Gjesteblogger: Hesten er ingen sofa

Man bør strebe etter minst mulig sittetid på hesten, både på stevner og i hverdagen. Hesten er ingen sofa, skriver gjesteblogger og konkurranserytter Madeleine Kristiansen.

Madeleine skriver at hun gjentatte ganger har observert at både hun selv, og mange andre ryttere kan til å bli sittende på hesteryggen, selv når hesten ikke “er i bruk”.

Skrevet av Madeleine Kristiansen/red.

– Jeg har tatt meg selv i det flere ganger, og ser veldig mange der ute på stevneplassen som bruker hesten som “sofa”. Madeleine Kristiansen er 23 år, og rir og starter aktivt feltritt med sine to hester Luna og Q. I tillegg har hun en unghest som hun holder på å ri til, samt en avlshoppe.

Noen som kjenner seg igjen?

Vi ankommer stevne, har litt god tid og bestemmer oss for å skritte en tur før oppvarming. Så begynner tiden å bli lang, vi begynner å kjede oss der vi går langs jorde og bestemmer oss for å gå opp til ridebanen for å sjekke forholdene. På banen var det noen vi kjente som rir og vi bestemmer oss for å bare se en ekvipasje som etterhvert blir ti. 

Og der sitter vi oppå hesten, som om den skulle vært en sofa.

Noen som kjenner seg igjen spør, Lea Madeleine. Foto: Privat.

Er dette rettferdig ovenfor hesten?

Etter å ha brukt hesten som sofa en times tid, skal vi inn til oppvarming å hoppe frem. Hesten er lei, og responderer ikke godt på hjelperne, noe som resulterer i at rytter blir strengere mot “den late hesten, som ikke gidder noen ting”. Hvorfor skal hesten gidde å hoppe hinder med oss, i tillegg til å være sofa? Hvor mange jobber skal egentlig hesten måtte gjøre på en dag? 

Alle hester er forskjellige

For noen hester vil kanskje ikke det å være sofa være noe problem, verken fysisk eller psykisk. Mens andre kan være så uheldig å få belastningsskader i tillegg til at de blir lei. 

Det psykiske kan også bli et problem, den rykker og napper i tøylen. Du som rytter blir sint på den fordi den ikke står stille. Til slutt er hele stevne dagen bare blitt masete for hesten din, og den forbinder det med noe negativt. 

– Gå av hesten din når den ikke er på jobb, det er ingen sofa, sier Lea Madeleine. Foto: Privat

Hva sier fagfolk?

(Red.)

Hopp av hesten din slik at den får hvile “mellom slagene”. Vær bevisst på å redusere sittetid i hverdagen så vel som på stevnene. Når hesten er sliten i muskulauren i ryggen, vil den “bære oss på skjelettet”, og det kan føre til feilbelastninger og smerter. Hvor fort hesten blir sliten må ses i sammenheng med ryggmuskulaturens kapasitet og styrke. 

Gode råd for å redusere sittetid, er å gå ved siden av hesten når du skritter før og etter trening som eksempel, eller du kan leie hesten på tur istedet for å ri – da får du også litt trim. Og unngå påstigning fra bakken.

LES OGSÅ – Foretrekker hesten kvinnelige eller mannlige ryttere?

Forsidebilde: Photo by Philippe Oursel on Unsplash

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Innlegget ble publiseret første gang den 04-11-2015.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Hestevelferd og helse

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: