Ernæring ved pelsskifte

Du vet det er vår når det er hestehår over alt! Med unntak av vårklipte hester, er pelsskifte om våren noe som angår de fleste. Hva setter i gang pelsskifte? Bør man fôre ekstra? Er hesten spesielt følsom? 

Noen hester begynner å røyte straks etter nyttår, og det er til en viss grad lengre dager som setter i gang pelsskifte. Likevel opplever mange at hestene røyter mer når dagene blir varmere. Noen røyter kraftig over en kortere periode, hos andre drar pelsskiftet mer ut. Her det lite annet man kan gjøre enn å børste, børste, børste, eventuelt gi hesten et godt bad dersom det er varmt nok. 

Tilskudd i fôret vil ikke påvirke hvor fort hesten skifter pels, men vil kunne påvirke kvaliteten i de nye hårene som vokser ut. Pelsskiftet vil gå sin gang uansett, men det er ikke feil å vie fôringen litt ekstra oppmerksomhet i røyteperioden. 

Fett i fôret

De nye pelshårene dekkes av celler som inneholder en anselig mengde fett, som hjelper til med å avstøte fuktighet. Når peisen har god kvalitet ligger disse cellene flatt langs hårstrået, reflekterer lyset og får peisen til å se skinnende ut. Dersom derimot disse cellene er skadet, vil peisen bli tørr og slitt, og ha mindre vannavstøtende kapasitet. De nye pelsstråene dekkes dessuten av talg, som skilles ut fra huden. Dersom hesten får i seg for lite fettsyrer i fôret, kan pelsen bli tørr, matt og skadet.

Ikke alle hester skal ha større mengder fett i fôret, så fettilskudd må brukes med forsiktighet. Men for å bedre pelskvaliteten er det gjerne tilstrekkelig med mindre mengder olje eller fettholdige fôrprodukter.

Vitaminer

Vitamin A er et viktig næringsstoff for hudhelse. Det er sjelden vi ser mangelsykdommer på grunn av for lite A-vitamin, men det kan forekomme hos hester som kun fôres med gammelt høy med lavt næringsinnhold, f eks dersom hesten skal slankes. Dersom høyet er mer enn ett år gammelt, vil det være lurt å gi vitamintilskudd i tillegg.

Protein og aminosyrer

Skaftet på pelsstrået er bygget opp av proteinet keratin. Dersom hestens fôrplan inneholder lite protein eller essensielle aminosyrer kan det gi redusert hårvekst. Dette vil kunne forsinke røyteprosessen. Dersom grovfôret har lavt innhold av protein, kan det vært å gi et proteinrikt kraftfôr i tillegg.

Kobber og sink

Tilstrekkelig inntak av kobber og sink vil gi pelsen en fin farge. Begge disse mineralene påvirker produksjonen av melanin, et protein som er viktig for pigmentering. Dersom hårstråene inneholder for lite melanin, vil de ikke like godt tåle UV-stråler fra sola. Kobber er dessuten nødvendig for at huden skal ha god integritet og ikke bli tørr og sprukken.

Ekstra stell

Litt ekstra pleie kan være på sin plass under pelsskiftet, selv om hester som har en variert hage å gå i kan klø og rulle av seg mye på egenhånd. Mange opplever at hestene blir ekstra følsomme i huden under pelsskifte, og reagerer med på hard berøring. Siden mange proteiner skal bygges vil det også gå med en del ekstra energi. Noen kan derfor oppleve at hestene er litt trøttere enn vanlig.

Oppsummering

Det viktigste rådet ved pelsskifte er å gi hesten en balansert fôringsplan. Dersom man allerede møter behovene for fett, protein, vitaminer og mineraler, trenger ikke hesten ekstra tilskudd i røyteperioden. Derimot kan ubalanse i fôrplanen bli ekstra synlig i forbindelse med pelsskifte. Ekstra energiforbruk kan gjøre at hestene går noe ned i hold. Litt ekstra omtanke og påpasselighet kan være på sin plass i røyteperioden.

LES OGSÅ – Tilskudd av vitaminer og mineraler – Hvordan velge riktig tilskudd?

LES OGSÅ – Toleransevinduet som modell for rytterutvikling

Forsidebilde: Thibault Carron unsplash.com

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Fôring, Hestevelferd og helse, Sportshestmanagement

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: