Coronavirus hos hest

Hestens coronavirus har svært få likhetstrekk med menneskets versjon, som i disse dager skaper problemer rundt om i verden. Men er du hesteeier, kan hesteversjonen være ille nok.

Uspesifikke symptomer hos hest

Coronavirus finnes hos flere dyrearter, og smitter ikke til andre. Sykdom forårsaket av coronavirus på hest har ingen sammenheng med menneskenes corona-pandemi.

Når en hest  blir syk på grunn av coronavirus, viser den gjerne uspesifike symptom. I USA, der sykdommen er bedre kjent enn i Europa, kalles den blant hestefolk “Lying Down Disease”. Hestene som rammes viser nedsatt apetitt, trøtthet, og iblant feber og diare eller kolikk. Sykdommen er relativt nylig blitt påvist, og i 2010 ble det utviklet en test som kan påvise viruset i avføringsprøve.

Det er derfor ikke alltid man får en konkret diagnose på disse hestene. Men det finnes tilgjengelige tester, som utføres av noen laboratorier om man sender inn avføringsprøve. Det kan være lurt, for sykdommen er svært smittsom, og det kan være lurt å sette i verk tiltak om man har syke hester på stallen.

Smitte

Hestens coronavirus smitter ved at en frisk hest får i seg avføring fra en syk hest. Smitten kan overføres ved at to hester deler luftegård eller boks, at en hest lukter på avføring i for eksempel ridehus eller andre omgivelser, eller via utstyr, klær, sko eller dyr. Når hesten har fått i seg smitten, tar det gjerne 2-3 dager før den viser symptomer. I løpet av denne tiden etablerer viruset seg i tynntarmen, invaderer cellene i tarmveggen og begynner å formere seg.

Dette i seg selv kan gi slapphet og feber. Men i tillegg viser noen smittede hester diare og kolikk. Dette skyldes at viruset bryter ned barrieren mellom tarmveggen og blodet. Såkalte Tight Junctions skaper et skille mellom cellene i tarmveggen, og fungerer som en membran mellom tarminnhold og blod. Når denne membranen “blir lekk” vil stoffer fra tarmen kunne komme inn i blodstrømmen. Bakterier og giftstoffer kan komme inn i blodet og gi blodforgiftning.  Stoffer i blodet, spesielt proteiner, vil lekke over til tarmen. Dette kan skape ubalanse i tarmfloraen, og gi smerter eller ubehag og diare.

Om tarmfloraen blir riktig forstyrret, kan mikrobene begynne å produsere ammoniakk, som så kan tas opp i blodet. Dette er et stoff som kan være giftig for hesten, og blant annet gi symptomer fra sentralnervesystemet: hestene kan begynne å gå i ring, presse hodet mot veggen, eller holde hodet på skakke. De få gangene coronavirus er dødelig for hest, er det ofte slike komplikasjoner som er årsaken.

Friske smittebærere

Det finnes også friske smittebærere. I studier utført blant sportshester, ble det vist 4-83 % av hester som testet positivt, viste symptomer. Av disse viste 88 % trøtthet og nedsatt apetitt, 83 % hadde feber, 23 % utviklet diare, og 19 % viste tegn på kolikk. Friske smittebærere kan likevel spre smitte via avføringen.

Behandling

Det finnes ingen spesifikk behandling for coronavirus-infeksjon. Smittede hester vil i blant trenge behandling med væske og febernedsettende, eventuelt smertestillende hvis kolikk er en del av bildet. De kan tape hold og muskulatur, siden de ofte taper proteiner via tarmveggen.

Foto: hesten har testet positivt for Corona-virus, og får støttebehandling på klinikk. Hesten må holdes på isolat, og overvåkes med kamera. 

“Leaky Gut Syndrome”

“Leaky Gut Syndrome” er en komplikasjon som iblant forekommer i forbindelse med coronavirusinfeksjon. Det medfører at tarmen fortsetter å lekke proteiner selv om hesten i forøvrig ikke lenger viser tegn på sykdom. Hestene kan være vanskelige å holde i god kondisjon, på tross av riktig fôring. Problemet vil i de fleste tilfeller løse seg av seg selv over tid. Forskning på andre dyr har vist positiv effekt av tilskudd av smørsyre i maten, et stoff som tarmmikrobene normalt sett produserer selv, og som har vist beskyttende effekt på membranen i tarmveggen. Probiotika vil også være gunstig, for å støtte opp om en god tarmflora.

Smittevern

Det finnes så langt ingen lovgivning angående smittevern ved utbrudd av coronavirus på hest. I mange tilfeller får angrepne hester heller ingen konkret diagnose, da symptomene er uspesifike og det ikke tas prøve for analyse. Likevel er det lurt å forsøke å begrense smittespredning – selv om sykdommen sjelden er dødelig, er den slitsom og ubehagelig for de hestene og eierne som rammes.

Unngå kontakt mellom syke og friske hester – unngå å la hesten komme i kontakt med avføring fra ukjente hester. Rengjør utstyr og klær mellom bruk i ulike staller, eller hos ulike hester i samme stall. Ha kontroll på kjæledyr som ferdes mellom staller og mellom hester – hunder er ofte begeistret for hestemøkk og kan dra med seg smitte.

Det vites ikke med sikkerhet hvor lenge hestens coronavirus kan overleve i miljøet, men har man hatt en syk hest på stallen, bør den isoleres fra andre i tre uker etter at den er frisk.

Det er sjelden vi ser større utbrudd i Norge. For å overvåke sykdommen er det lurt å teste hester som viser typiske symptomer.

LES OGSÅ The Walk Of Shame – Tennessee Walking Horse

LES OGSÅ Det advares mot ny dødlig hestesykdom

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Hestevelferd og helse

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: