Trene i kulda?

Alle som forsøker å trene jevnlig vet at temperaturen kan gjøre det utfordrende. Ved trening av hest er er det gjerne et varmt og fuktig klima som gir de vanskeligste forholdene, men i vinterlandet Norge er det likevel kulden som skaper mest problem for de fleste.

Skrevet av Silje Rosenberg cand.med.vet.

I skrivende stund kryper kvikksølvet hos artikkelforfatteren ned mot -20, og det nærmer seg en meter snø utenfor stallveggene. Går det i det hele tatt an å trene hest under slike forhold?

Svaret er, som alle iherdige hestefolk vet, selvsagt ja. Men noen forholdsregler må man ta, for å sikre god velferd hos både hest og rytter.

Rolig periode

Det kan være lurt å tilpasse årets trenings- og konkurranseplan etter sesongene. Det er ikke til å komme bort fra at det er vanskeligere å trene like intensivt i streng kulde som i mildt vær. Alle hester trenger en rolig periode i løpet av året, og selv om mange velger å bruke den på sommerbeite, er det ikke noe i veien for å legge den til de kaldeste vintermånedene. Likevel bør man gi hestene noe mosjon, ikke minst fordi de selv gjerne er mindre aktive i luftegården når det er kaldt og mye snø.

Kaldluft i luftveiene 

Hester har svært lange luftveier, og det tar forholdsvis lang tid fra hesten puster inn til luften kommer fram til de mest følsomme delene av lungene. Underveis rekker den å varmes opp og tilføres fuktighet. Hesten tåler derfor trening i kalde temperaturer bedre enn mennesker.

Ikke desto mindre ser vi av forsøk at den store mengden kaldluft som pustes inn når hesten trener intensivt, påfører skade på lungevevet. Etter trening i minusgrader er det påvist små blødninger, ansamling av immunceller samt at de tynneste grenene av luftrører trekker seg sammen. Skadene er forbigående, og det er ikke bevist at trening i kulde har negativ effekt på lang sikt, selv om det ikke kan utelukkes.

Disse forsøkene er gjort ved nesten maksimal treningsintensitet i  -5 grader. Da er det ikke vanskelig å tenke seg at trening i -20 kan gi tilsvarende problemer. Hvis man reduserer intensiteten i treningen, slik at hesten puster saktere og med mindre volum, gir man luften mulighet til å varmes opp før den når fram til følsomme deler av lungene, og forhindrer at det oppstår skade. Derfor kan rolig trening være et bedre alternativ på de kaldeste dagene.

Tilpass treningsmengden

Når man trener mindre, og hesten selv er mindre aktiv, reduseres hestens kondisjon. Muskelstyrken blir mindre, og benvevet i hestens knokler svarer på lavere belastning ved å bli mindre tett og motstandsdyktig mot stress. Derfor vil det være en dårlig ide å legge inn en impulsiv gallopptur eller langtur i skogen midt i en rolig periode. Hold treningen jevn, og når tiden er inne for å tenke på neste sesong, øk intensiteten gradvis.

Tenk på kroppstemperaturen

Noen klipper hesten helt eller delvis, andre gjør ikke det. Det finnes ingen fasit, og valget må baseres på treningsmengde og -type, oppstalling, klima, hestetype, pelssetting, muligheter for dekkenbruk osv. Men forskning viser at hester med tykk pels svetter mindre i løpet av en treningsøkt, og om hesten får økt kroppstemperatur sammen med økt respirasjonsfrekvens kan bety at den er overopphetet. Når en barbert hest trenes uten ride-/kjøredekken, sees en senkning i  hudens overflatetemperatur de første minuttene, men denne normaliseres når hesten kommer i gang med treningen og øker blodgjennomstrømningen i kroppen.

Dette bekrefter hva de fleste hestefolk vet og kan tenke seg til med sunn fornuft: en klippet hest bør ha dekken ved rolig aktivitet, og en ubarbert hest kan få problemer hvis intens trening fører til overoppheting. Lang pels blir gjennomvåt når hesten svetter, og hesten kan da ha godt av dekken til det innerste av pelsen har tørket.

Stretching og oppvarming

Akkurat som oss kan hestene oppleve at muskulaturen kjennes stivere ved lavere temperaturer. Når hesten i tillegg beveger seg mindre selv i luftegården, betyr det at behovet for en god oppvarming blir større. God muskelfunksjon reduserer overbelastning av sener og ledd. Bruk ekstra tid på både oppvarming og nedskritting, så forebygger/ du skade som følge av stiv og uelastisk muskulatur.
Det kan være en god start på en treningsøkt å gi hesten stretching. Men man skal være varsom så man ikke påfører hesten skade. Krever man for mye kan muskelfibrene overstrekkes og skades. Hestene vil ofte forsøke å gjøre som vi ber om, så vi må selv sette grensene for mye den tåler.

Pass på deg selv

Kulda er som regel verre for oss enn for hesten! Det er lett å få frostskader på tær og fingre i tynne ridestøvler og hansker. Kle deg klokt, velg de kortere turene og spar de lengste treningsøktene til vårsola gjør seg gjeldende.

God trening!

LES OGSÅ – Hestens luftveier reagerer på trening i kulden

LES OGSÅ – Tips som hjelper deg å ta vare på hesten i kulda

Kilder:

Influx of neutrophils and persistence of cytokine expression in airways of horses after performing exercise while breathing cold air. Davis MS et al. Am J Vet Res 2007 Feb;68(2):185-9

Airway cooling and mucosal injury during cold weather exercise. Davis MS et al. Equine Vet Suppl. 2002 Sep;(34):413-6

Cold air-induces late-phase bronchoconstriction in horses. Davis MS et al. Equine Vet Suppl. 2006 Aug(36):535-9.

Temperature regulaton in horses during exercise and recovery in a cool enviroment. Wallsten H et al. Acta Vet Scand,2012 Jul 17;54:42.

Artikkelen ble opprinnelig publisert 27-01-2019.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Hestevelferd og helse, Trening

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: