Hvordan lykkes med hest som business

Sportshest.no reiste til Katrinelund for å intervjue Ib Kirk om hvordan man kan lykkes med hest som buisness. Vi ønsket å undersøke hvordan det går an å leve av hest og hva som kan definerer en god forretning i så måte. Vi snakker også om hva som karakteriserer en god hest, og hvordan man får frem en topphest.

Dette innlegget er fra 01-08-2014.

Guidet tur på Katrinelund

Katrinelund ligger svært idyllisk til i Assels i Danmark, ca 2 og 1/2 med bil fra Hirtshals. Katrinelund er Ib Kirks barndomshjem og han kunne i 2013 feire 25 års jubilemum for sin hingstestasjon.

Sportshest.no ankommer forventningsfullt, og blir umiddelbart møtt av innehaveren Ib Kirk, som var klar på at ingen skal bli stående på hans gårdsplassen å vente.

Først får vi en guidet tur på annlegget av norske Zandra Birkeland, som den gang trente på Katrinelund med den flotte hingsten sin, Swix.

Zandra Birkeland og hingsten Swix. Sandra bor og trener i dag sentralt på østlandet.

Zandra er utrolig hyggelig, og har svært god oversikt over hva som foregår på Katrinelund. Hun viser oss ivrig rundt. 

Vi nyter omvisningen. Utsikten fra utebanen er helt fantastisk. Man ser ikke annet enn horisonten, og kjenner ikke annet enn den svale sjøluften i ansiktet! Det er en vakker dag i Danmark. Et hesteparadis!

Zandra blir bombardert med spørsmål mens vi beveger oss rundt på Ib Kirks flotte annlegg. Vi brukte ekstra lang tid i stallen hvor hoppene stod og ventet på å bli bedekket. Hoppene hadde nemlig med seg føll. For noen fantastiske skjønne små hesteskapninger!

Etter at vi var ferdig med omvisningen, var det dags å få seg en kaffekopp og en prat med selveste Ib Kirk. Sjefen sjøl er en vanvittig hyggelig, humoristisk fyr, og latteren sitter løst under hele intervjuet.

Samtalen dreier seg i stor grad om hvordan man lykkes med hest som buisness, hvordan det går an å leve av og drive med hest, og hva som definerer en god forretning. Vi snakker også om hva som karakteriserer en god hest, og hvordan man får frem en topphest. Vi spør også hva Ib Kirk definerer som en god rytter.

Gode relasjoner til Norge

Ib Kirk forteller ivrig at han har gode relasjoner til Norge. Som mange sikkert vet, rir Stein Endresen mange av hans hester. Ib Kirk har nettopp solgt hingsten Nimble til Scott Brash. Hingsten har vært ridd av Stein Endresen, og har under Endresen blant annet vunnet Championat for 6 års i Falsterbo, 6 års Championatet ved AEG, samt 5 års Breeders Trophy i Norge. Nimble har også deltatt på UVM i Zangersheide. I 2014 har ekvipasjen flere seiere og plasseringer ved CSI stevner rundt om i Europa.

Ib sier at Stein er en fantastisk sportsmann og hestemann. Han er jordnær, og en man kan stole på. Han har et godt rykte i verden, fortelle Ib Kirk.

Katrinelund har også en god forbindelse med JJ Horses, som distribuerer Katrinelund sin hingster i Norge. 

Katrinelund eier en av sine hingster, De L´or, sammen med norske Kristin Andersen.

God forretningsmoral og samarbeid 

Hovednæringen til Katrinelund er hingstestasjonen og det avlsrelatertearbeidet knyttet til denne. Ib Kirk har per i dag 9 -10 hingster ved hingstestasjonen. Men Katrinelund har også salgshester, og hester i tilridning. Det er faktisk så mange som 50-60 hester i arbeid hver dag på dette flotte hestesenteret.

Det avlsrelaterte arbeidet henter sine inntekter hovedsaklig fra Danmark, men også litt i Norge, Sverige, Tyskland, England og USA.

Ib Kirk er veldig opptatt av god forretningsmoral og samarbeid. Dette er noe som han til stadighet understreker i samtalen. Han sier at han har fokuset på gode relasjoner og samarbeid, fremfor å fokusere på konkurranse.

Katrinelund samarbeider blant annet med Paul Schockemöhle. Katrinelund og Schockemöhle har et eget selskap som leier Flyinge i avlssesongen.

Ib Kirk har også et godt samarbeid med Tailormade Horses.

Vellykket hestenæring

Ib Kirk sier at å drive en vellykket forretningstall, skiller seg på mange måter fra andre næringer. Hest er og blir en 24 timers jobb. Man må være «bitt av basillen». «Du skal gjøre det med hele hjertet, og du må vie livet ditt» sier han bestemt.

«Du skal gjøre det med hele hjertet, og du må vie livet ditt»

Markedet har endret seg. Omkostningene er større og markedet er tøft. Man må ha peiling på forretning. Ib sier at mye av kapitalen i hans foretak ligger i fasilitetene. Der ligger grunnlaget for å kunne drive vellykket.

Han sier at det er ekstremt viktig å behandle kundene ordentlig. De skal føle seg velkomne. «Ingen skal stå på gårdsplassen å vente.» Man må vise interesse for kunden og gi dem en god opplevelse. Igjen nevner han at det er veldig viktig med godt samarbeid og og god forretningsmoral. 

Katrinelund arrangerer også forskjellige arrangementer slik at de gjør seg kjent for kunden. De har blant annet i flere år hatt suksess med årlige føllchampionat. 

Hvordan finne en topphest?

Vi tar gjerne i mot råd fra Ib Kirk. Som sagt, og noe som må sies igjen: Han har nettopp solgt en hest til en av verdens beste sprangryttere!

Vi spurte hva vi burde se etter. Denne trivelige dansken smiler lurt og sier: «Den hesten du snur deg etter», og legger til: «så korrekt ekstriør».

«Man kan avle seg seg nesten til topps, men de virkelige mesterne er individer!» Man må rett og slett bare innse at av og til er det tilfeldigheter som råder.

«Spranghester må ha galopp, smidighet og riktig bygning», påpeker Ib. «Viktig hos alle sportshester er at de vil arbeide – uten arbeidsmoral får du aldri en god hest.» «Avstamning er viktig! Fransk blod duger ikke til dressur.» 

«Avstamning er viktig! Fransk blod duger ikke til dressur» 

Hvilke egenskaper har en god rytter?

Ib Kirk mener at en god rytter har en god følelse med hesten og evne til å se og forstå hver enkelt hest. En rytter skal også være sporty.

Han sier videre at en rytter må «være på»! Han eller hun må ha et vinnerinstinkt. Og hestene må være i orden, og tas godt vare på. Smilet til denne kjekke karen forsvinner brått og blir erstattet av et strengt blikk: «Rytterne skal alltid være godt forberedt når de kommer på stevne!» Dessuten skal ryttere alltid være `flink` og høflig. Ib sier videre at hestesporten dreier seg mye om tid og penger. Og det er noe som passer dårlig sammen med hest. Hestene har sitt eget tempo, og en god rytter tilpasser seg etter dette. 

«Rytterne skal alltid være godt forberedt når de kommer på stevne»

Samtalen dreier seg etterhvert mot et tema som er av viktig betydning for Ib Kirk, nemlig grasrota. Han sier at vi ikke må glemme rekrutteringen til hestesporten, og hvor utrolig viktig jobben til rideskolene er. 

Vi snakker også om tradisjoner, og om forkjellen mellom Norge og Danmark. Man kan trygt si at Norge henger etter når det kommer til ridesport. Dog mener sjefen på Katrinelund at Norge er på god vei på mange måter, og at der er mange svært dyktige nordmenn, spesielt innenfor ´springsport´. 

Timene fyker, for Ib Kirk har interessante betrakninger om hva som bør ligge til grunn hvis man skal lykkes med hestelivet – enten som rytter eller hvis man vil leve av hest.

Etterpå tester vi noen av salgshestene, før vi motvillig drar videre på vei hjem til Norge.

Det er dejlig å være norsk på Katrinelund.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Fagblogg, Næringsvirksomhet

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: