Hestens ryggrad i nøytral vs. engasjert form – Viktig perspektiv i ridning

Videoen i denne artikkelen viser et eksperiment hvor det blir tatt røntgenbilder av hestens ryggrad i avslappet form og når ryggen er hevet. Det viser hvordan ryggvirvlene i ryggraden er posisjonert i de ulike situasjonene. Ideelt sett, og som hensikt, ønsker man å se en hevet og “engasjert” rygg under ridning. Videoen bekrefter hvorfor dette er viktig.

Rygghvirvlenes posisjon ved nøytral og hevet stilling

I videoen under blir det tatt røntgenbilder av hesten mens den slapper av og mens den hever ryggen. Dette er noe som gir gode indikasjoner for hva som skjer når vi som ryttere klarer å engasjere hesten på riktig måte slik at den hever ryggen og bærer rytteren i stedet for at vi “sitter på ryggraden”.

Når vi engasjerer hesten i ridning, og den løfter ryggen sin og bærer rytteren på en tilfredsstillende måte, må den stramme magemuskulaturen.

Siden det er umulig å ta røntgenbilder av hesten under ridning, blir hesten i videoen stimulert til å stramme magemusklene og løfte ryggen uten rytter. Dette er likevel, som nevnt ovenfor, en god indikasjon på hvordan ryggvirvlene vil se ut under rytter, når hesten blir ridd hensiktsmessig.

Bilde over: Røntgenbilde av hesten når den står i avslappet/nøytral posisjon. Foto: Screenshot.

Først tar de bilder mens hesten står i en såkalt nøytral posisjon (bilde over). Deretter tar de på nytt røntgenbilder etter at de stimulerer hesten til å løfte ryggen ved å stramme magemusklene (bilde under).

Bilde over: Røngtenbilde av hesten med hevet rygg. Foto: Screenshot.

Hvis man setter bildene ved siden av hverandre får man et godt bilde av hvorfor det er så viktig å engasjere hestens rygg under ridning: I nøytral posisjon er avstanden mellom ryggvirvlene ca. 1,1 cm på røntgenbildene, mens ved fleksjon eller hevet rygg, viser bildene en avstand som nesten er fordoblet.

Se videoen av eksperimentet under.

Røntgenbildene over viser en markant forskjell i avstanden mellom rygghvirvlene i nøytral form (rød) og hevet form (grønn).

Se video av eksperimentet

Kissing spines

Dette kan gi en forståelse i forhold til hvordan kissing spines kan bli problematisk. Kissing spines er når posisjonen til to eller flere av rygghvirvlene i hestens ryggrad kan komme til å gnisse mot hverandre.

Kissing spines er et begrep som beskriver en tilstand der tomtappene kommer i kontakt med hverandre under bruk, og det oppstår sliteskader på grunn av hyppig kontakt. Nærstående ryggtakker kan skyldes hestens eksteriør, slik at kontakt og skader lettere oppstår. Dette må unngås ved å tilpasse trening og bruk.

Kissing spines kan føre til at hesten bruker ryggen mindre aktivt, og kan ses som nedsatt prestasjon, manglende bakbensaktivitet eller eventuelt halthet/urent steg. Ryggmuskulaturen kan bli spent og øm som konsekvens av langvarig smerte fra tomtappene.

Det er likevel ikke alltid at kissing spines medfører smerte. Det kan påvises relativt store forandringer ved røntgenundersøkelse av ridehester, som ikke har noen symptomer på ryggsmerter. Røntgenfunn og den kliniske undersøkelsen veterinæren foretar må derfor alltid ses i sammenheng.

Årsaken til kissing spines er ikke nødvendigvis fullt ut forstått, men det skader ikke å ha forståelse av hestens anatomi og sørge for at hesten ikke trenes og belastes unødig med en senket rygg.

Bilde over viser røngtenbilde av kissing spines.

Kliniske tegn på kissing spines

I tillegg til overnevnte kan det fremkomme atferdsproblemer og atferdsendringer som bukking, steiling, motsette seg eller å bli sensitiv for å bli striglet, motsetter seg påstigning, kaste av rytter, nekte å gå frem, motvillig mot å gå frem, nedsatt prestasjon, kryssgaloppere m.m.

LES OGSÅ – Ryggproblemer hos sportshesten

LES OGSÅ – Dårlig tilpasset saler gir ryggsmerter både hos hest og rytter

Stikkord: Overriding, dorsal spinous processes, ORDSP, kissing spines, ryggsmerter, ryggproblemer, atferdsproblemer.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

References:

Biomechanics Experiment: The Equine Spine – Neutral vs. Engaged

Kissing Spines – ceh.vetmed.ucdavis.edu

Kissing Spines in Horses: More Than Back Pain – The Horse.com

Ryggproblemer hos sportshesten  – Tidsskriftet Sportshest.no

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Hestevelferd og helse, Nyheter

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: