltrening?

– Jeg oppdaget at psykologi alltid var et tilstedeværende aspekt, og at mønsteret alltid var det samme, enten det var snakk om vinnere eller tapere. Jeg begynte å ta vinnerens psykologi til meg, og så begynte jeg selv å vinne. Samtidig oppdaget jeg at såkalte «vinnere» hadde mange andre utfordringer i livet og derfor begynte jeg å studere psykologi i USA. Der oppdaget jeg at mentaltrening, personlig utvikling og selvledelse lignet mye på hverandre. Den store forskjellen var bare at i personlig utvikling og selvledelse kunne jeg skape hele, harmoniske mennesker, og at mentaltreningen ofte kun ble brukt til å skape gullmedaljer i sporten.

Glem alt om Murpys Lov om at «Alt som kan gå galt, går galt». Det er Rasmus Baggers Lov som gjelder «Alt som kan gå godt, går godt!»

– Mitt mål er å utvikle hele mennesker som oppdager at det er mye lettere å vinne i sport når man kan vinne med seg selv i livet generelt. Dette er naturligvis i mitt arbeide med ponni-, junior- og ungryttere. 

– Men jeg startet med å prøve disse verktøyene på meg selv i sportens verden, og og det har inntil videre resultert i å bli 19 ganger Danmarskmester i 4 forskjellige sportsgrener, Nordisk mester i 2 sportsgrener (blandt annet militaryridning) og Europamester 1 gang. Jeg har deltatt i 10 verdensmesterskaper i 2 forskjellige sportgrener, og vært med i flere World Cups. Jeg har også vært på flere landslag, både som aktiv rytter og som mentaltrener.

Rasmus Bagger har selv ridd både World Cups og verdensmesterskaper

– Når jeg kunne skape disse resultater med meg selv, ønsket jeg videre å skape dem sammen med andre, og det er det jeg lever av nå. Jeg jobber pirmært med ryttere, alt fra begynnere til eliten over hele verden. Både individuelt og gjennom foredrag, workshops og andre utdannelser.

Hvor viktig er vår trener? Er det viktig at trenerene vet mer om mentaltrening?

– Treneren er av avgjørende betydning, da treneren såvel som våre foreldre både kan ødelegge og oppbygge den riktige eller destruktive mentalitet. 

– Jeg opplever desværre at alt for mange trenere og foreldre vet alt for lite om dette temaet og ender med – i aller beste mening – å ødelegge det totalt for rytteren. Derfor avholder jeg årligt mentaltrenerutdannelse for trenere og foreldre.

– Et typisk uttrykk i ridesporten er at vi «ikke må gå ned på utstyr!» Det gjør vi heller ikke. Det vi derimot går ned på på er vår mentalitet, som ofte programmeres inn i oss uten at vi i det hele tatt oppdager det, fra våre foreldre og trenere.

«Altfor mange penger blir brukt på gode ponnier og hester som trenes feil på grunn av trenerens manglende forståelse for psykologi» 

– Altfor mange penger blir brukt på gode ponnier og hester som trenes feil på grunn av trenerens manglende forståelse for psykologi. Heldigvis finnes det også mange gode trenere som fortsatt vil utdanne seg og bli bedre.

– Man skal huske på at mentaltrening er for ALLE, uten unntagelse. Årsaken til dette er at vi hele tiden anvender vår psykologi. Det starter den dagen vi blir født, og fortsetter til den dagen vi dør. Dermed blir kvaliteten av trenerens og rytterens psykologi lik med den trening man foretar seg. Noen kaller det talent, fordi det er sånn det ser ut for det utrente øye. Men talent er i virkeligheten et spørsmål om riktige overbevisninger og dermed et spørsmål om konstrutiv psykologi.»

«Talent er i virkeligheten et sprørsmål om riktige overbevisninger»

 Vi har snakket og diskutert litt omkring dette med hinderskrekk, og vi tror vi overbeviser oss selv om at «dette kan jeg ikke», «dette tør jeg ikke lenger», «Dette er jeg ikke god nok til». Hvor kommer disse negative tankene fra?  

– Setninger som disse er ofte et uttrykk for ens egne begrensede og ubevisste overbevisninger. Hjernen bruker de for å unngå smerte og dermed følelsen av nederlag når det kommer til ridesporten. Dette betyr at du selv skaper de negative, såvel som de positive tanker. Jo mer du øver deg på dem, jo mer styrer de deg. 

– Problemet med begrensede overbevisninger er at de ofte er noe vi har brukt siden barndommen, og derfor kan de være enda vanskeliger å slippe fra. Dette er noe jeg hjelper veldig mange av mine ryttere med. Det handler om troen på seg selv og å oppnå et sterkt og sunt selvverd gjennom selvtillit og personlig lederskap.

 Den indre dialog, hvor viktig er den? Og hvordan virker den på ens prestasjoner, både i negativ/positiv forstand?

– Den indre dialog man har med selv selv er altavgjørende. Og sannsynligvis den viktigeste dialog du har med noen i ditt liv. Jeg sier alltid at «kvaliteten av din indre dialog er lik med kvaliteten av ditt liv og dine resultater». Den indre dialog er bare et annet utrykk for dine tanker og utfordingen oppstår når ens underbevissthet arbeider imot ens bevissthet.

– I bevisstheten vet man hva man vil og kanskje også hvordan man i teorien skal oppnå sine mål og drømmer. Men underbevisstheten er styrt av vår overbevisning og vaner osv. Disse er ikke alltid programmert eller trent til å gjøre det som skal til. Man må huske at hjernen er verken negativ eller positv. 

«Hjernen er verken negativ eller positv» 

– Den er der for å hjelpe med din overlevelse og dermed oppnå så mye glede som mulig samt unngå så mye smerte som mulig. Men innstinktivt så kommer overlevelsen først. Derfor kan man oppleve det som om hjernen faktisk saboterer veien til målet fordi man opplever følelser som frykt, tvil, redsel, stevnestress, nerver og mangel på selvtillit. Disse følelsene er alle sammen meddelelser til hjerne om at det kan være fare på ferde som igjen fører til at hjernen ser etter tegn på alt som kan gå galt. Man kan si at her aktiveres Murphys Lov «Alt som kan gå galt, går galt». Heldigvis kan man gjennom sin bevissthet trene på Baggers Lov, nemlig at «Alt som kan gå godt, går godt»

 Det vil da si, at man kan faktisk endre og styre denne negative indre dialog eller tankegang?

– Ja, det er et spørsmål om å lære å styre sin hjerne, sånn at hjernen ikke styrer deg. Det betyr at du må forstå og bruke forholdet mellom din bevissthet og din ubevissthet for å oppnå de resultater man ønsker å oppnå. Derfor kan man klart lære å styre og å endre en negativ indre dialog til en konstruktiv og postiv indre dialog.»

«Du må styre hjernen din, sånn at den ikke styrer deg»

 Er det noen forskjeller innenfor disiplinene? La oss nå si sprang kontra dressurridning?

– Det er stor forskjell på kulturen i dressur og i de øvrige disipliner. Derfor kan nettop følelser som «glede», «rolig» og «avslappethet» med fordel brukes i dressur og litt mer modige og selvtillitsfulle følelser brukes i for eksempel sprangridningen.

Hvilke tradisjoner og mentaliteter føler du Norge har i forhold til våre naboland Danmark og Sverige? Både med tanke på mentaltrening, samrbeid mellom trenere, forbund, foreldre, økonomi osv? 

– Jeg opplever at både Danmark og Norge lar seg styre av Janteloven. «Du skal ikke tro du er noe». Dette skaper utfordringer når vi skal konkurrere mot utenlandske nasjoner.

– Det er konstruktive kultur, verdier og holdninger som skaper stor likhet for alle og god balanse.

– Men det er viktig å huske på at hvis alt er i perfekt balanse, så står jo ting stille og det er ingen bevegelse (fremover), ergo har vi ingen utvikling. Dette er jo superfint for breddeidrett og for alle de som gjerne bare vil være med til et visst nivå. Men dette skaper meget sjeldent store internasjonale vinnere! Derfor er målsetninger avgjørende for hvilke kulturer man skal bruke i forbundet, såvel som for seg selv.»

«Kvaliteten av din indre dialog er lik med kvaliteten av ditt liv og dine resultater»

– Ønsker man verdenselite ryttere er det en helt annet kultur som skal dyrkes enn hvis man ønsker seg gode, hyggelige opplevelser gjennom ridning. Jeg tror ikke det ene behøver å utelukke det andre, med det gjør det ofte uansett fordi vi er så opptatt av at vi alle sammen skal være like gode/like dårlige. Alt etter som hvordan man ser på det.»

«Ønsker man verdenseliteryttere er det en helt annen kultur som skal dyrkes»

Hvorfor er det så mye viktigere å ha en mental styrke i ridesport kontra andre idretter?

– For ridesport er det det MYE viktigere enn i noen annen sport å være mentalt sterk. Og ikke minst ha en mental og emosjonell selvkontroll. Hvorfor det? Fordi vi arbeider med et flyktdyr! Smak litt på det og si det igjen… FLUKTDYR! Dette burde fortelle oss at hver gang vi opplever negative følelser i vår kropp, så gjør vi noe galt. Negative følelser som frykt, tvil, redsel, usikkerhet, nervøsitet, stress, surhet, irritasjon, frustrasjon, sinne osv, forteller kun en eneste ting til fluktdyret: FLYKT! Derfor blir hesten -naturligvis- vanskeligere å ri når du føler negative følelser.

– Da jeg for eksempel jobbet med Rolf Göran Bengtsson opp til EM i 2011 så var det følelsen «STAY COOL» fra stevnets start til han sto på podiet med gullet om halsen.

Helt til sist, kan du forklare ditt utrykk «Hva vi gjør blir vi gode til»? 

– Dette er min grunnkonklusjon! Det vi gjør blir vi gode til»… Dette gjelder spesielt i vår «grunnleggende psykologi», og også for det vi ikke oppdager at vi faktisk gjør! Det betyr at hver gang vi «tillater» oss selv å være negative, så blir vi bedre og bedre til å være negative. Dette betyr jo egentlig at vi bare blir dårligere og dårligere til å prestere.  Vi fratar også oss selv muligheten til god livskvalitet.

– Spør deg selv: «Er det å værenegativ jeg ønsker å være god til?

– Nei, selvfølgelig er det ikke det! Det er jo ingen mennesker i verden som ønsker å være den beste i verden til å være negativ.» 

«Det vi gjør blir vi gode til»

– Desværre er det nesten ingen steder vi kan lære denne form for selvinnsikt og selvkontrol eller selvledelse. Jeg mener at dette burde være et fag allerede i skolen for barna, da akkurat dette har den største effekt på det liv og det menneske vi blir til.

Vil du være med på foredrag, eller bestille et foredrag?

Rasmus Bagger jobber allerede med alle rideforbund i både Norge, Sverige og Danmark og flere verdenscup og olympiske ryttere. På cv´en av andre kunder har han blandt annet Samsung, Copenhagen Business School, Arla Food, Peugeot, McDonalds og mange flere. 

Rolf Göran Bengtsson er en av rytterne som Bagger jobber med, og har har solid erfaring innenfor sentrale praksiser i internasjonal hestesport.

Rasmus holder utover det å være mentaltrener, både workshops, foredrag og powertalks. Han har en egen youtubekanal, en egen Facebookside (også en som kun er for ryttere) samt avholder online trening på Facebook.

Hvis du ønsker mer info, eller hvis du personlig ønsker mentaltrening så kan du kontakte Rasmus på info@rasmusbagger

Intervjuet ble første gang publisert 09-09-2015.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Sportspsykologi

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: