Equipedia – ditt hesteleksikon

Husker du tiden før google, da man måtte aktivt lete opp fakta og opplysninger om det man lurte på? Da fantes det leksikon, enorme bøker eller boksamlinger, side opp og side ned med informasjon i alfabetisk rekkefølge. Noen leksika handlet bare om et spesielt tema, og var man interessert nok kunne man sitte i timesvis og bla, oppdage ny lærdom og få aha-opplevelser på ting man hadde lurt på lenge. Et annet navn på leksikon er encyclopedi, og dette er opphavet til Hestebiblioteket Equipedia.

Equipedia er en del av Tidsskriftet Sportshest, som du finner på Sportshest.no. Men et tidsskrift er ikke det samme som et leksikon, og på Equipedia samler vi våre basisartikler, utdypende informasjon som danner grunnlaget for godt hestehold. Det vil ikke komme nye artikler like ofte, men si gjerne fra hvis det er noe du savner. Du finner lenke til Equipedia på sportshest.no, eller du kan følge linken under.

UTFORSK HESTEBIBLIOTEKET EQUIPEDIA – www.equipedia.no

Flere kategorier

Siden er delt inn i kategorier, slik at det skal bli lett å navigere. Du vil finne kategorier som bevegelsessystem, reproduksjon, føll, avl, fordøyelse, respirasjon, ernæring, hud, hjerte og sirkulasjon. Mange søker seg til Equipedia når de leter etter informasjon om et spesielt problem, som de plutselig har kommet bort i og vil vite mer om. Da kan kan man også søke eller bruke stikkordsfunksjonen.

Forskningsbasert pålitelig kunnskap

Kunnskapen som finnes på Equipedia skal være pålitelig. Innen hestemiljøet vil det alltid være mange meninger, og det kan være vanskelig å vite hva man kan stole på. Derfor vil vi kun publisere det vi mener er vitenskapelig basert. Mange av artiklene våre har litteraturreferanser, slik at du selv kan gå tilbake i våre kilder og utforske temaet videre. Heldigvis er det et aktivt forskningsmiljø innen hesters helse og velferd, både her til lands og internasjonalt. Derfor vil det bli stadig lettere for oss å ikke “synse”, men støtte oss til forskningsbasert fakta. Våre artikler er basert på fagbøker innen veterinærmedisin, samt vitenskapelige publikasjoner som Equine Veterinary Journal.

Lett tilgjengelige artikler og podcast

Mengden av kunnskap innen hestefaget kan være overveldende. Det kjente ordtaket “aldri utlært på hest” er svært riktig, og kan faktisk være litt demotiverende – for man skal jo ha tid til å kose seg med hestene også, ikke bare lære om dem! Med så mye informasjon, fra bøker, artikler, nettsider, sosiale medier, stallkameraten, fagfolk og bekjente, velger man etterhvert å stole på seg selv, og “lukke ørene” litt for all ny påvirkning. Det er helt ok! Det er ikke nødvendig å endre noe som fungerer.

Men læring kan også være morsomt. Selv det som ikke oppfattes som relevant for en selv og eget hestehold, kan være interessant å høre om. Iblant kommer man kanskje over noe nytt man velger å ta med seg videre. Vi tror det er viktig å aldri slutte å lære, selv om man ikke tar i bruk all ny lærdom selv. Vi tror at jo mer man vet, jo mer ydmyk blir man, og jo flinkere blir man til å se etter hestens behov, gode løsninger, nye muligheter. Det gjør hestelivet mer givende, og bidrar også til god hestevelferd.

Artiklene på Equipedia skal derfor være overkommelige å lese, selv om de er vitenskapelige. Alle artiklene er nå åpne og tilgjengelige, og du trenger ikke noen form for betalingsløsning eller abonnement. Det finnes også noen podcast-episoder der vi sammen med noen av Norges fremste hestefolk snakker om hestehelse og -velferd. Kanskje blir det laget nye episoder etterhvert – kom gjerne med innspill om det er noe du vil høre om!

Kontakt oss gjerne

Ta gjerne kontakt med oss hvis du har tilbakemeldinger eller ønsker. På Facebook og Instagram finner du oss som Sportshest.no og Sportshest_veterinar. Du kan også ta kontakt på mail, da når du artikkelforfatter og fagansvarlig veterinær Silje på mail-adressen siljerosenberg@gmail.com.

God lesefornøyelse!

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Nyheter

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: