Charlotte Dujardin: Den unge dressurhesten

Hva ser Charlotte etter i en god unghest, og hva slags system og tenkemåte bruker hun i sin tilnærming til unghester?

Den 5 år gamle danske varmblodshoppen Tailormade Laika Møllergård, ridd av Ellen Birgitte Farbrot, og den 8 år gamle nederlandske varmblodshingsten Fixdesign Cabernet, ridd av Madeline Hammerstad, fikk undervisning av selveste verdenseneren i dressur.

…først og fremst er det viktig at hesten går frem!

Skjermbilde 2020-05-15 kl. 20.34.40
Ellen Birgitte Farbrot på Tailormade Laika Møllergård. Korte økter med fullt fokus på øvelsen man trener, er viktig for hestens mestringsfølelse og motivasjon. Foto: Kari Proos.

Ri frem!

Det er mange elementer som spiller inn når man trener en dressurhest. Schwung, elastisitet, bakben og gangarter er alle viktige for hvor godt bevegelsene blir utført. Men først og fremst er det viktig at hesten går frem! – Altfor ofte rir ikke folk hestene sin frem, forteller Charlotte Dujardin, OL-mesteren fra London 2012. Det bør være den første øvelsen rytteren ber den unge hesten om. Å ri frem betyr ikke at hesten går fortere i gangarten, men det blir mer steg fra bakparten, kraft og energi. De viktigste gangartene som bør utføres med naturlig schwung fra hestens side er skritt og galopp. Travet kan man jobbe med, men skritt og galopp bør være avspent og bærende i utgangspunktet.

Tempovekslinger og korte samleøkter

Dujardin la ikke skjul på at hun likte Tailormade Laika Møllergård veldig godt, og skrøt av hestens bevegelser og gode bakpartsengasjement. – Hoppen har et godt overtramp i skritt, det er veldig bra, og jeg tror hun har et stort talent for piaff og passage, sier Dujardin.

Når hesten er så ung som denne, er det viktig at ikke øktene blir for lange. Det gjelder både for rideøkten i sin helhet, og for øvelsene. La dem få fri av og til mellom øvelsene ved å gi dem lange tøyler, og la dem strekke seg ned. Hestene kan ris på lange tøyler i alle gangartene. Da blir de mer avspent, føler seg trygge og blir mer fokusert på hva de blir bedt om.

Ikke irettesett hesten når den gjør noe galt eller tøyser, bare tenk frem.

Hest og rytter gjorde gode tempovekslinger på langsidene og på volte, og Dujardin ba om samling da tempoet ble kortet ned. – Du kan godt be henne reise seg litt mer opp, sa Charlotte. Hesten jobbet ærlig, men mistet konsentrasjonen raskt. Charlotte fortsatte: – Derfor er det viktig å ikke be om samling for lenge om gangen. Av og til ble det for mye for hesten og den tøyset litt. – Bare fortsett som før og ri frem. Ikke irettesett hesten når den gjør noe galt eller tøyser, bare tenk frem. Hesten kommer til å gjøre feil, og det er greit, for den er ung og må lære.

Skjermbilde 2020-05-15 kl. 20.35.19
Charlotte Dujardin på hingsten Fixdesign Cabarnet. Foto: Kari Proos

Travèrs er en utmerket øvelse for å få hesten rundere og mykere

Hingsten Fixdesign Cabarnet var mer frempå enn hoppen. Han likte å gå litt raskt. Også med denne hesten ba Charlotte om tempovekslinger, men jobbet mer med ham på volte og ba om travèrs. Hingsten som helst ville gå fort, fant øvelsen litt frustrerende. – Øvelsen ber om mye fleksibilitet, men han er 8 år og sterkere enn hoppen, derfor kan vi kreve litt mer av ham, sa Charlotte. – Man ser han er sterkere fordi han går mer oppreist, han har mer kraft og schwung. Rytteren kan gjøre ham litt mer rundere og mykere, og travèrs er en utmerket øvelse for nettopp det, fortsatte Charlotte Dujardin. Hesten var litt mer vrien å samle i øvelsen, og hun ba rytteren slippe ham mer ut, for så og jobbe hoften hans inn i volten igjen.

Hesten fant øvelsen slitsom, og ville heller løpe fra den. Charlotte ba om å få sette seg opp selv, og jobbe med den ivrige hingsten.

…det er lett å bli grådig når øvelsen går bra, men det er så viktig å ikke kreve for mye!

– Her er det viktig å ikke holde for mye igjen på tøylene, men heller holde tilbake med setet og ri fremover og be om elastisitet, meddelte hun publikum som syntes det var stas og se verdensmesteren fra 2014 ri. – Lek med tempovekslingene, ro det ned og gi lange tøyler, samle så opp igjen, og jobb konsentrert i korte økter. Videre understreket hun at det er lett å bli grådig når øvelsen går bra, men det er så viktig å ikke kreve for mye!

Hva ser Charlotte etter i en god hest?

Da hun fikk spørsmål om hun noen gang har måttet avbryte et stevne fordi hesten har vært for heit, svarte hun at det hadde aldri vært nødvendig, selv om Nip Tuck kunne være i overkant ivrig på stevner. – Han måtte vi (Carl Hester og Charlotte Dujardin) la stå mye ute, også om natten. Han er en hest med veldig mye energi. Det er viktig å la hestene stå mye ute og selv få ut overskuddsenergien. Står de for mye inne samler overskuddsenergien seg opp, og da kan treningene bli mer destruktive enn konstruktive, fordi rytteren må bruke krefter på å roe ned mer enn å utdanne hesten.

 …den må være intelligent nok til å holde konsentrasjonen

Når hun selv skal velge hest, er hun opptatt av hestens karakter. – Det betyr ikke så mye om hesten er heit eller sensitiv, men den må ha hode for konkurranser. Den må tåle at det skjer mye rundt den, og være intelligent nok til å holde konsentrasjonen, samtidig med en velproposjonert kropp, smidighet og en fremadgående gange, avslutter hun.

Trener 3 – 4 ganger i uken for å ikke bli «hard i hånden»

For å kunne hevde seg i toppidretten er det ikke bare de firbente som må holde seg i form, og på spørsmål fra Sportshest.no om hva hun selv gjør for å holde tritt med hesten svarte hun at hun trener 3-4 ganger i uken med sin personlige trener. -Jeg trener mye kjernemuskulatur for ikke å bli for sterk i hendene når jeg rir, men for å kunne ri mer med setet og overkroppen. Og så trener jeg mye kondisjonsterning, legger hun til.

LES OGSÅ – Hvilke effekter har hodet og nakkens form på hestens velferd og helse?

LES OGSÅ – Tysk dressurlegende: Gi unghesten positive opplevelser og god grunntrening

Stikkord: Charlotte Dujardin, unghest, clinic, dressurøvelser, dressurakademiet, grunntrening, gangarter, eksteriør, temperament, ridbarhet, trening, management.

Denne artikkelen ble publisert første gang  23-10-2015.

Tidsskriftet Sportshest.noCategories: Artikler, Fagblogg, Trening

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: