Unngå belastningsskader og øk hestens holdbarhet

Det er flere grunner til at det er gunstig å trene opp hestens muskulatur. Økt holdbarhet er kanskje den aller viktigste grunnen. Hva bør man tenke på i forhold til fôring for at hesten skal ha det beste ernæringsmessige grunnlaget for riktige kondisjon og muskulatur?

Det er selvsagt vanskelig å si noe helt konkret på et generelt grunnlag. Det er store individuelle forskjeller på hester i tillegg til variasjoner innenfor de ulike bruksområder. 

Selv om spørsmål om fôring og næringstilførsel kan virke innviklet, vil det bli lettere å forstå etter hvert som man engasjerer seg i det. Da vil du også lettere kunne bedømme hestens kroppsmasse, kondisjon og hold. Med et slikt utgangspunkt kan du finne frem til råvarer som kan inngå i korrekt fôring tilpasset hver enkelt hest.

Hvorfor er det viktig at hesten er godt muskulert?

En av de viktigste årsakene til at det er viktig å bygge muskulatur er hestens holdbarhet. Forskning har vist at de fleste belastningsskader på sener skyldes muskeltretthet. Det er fordi senene i benet utsettes for økt belastning når musklene blir slitne. Bedre muskelkapasitet er derfor med på å forebygge skader.

 “Forskning har vist at de fleste belastningsskader på sener skyldes muskeltretthet”

 Muskelvev er også et lagringssted for energi, og ved god muskelfylde tar det lengre tid før hesten blir trett. Spesifikk trening for ønsket type muskelfibre – aerobe eller anaerobe – er med på å øke hestens prestasjonsevne ved å gjøre den i best mulig fysisk stand til å løse oppgaven den stilles overfor.

Forskjell på muskelfylde og hold

En hest i godt hold er ikke alltid det samme som en hest med fyldig muskulatur.

En holdvurdering tar utgangspunkt i hvor store depoter av fett hesten har på kroppen. Fett lagres over ribbeina, rundt hoftebeina og etter hvert langs manke og hals.

Muskulaturen vurderes på grunnlag av fylden bak på bakbena, på skinkene, over krysset og ryggen og framfor skulderbladene.

En tynn hest vil etter hvert miste muskelfylden, men en fet hest kan gjerne være umuskulert. Lite muskelstyrke kan etter hvert få alvorlige konsekvenser i form av eksempel belastningsskader.

Hva er muskler?

Muskulaturens oppgave er å sørge for bevegelse. (I samarbeid med skjelettet), og lagre næringsstoffer, samt å bidra til regulering av kroppstemperatur. Det finnes mange muskelgrupper i hestekroppen. De igjen består av flere muskler satt sammen til en fungerende enhet. De virker sammen, og sørger for at hesten kan bevege seg ved hjelp av vekselsvis bøying og utstrekking av ulike ledd i kroppen.

Noen muskler er viljestyrt – det gjelder for skjelettmuskulaturen som denne artikkelen handler om. Hjertet, mellomgulvet og deler av tarmsystemet, er eksempler på muskelgrupper som kontrolleres uavhengig av dyrets bevisste vilje.

Det ernæringsmessige grunnlaget

Uansett hva slags type muskulatur man ønsker å utvikle, er det første steget å tilføre næringsstoffer som hesten kan bygge muskelvev av.

De viktige proteinene

Muskelvev er rikt på proteiner, så tilstrekkelig tilførsel av protein i fôret er nødvendig for at muskelvev skal dannes og muskelfylden økes.

Dessverre er kommersielt kraftfôr ofte fattig på protein. Proteinholdige, organiske (ikke-animalske) råvarer er dyre, og derfor brukes minimalt av dette i mange kraftfôrblandinger for å kunne holde prisen på produktet nede. Kornsorter, som ofte er en hovedråvare i en kraftfôrblanding, er fattig på protein.

I mange tilfeller er derfor grovfôret den beste kilden til protein, og dette kan være tilstrekkelig dersom grovfôret har god kvalitet.

Men noen ganger er det likevel ikke nok med proteinet hesten får tilført fra grovfôret. Dette kan særlig være tilfelle når man ønsker å øke muskelfylden til hesten – ikke bare vedlikeholde den. Eldre hester kan også ha vanskeligere for å utnytte proteinet i fôret, og taper seg dersom man ikke tilskuddfôrer med protein.

 “Eksempler på hestefôr som inneholder protein, er alfalfa, lucerne, soya og erter”

 Eksempler på hestefôr som inneholder protein, er alfalfa, lucerne, soya og erter. Dette inngår som råvarer i flere dyrere, importerte kraftfôrblandinger. Lucerne kan også kjøpes som pellets eller som tørket og snittet gras.

Tilpass fôringen til hestens hold

Fôringen må også tilpasses hestens hold. En fet hest med lite muskulatur bør ha godt tilskudd av protein, men mindre av energiholdige næringsstoffer som fett og stivelse.

En tynn eller moderat tynn hest må derimot ha økt tilførsel av både energi og protein når muskelbyggende trening settes i gang

Dersom hesten får for lite energi i fôret til å dekke dagsbehovet sitt, vil den først tære på fettdepotene, men deretter på muskulatur.

En hest som får for lite energirike næringsstoffer i fôret, vil derfor ikke utvikle muskulatur fordi proteinene går med til energiforbrenning.

Bildet viser en lite muskulert hest.

Vitaminer og mineraler

Når kroppen utvikler seg, forbrukes vitaminer og mineraler. En hest i muskelbyggende trening trenger mer vitaminer og mineraler enn en hest som bare vedlikeholdes.

Om man benytter en ferdigprodusert kraftfôrblanding dekkes behovet automatisk, men ved egen sammensetning av råvarer, bør man bruke et vitamin-/mineraltilskudd.

LES OGSÅ – De viktige proteinene

LES OGSÅ – Hva slags trening til hvilke muskler?

Vi gjør oppmerksom på at artikkelen ble publisert første gang 15-11-2015.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i artikkelen.

Forsidebilde: Thanks to Louise Pilgaard

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Fôring, Trening

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: