Hvordan velge fôrtilskudd for muskulatur?

Tilbudet av fôrtilskudd for muskulatur er stort og bredspektret. Det er ikke mulig å gi en fullstendig oversikt over alle i en enkelt artikkel. Men når du skal velge fôrtilskudd i denne kategorien, er det viktig å ha noe innsikt i hvordan og hvorfor problemer kan oppstå.

Den største utfordringen knyttet til muskulatur ved atletisk bruk av hest, er å få hesten til å håndtere melkesyre og hindre muskelskade, sårhet og ømhet. Det gjelder både under prestasjonen og etterpå.

Tre mekanismer er viktige ved valg av kostilskudd

Redusere melkesyre

Ved prestasjon forbuker musklene energi for å kunne trekke seg sammen og sette i gang bevegelse. Energi fremskaffes ved forbruk av næringsstoffer – fortrinnsvis fett og stivelse. Ved hurtig muskelarbeid, som for eksempel under trav- og galoppløp eller sprangridning i høyere klasser, produseres melkesyre.

«Jo mer stivelse hesten har blitt gitt som energikilde, jo mer melkesyre dannes»

Jo mer stivelse hesten har blitt gitt som energikilde, jo mer melkesyre dannes. Produksjonen av melkesyre blir lavere når fett brukes som energikilde. Opphopning av melkesyre i muskelen er ubehagelig og smertefull. Etter hvert blir muskelen stiv og mister evnen til å trekke seg sammen.

Det er derfor helt sentralt å redusere produksjon og opphopning av melkesyre mest mulig.

Den viktigste måten å gjøre dette på, er å unngå for mye stivelse/lettfordøyelige karbohydrater i fôrrasjonen. Langt bedre er det å gi fett i fôret i form av olje. Alle planteoljer er gode energikilder for hesten, når kroppen venner seg til det. Tilvenningsprosessen tar 10 – 12 uker.

Mange fôrtilskudd for muskulatur inneholder olje.

Hindre overbelastning

Hester som brukes i konkurranse, har ofte mye vilje – «han løper til han stuper», er et velkjent uttrykk. Når hesten overanstrenges, blir den stiv og øm, spesielt dagen etter en større anstrengelse. Treningen må da reduseres til den igjen er komfortabel og sterk.

For de fleste er det et mål å sørge for tilstrekkelig muskelstyrke, for å utnytte hestens vilje til ytelse maksimalt.

Muskler bygges opp av proteiner, og proteiner bygges opp av aminosyrer som ligger etter hverandre som perler på en snor. Et kjede er aldri sterkere enn det svakeste leddet, og bygging av sterk muskulatur er umulig dersom det ikke er tilstrekkelig tilgang på aminosyrer.

Noen aminosyrer kan hesten danne selv. Andre må den ha tilført i fôret – essensielle aminosyrer. Flere fôrtilskudd fokuserer på å tilføre hesten konsentrert protein og/eller essensielle aminosyrer for å gi hesten optimale forutsetninger for sterkest mulig muskulatur.

Redusere frie radikaler

Store mengder energi forbrukes når hesten presterer på maks ytelse. Når energien skal produseres, tar hesten av sine energikilder, som nevnt tidligere. Men også oksygen er viktig i dannelsen av energi.

I alle sammenhenger hvor oksygen forbrukes, dannes det avfallsstoffer som gjerne kalles «frie radikaler». Disse stoffene er giftige for celler, og er med på å forårsake muskelskader. Antioksidanter behandler frie radikaler slik at de blir ufarlige for cellene. Hester som presterer på høyt nivå, bør få tilførsel av antikoksidanter for å redusere påkjenningen på musklene.

Selen og vitamin E er de viktigste antioksidantene, og er blant komponentene i mange tilskuddsprodukter for økt muskelfunksjon.

Krysslammelse/Tying up

Krysslammelse er en sykdom som kan etterfølge overbelastning av hestens muskler. Det er særlig uttørking av muskler og lave nivåer av mineraler og salter i musklene, som skaper problemer.

Når hesten svetter under anstrengelse, blir det mindre vann og salter i kroppen. Muskelfibrene blir utsatt for et ugunstig miljø og kan bli skadd under anstrengelsen. Musklene trekker seg sammen i krampe. Dette er smertefullt, og kan mekanisk gi skader på fibrene. Opphopning av melkesyre i musklene reduserer pH-verdien, og også dette gjør at muskelfibrene lettere skades.

For å forebygge krysslammelse, er det viktig å sørge for at hesten har tilstrekkelige lagre av vann og salter. Fiber i tarminnholdet i stortarmen binder vann, slik at tarmen blir som et vannreservoar. Mange tilskuddsprodukter inneholder fiber, men vel så viktig er fôring med godt grovfôr.

I tillegg er det viktig å tilføre elektrolyttblandinger med riktig sammensetning av salter, blant andre kalium, natrium, bikarbonat og klor. Dette er salter som binder vannet i kroppen.

Saltene i elektrolyttblandinger gjenspeiler sammensetningen av hestens svette, i motsetning til vanlig koksalt som bare består av natrium og klorid.

Publisert første gang 1 april 2011 i hestepraksis.no (som i dag utgjør Hestebiblioteket til Sportshest.no – Equipedia.no). Publisert første gang 01.05.2014 av sportshest.no 

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Fôring, Uncategorized

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: