Utbrudd av hesteherpes EHV-1 i Europa

FEI har kansellert internasjonale stevner i 10 land i Europa med umiddelbar effekt inntil 28. Mars 2021, på grunn av hurtig spredning av den nevrologiske formen for EHV – 1 virus hos hest.

Spredning av nevrologisk form

Smitte med hesteherpes EHV-1 kan føre til alvorlige luftveisinfeksjoner. Viruset kan føre til feber, spontanabort og nevrologiske symptomer.

Den nevrologiske formen hos hest er den alvorligste, og det er ifølge FEI sin pressemelding denne formen som sprer seg i Europa.

Ifølge mattilsynet opptrer den nevrologiske sykdommen som regel 4 – 8 dager etter en febertopp, men kan også opptre dagen etter og opp til 10 dager etter en infeksjon. Hesten kan ha alt fra milde symptomer til vinglete gange og lammelser. Lammelsene går sjeldent over, og hester som blir liggende må ofte avlives. 

LES OGSÅ Akutt magesykdom hos hest – hva bør du vite?

EHV-1 smitter hovedsakelig gjennom dråpesmitte og ved direkte kontakt, men også indirekte via gjenstander og personer. Ved abort er foster, etterbyrden og fostervesker kraftig infisert med virus som kan spres til omgivelsene. Også hester med nevrologisk virus kan smitte andre dyr.

Etter at symptomene har gitt seg finnes herpesviruset latent i kroppen. Viruset er da ikke smittsomt, men kan reaktiveres igjen senere.

Aggressiv variant gjør tiltak nødvendig

FEI opplyser om at denne varianten av viruset er særlig aggressiv og har allerede forårsaket dødsfall og svært mange alvorlige kliniske forløp hos hester. Viruset har spredt fra Valencia Spring Tour – stevnet og videre ut i Europa. Avgjørelsen om å kansellere stevnene gjelder for Frankrike, Spania, Portugal, Belgia, Italia, Østerrike, Polen, Nederland, Tyskland og Slovakia.

LES OGSÅ FEI cancels European mainland events due to EHV-1 (neurological form)

LES OGSÅ Hesteherpes hærger Europas stalde – dr.dk

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Hestevelferd og helse, Nyheter

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: