Hestens overvekt kan fremme betennelser i kroppen

Vi påfører hestene våre livsstilsykdommer. Fedme og overvekt er et stadig økende problem i dagens hestehold, og skyldes i de fleste tilfeller mangel på kunnskap hos hesteeiere. I denne artikkelen skal vi se litt på hvilke problemer overvekt kan gi og mulige årsaker til overvekt.

Det er flere problemer som kan oppstå som følge av overfôring og fedme:

  • Forfangenhet og insulinresistans.
  • Hos hopper har det vist seg å føre til forstyrrelser i brunstsyklus.
  • Fettsvulster i tarmene hos eldre overvektige hester (Lipomas), kan føre til alvorlig kolikk eller andre problemer knyttet til dette.
  • Dårlige prestasjoner
  • Belastningsskader

Nettstedet thehorse.com publiserte en artikkel hvor de viser til bekymring i forhold til overfôring og fedme av hester og ponnier.

Nyere forskning viser er at fettreserver også er mer enn bare et lager for fett (energilager). Fettvev er et aktivt vev som utskiller hormoner og inflammatoriske proteiner som i stor grad kan påvirke et dyrs helse. Fettvev produserer inflammatoriske proteiner som kalles ‘’cytokiner’’. Hestens (over)vekt kan dermed fremme betennelser i kroppen.

«Fettvev er et aktivt vev som utskiller hormoner og inflammatoriske proteiner som i stor grad kan påvirke et dyrs helse. Hestens overvekt kan fremme betennelser i kroppen»

Hva er så grunnene til at hestene får i seg mer mat enn de trenger? Mangel på kunnskap trenger ikke nødvendigvis ha sammenheng med innsatsviljen til å skaffe seg kunnskap. Undersøkelser har vist at mange hesteeiere skaffer seg kunnskap gjennom forhandlere av fôr enn for eksempel gjennom forskning eller andre uavhengige kanaler. Dette indikerer ikke at forhandlere nødvendigvis gir feil informasjon, men informasjonen kan oppleves som forvirrende og fragmentert. De aller fleste hesteeiere vil gi hesten sin det aller beste, og markedsføring av fôrvarer og tilskudd kan nettopp føre til for mye av det gode.

En annen faktor er at beitegresset/gresset er for konsentrert/kraftig for hest. Hester bør gå på gamle beitemarker. Hovednæringen bør bestå av grovfôr beregnet til hest.

Det kan også være en misoppfatning om hva godt hold innebærer, og/eller at man overvurderer hvor mye trim hesten egentlig får. Hester kan tolerere flere timer med lav-intensitets arbeid, så 30-40 minutters lett ridetur er ikke spesielt energikrevende.

Kilde: www.thehorse.com

Denne artikkelen ble publiset første gang 13-10-2015.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

LES OGSÅ – Unngå sykdommer med riktig fôring

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Fôring, Hestevelferd og helse, Uncategorized

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: