Stalliv i koronatider – forholdsregler og smittevern.

Kan koronaviruset smitte via hestens eller andre kjæledyr sin pels? Hvordan kan stallen som arena spre smitte, og hvilke smittevernsregler bør man ha i stallen?

Vi har begynt å venne oss til livet med Covid-19, med restriksjoner, forholdsregler og smittebeskyttelse. Vi har instinktivt begynt å holde avstand til hverandre, og leter etter hånddesinfeksjon hver gang vi går inn i en butikk. Vi vasker og desinfiserer overflater og er forsiktig med hva vi berører. Men hva med kjæledyrene våre, da spesielt hestene? Kan viruset smitte via hesten?

Veterinærinstituttet har kommet med anbefalinger om hvordan vi skal forholde oss til eventuell smitte via dyr.

Det er ikke sett at dyr kan skille ut Covid-19. Det er mistenkt sykdom hos kattedyr forårsaket av viruset, men selv ikke de syke dyrene skiller ut nok virus til å smitte andre. Hestene blir altså ikke selv infisert av oss mennesker, og du kan fint ha kontakt med hest selv om du selv skulle ha påvist smitte. Derimot skal ikke syke eller smittede personer ha kontakt med matproduserende dyr, som en føre var-regel.

Den viktigste smitteveien for Covid-19 er fra menneske til menneske, via dråpesmitte. Men noen tilfeller av sykdom har også oppstått fra overflatekontakt, altså at man berører en overflate der viruset er festet, og får viruset inn i kroppen dersom man klør seg i ansiktet, berører mat man skal spise eller lignende. Dette er relevant også ved kontakt med hestene.

Det er ikke sett noen tilfeller der personer med sikkerhet har blitt smittet via overflatekontakt med dyr, men teoretisk sett kan viruset overleve på overflaten av dyrets pels på samme måte som på andre overflater. Man bør derfor bruke samme foholdsregler ved kontakt med dyr, som ellers når man ferdes ute i samfunnet. Gode regler kan være å nyse og hoste i armkroken for å unngå å overføre smitte til hestens pels. Man kan også prøve å huske å vaske hendene før og etter kontakt.  Man kan i størst mulig grad unngå å berøre og ha kontakt med hverandres hester.

LES OGSÅ –  Bli oppdatert på covid-19 – Tidsskriftet den norske legeforening

Viruset kan også smitte via andre kontaktflater i stallen. Alt som brukes av flere personer kan teoretisk være en smittekilde. Det er derfor lurt å i størst mulig grad bruke sitt eget utstyr. Alt som er felles i stallen, for eksempel møkkagreip, kost og trillebår, kan gjerne sprites av med jevne mellomrom, og man bør vaske hendene umiddelbart å ha brukt felles utstyr.

Fortsatt er direkte kontakt mellom mennesker den største risikoen.Mange større staller har derfor innført nye rutiner, for eksempel turnusordninger som skal forhindre at mange er i stallen til samme tid, regler ved bruk av pauserom, muligheter for hånddesinfeksjon osv. Eventuelle fellesgoder, for eksempel brusautomat, kaffemaskin eller lignende, bør stenges eller eventuelt desinfiseres ofte. Dette vil være viktige tiltak for å forhindre smittespredning blant oppstallører.

I mindre staller vil det være lettere å begrense smitterisiko. Kanskje kan hver hest få sitt eget møkkgreip? Ved klargjøring av fôr kan litermål, fôrbøtter og høyposer sprites av etter håndtering, slik at den som fôrer senere på dagen ikke kan få kontakt med smitte. Eventuelt kan hver hest ha sitt eget, og den som fôrer vasker hendene godt etter kontakt med andre hesters utstyr.

Med noen slike enkle rutiner kan vi fortsatt ta vare på og glede oss over hestene våre. Se også anbefalingene hestesporten – disse er laget i fellesskap av sportens hovedaktører.

Ta vare på dere selv, hestene og hverandre!

Stikkord: SARS-CoV-2covid-19, koronavirus, coronavirus, smitte, smittevern, virus, pandemi, kjæledyr, overflatekontakt, kontaktflater, veterinærinstituttet, norsk hestesenter, øvrevoll galopp, norges rytterforbund, rikstoto.

LES OGSÅ Coronavirus hos hest

LES OGSÅ Kommunikasjon og miljø i stallen

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Hestevelferd og helse, Næringsvirksomhet

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: