Tittel

Nyheter fra dressur-forskningen

[+] Alle som jobber og lever med hester har som mål at hestene skal ha det best mulig. Dette innebærer fokus på hestens velferd, færrest mulig skader og størst mulig holdbarhet. Heldigvis forskes det stadig på disse temaene, slik at vi kan legge til grunn kunnskap i vår daglige håndtering og trening av dressurhesten.

Les mer
Tittel

Tyskland endrer regler for hestevelferd - forbyr rollkür

Tyskland har presentert nye retningslinjer for hestevelferd. De nye retningslinjene omfatter rollkür, trimming av værhår og hår i ørene, samt løshopping av føll og åringer.

Les mer
Tittel

Nytt studie: Hvordan påvirkes rytteren av hestens personlighet?

Vil du si at du og hesten din har en utadvendt personlighet? Er dere sosiale skapninger, eller har du en oppfatning om at hesten din er mer nervøs og tilbaketrukket av natur, mens du er sosial og utadvendt av natur? En nytt norsk studie undersøker hvordan personlighetstrekk hos hesten og rytter sammen påvirker rytteren på ulike måter.

Les mer
Tittel

7 tips til hvordan du kan trene opp selvsikkerheten hos deg selv og hesten din

[+] Kort fortalt handler mental trening om de teknikkene og strategiene du bruker for å bli mer selvsikker. I denne artikkelen får du flere tips om hvordan du kan coache deg selv og hesten din for å styrke selvsikkerheten både i hverdagen og i konkurranse.

Les mer
Tittel

Kommunikasjon og miljø i stallen – 3 tips for et bedre stallmiljø

[+] Det kan være krevende å opprettholde et godt stallmiljø. Hva er egentlig et godt stallmiljø, og hvordan bør et slik miljø være for å fremme trivsel og hesteglede? Hva sier coachen? Hva sier arbeidstilsynet? Hva sier organisasjonspsykologien?

Les mer
Tittel

Nytt samarbeid ved Bjerke Dyrehospital

Rikstotoklinikken Bjerke har inngått en samarbeidsavtale med to av norges fremste fagfolk på sportshester, veterinær Per Martens og hovslager Aksel Vibe, skriver de i en pressemelding.

Les mer
Tittel

Forskning: Hvilke effekter har hodet og nakkens form på hestens velferd og helse?

[+] I mange hestemiljøer diskuteres det hyppig hva som er optimalt i forhold til samling, holdning og form. Ryttere med interesse for dressur er ofte spesielt engasjerte. Men hodet og halsens positur innvirker på all ridetrening av alle typer hester.

Les mer
Tittel

Koronavettregler for gjennomføring av ridestevner 7. mai -15. juni

Norges Rytterforbund kom i går ut med retningslinjene for stevneavvikling i perioden fra 7. mai til 15. juni.

Les mer
Tittel

Hvordan fremme læring- og treningsglede hos hesten

[+] Denne artikkelen handler om å fremme og forme læring og treningsglede hos hesten, og forøvrig også hos rytteren eller treneren. Vi snakker ofte om at hester er "dumme" og "late" og "frekke". Hvordan kan vi tolke en slik type atferd hos hest, og hva er det egentlig som motiverer hestens atferd?

Les mer
Tittel

Klarsignal for idrettskonkurranser i kontaktfrie idretter

Kulturdepartementet har nå bekreftet overfor Norges idrettsforbund at idrettskonkurranser som medfører en samling på inntil 50 personer med minst én meters avstand, kan gjennomføres fra og med 7. mai, skriver NRYF på sin hjemmeside.

Les mer
Tittel

Det nyfødte føllet – Preventiv omsorg av den nyfødte (Del 2)

Lær mer om føllet, normal følladferd, huskeregler for kroppsvisitt , immunitet og preventiv omsorg av nyfødte føll.

Les mer
Tittel

Sammenheng mellom stivelse, tarmens bakterieflora og hestens adferd

[+] Innen folkehelsen har det de siste årene blitt mer og mer fokus på hvordan tarmen og hjernen kommuniserer, og at det iblant kan finnes en sammenheng mellom mentale problemstillinger og symptomer fra fordøyelsessystemet. Nyere forskning viser at det samme er tilfelle hos hester.

Les mer
Tittel

6 kjappe råd for bedre runder på sprangbanen

De fleste har sine svakheter på hesteryggen. Vi streber alltid etter å justere ridningen vår, slik at vi kan prestere bedre og gi hesten de beste forutsetningene for å hoppe hindrene feilfritt. I denne artikkelen får du 6 viktige tips som kan gjøre deg til en bedre sprangrytter.

Les mer
Tittel

Coronavirus hos hest

Hestens coronavirus har svært få likhetstrekk med menneskets versjon, som i disse dager skaper problemer rundt om i verden. Men er du hesteeier, kan hesteversjonen være ille nok.

Les mer
Tittel

Tiden fram mot følling - hvilke tegn viser hoppen?

[+] Forbered deg i tiden frem mot følling med denne artikkelen. Hvilke tegn viser hoppen på at det nærmer seg? Hva kan du gjøre for å forberede føllingen optimalt?

Les mer
Tittel

Har hesten din magesår?

[+] Nyere forskning viser at også hobbyhester og allroundhester, som får lite kraftfôr, ikke reiser, ikke konkurrerer og ellers lever et tilsynelatende rolig liv - også kan være utsatt for noen typer magesår. Les mer om risikofaktorer og symptomer.

Les mer
Tittel

Når mennesket blir hest og hesten blir menneske - samutvikling og samforståelse

[+] Du vet den følelsen når hest og rytter blir ett. Det er følelsen vi stadig leter etter. Den er flyktig, men tilbakevendende.

Les mer
Tittel

Endrede kvalifiseringsregler til nasjonshoppingsfinalen – Norge sikret plass

Det er ennå håp om at finalen i Longines FEI Nations Cup ™ vil kunne arrangeres som planlagt. Hvis finalen avholdes i Barcelona i oktober er Norge blant finalelagene.

Les mer
Tittel

Forskning: Manglende kunnskap er den største trusselen mot hestevelferd

[+] Hva er god hestevelferd? Og hva er den største trusselen mot å utøve et godt og forsvarlig hestehold? Forskning peker på flere faktorer som kan utgjøre en trussel mot hestevelferden.

Les mer
Tittel

Attribusjonsstil og rytterprestasjon

[+] Hva slags attribusjonsstil har du? Hva har du mest av: "fixed mindset" eller "growth mindset"? Hvis du har en negativ attribusjonsstil kan det faktisk forhindre deg i fra å nå ditt potensiale, noe som vil si at du kan bli mye bedre enn du tror!

Les mer
Tittel

En gripende og inspirerende film om en rytters vei tilbake på hesteryggen

Se traileren fra fimen Aika Janka Sain som er en filmatisering av den finske paradressurrytteren Jana Kivimaki sin kamp for å komme tilbake i salen etter en stygg ulykke som gjorde henne lam fra livet og ned.

Les mer
Tittel

Stallliv i koronatider - hvordan forholde seg til eventuell smitte via dyr?

Kan koronaviruset smitte via hestens eller andre kjæledyr sin pels? Hvordan kan stallen som arena spre smitte, og hvilke smittevernsregler bør man ha i stallen?

Les mer
Tittel

Dyktige ryttere har et helt eget språk

[+] Å utvikle et konstruktivt språk mellom menneske og hest tar årevis. De dyktigste rytterne er ofte de mest følsomme. De som kan oppfatte hårfine signaler fra hesten gjennom endringer i hestens kropp. Det er ikke tvang, det er ikke bestikkelse - det er kommunikasjon.

Les mer
Tittel

5 ting du aldri skal si til en hestejente

Driver du med hest, har du garantert blitt servert noen av de følgende 5 irriterende kommentarene.

Les mer
Tittel

Det nyfødte føllet - de fysiologiske og fysiske egenskapene som er unikt hos den nyfødte (Del 1)

[+] En hoppes drektigheten varer i mellom 320 - 360 dager. Selve fødselen, hvis den er normal, er en relativ rask prosess. Når føllet entrer verden blir det fysiologisk uavhengig av hoppen, og de første få timene er de aller mest sårbare og usikre timene i et følls liv.

Les mer
Tittel

Rytterhelse: Sits og belastningsskader

[+] Når det kommer til hestesporten er fokuset i stor grad på hestens helse, holdbarhet og prestasjon. Men det er også ekstremt viktig å ha fokus på rytterens helse, både i forhold til vår egen holdbarhet - og hestens holdbarhet. Ridning og ikke minst alt arbeidet rundt hesteholdet, kan føre til smerter og skader hos rytteren. Hvilke belastningsskader kan man anse som de vanligste belastningskadene hos rytter?

Les mer
Tittel

Sandkolikk - et økende problem?

[+] Kolikk er en kjent sykdom for de fleste, og ofte finner man ingen årsak. Sandinnpakning som årsak til kolikk har hittil vært vanligere i mildere land enn i Norge, selv om vi her også ser noen tilfeller hvert år. Men med mildere vintre, er det ikke usannsynlig at antall tilfeller kommer til å øke. Hva bør du gjøre for å forebygge sandkolikk?

Les mer
Tittel

Seneskader - nye behandlingsmetoder

[+] I hestesporten står skader på sener og ligament for over 40 % av årsakene til at en hest må tas ut av trening. Og avbruddet er ofte langvarig - det kan være snakk om et år, kanskje to. Lær mer om nye behandlingsmetoder for seneskader.

Les mer
Tittel

Normal drift ved Bjerke Dyrehospital

Bjerke Dyrehospital holder åpent, og virksomheten er definert som samfunnskritisk for å kunne ivareta dyrevelferd.

Les mer
Tittel

Ni norske kandidater til OL

Norges Rytterforbunds liste over kandidater til OL er nå klar, med syv aktuelle ryttere i sprang og to i dressur.

Les mer
Tittel

Nyhet! @SportshestMarked - annonsering og markedsføring i hestemarkedet

[SportshestMarked] SportshestMarked er en del av Sportshest.no, og her har du mulighet til å annonsere dine produkter og tjenester. Kanskje du vil selge hesten din eller du trenger å finne en ny ansatt til rideskolen din?

Les mer
Tittel

Tidlig osteoartritt - hvordan kan det oppdages?

[+] Å oppdage og håndtere osteoartritt i tidlig stadium kan gjøre stor nytte for å holde hesten frisk, komfortabel og glad i jobben sin i årene som kommer.

Les mer
Tittel

Forskning: Hva betyr rytterens vekt for hesten?

Ryttervekt er et komplisert tema fordi det er mange ulike faktorer som spiller inn, og et dansk forskningsprosjekt skal visstnok vise til noen overraskende resultater.

Les mer
Tittel

Hest og helse – en artikkelserie. Del 1: «The outside of a horse..»

Det er noe med utsiden av en hest. Du kjenner uttrykket? Som gjør noe med innsiden av et menneske. Hvordan noe? Hvordan kan det beskrives, dette vi alle kjenner så godt, #denfølelsen når smil bryter gjennom tårer, tro bryter gjennom håpløshet og glede bryter gjennom sorg – bare man ser et par hesteøyne og en myk mule.

Les mer
Tittel

Mugg hos hest - Årsak, forebygging og behandling

Alle hesteeiere kan skrive under på at høsten og våren kan være en svært plagsom tid med tanke på mugg på hestebeina. Les hvordan du kan forebygge og behandle disse plagene og hva du bør gjøre ved lymfangitt.

Les mer
Tittel

Digital drahjelp til rideskolene

[Sponset artikkel] Mange rideskoler bruker mye unødig tid på administrasjon, mail og telefoner når de samhandler med elever. Pluvinel sin digitale løsning forenkler, forbedrer og legger til rette for bedre samhandling mellom elever og rideskole. Søndre Nordstrand Rideklubb hadde fått inn 97% av innbetalingen for ridekurs allerede en måned før oppstart.

Les mer
Tittel

Sykdomstilstanden Hyperlipemi hos hest

[+] Hyperlipemi er en sykdomstilstand hvor hestens blod inneholder for mye fett. Les om årsaker, symptomer og behandling.

Les mer
Tittel

Benbrudd - bruddbehandling eller avliving?

[+] Det er ikke mange år siden at avlivning var eneste mulighet hvis en hest brakk et ben. Å ha en hest med bruddskade stående som rekonvalesent, var uaktuelt, mulighetene for behandling var få, og prognosen for framtidig bruk var dårlig.

Les mer
Tittel

Avlssesongen: Sykdommer i reproduksjonsorganene

Hoppas reproduktive system er intrikat og følsomt og kan utsettes for ulike sykdommer. Flere av dem kan medvirke til at hun ikke blir drektig.

Les mer
Tittel

Skal føll trenes?

[+] Det er blitt forsket mye på om trening av føll har en positiv eller negativ effekt på hestens holdbarhet i en videre karriere som sportshest.

Les mer
Tittel

Hjertefeil - Ikke uvanlig lidelse hos hest

[+] Hjertefeil er ikke en uvanlig lidelse hos hest – men ofte forblir slike lidelser uoppdaget, fordi de ikke gir kliniske symptomer.

Les mer
Tittel

Hvorfor oppstår seneskader og hva kan vi gjøre for å unngå dem?

[+] Mange erfarne hesteeiere frykter seneskader på sine hester, og med god grunn. Seneskader kan være vanskelige å diagnostisere, vanskelige å behandle, og kan sette en sportshest ut av spill for godt. Kunnskap om hvordan seneskader oppstår, kan være en god forsikring for å unngå dem.

Les mer
Tittel

Status på bekreftede og mistenkte tilfeller av herpesvirusinfeksjon

Mattilsynet bekrefter at hestene som har fått påvist herpesvirus har tilknytning til samme rideklubb. Den ene hesten har deltatt på Norwegian Horse Festival. Det er mistanke om smitte hos hester fra Bergen, Granvin og Jevnaker.

Les mer
Tittel

Smittsomme hestesykdommer - nå må alle hesteeiere passe på!

Det er fortiden utbrudd av flere smittsomme hestesykdommer i Skandinavia. Sykdommene er svært smittsom. Hvis din hest er i kontakt med omverdenen - enten direkte, via folk eller via andre hester på stallen - bør du nå ta en del forhåndsregler.

Les mer
Tittel

Hva vil det si at hesten er i godt eller optimalt hold? Finn ut hvor din hest er på holdskalaen

[+] Vurdering av hold er viktig i mange sammenhenger. Ofte ønsker vi å vite hvordan vi skal tilpasse fôringen. Trenger hesten mer? Mindre? Energi? Proteiner?

Les mer
Tittel

Trene i kulda?

Alle som forsøker å trene jevnlig vet at temperaturen kan gjøre det utfordrende. Ved trening av hest er er det gjerne et varmt og fuktig klima som gir de vanskeligste forholdene, men i vinterlandet Norge er det likevel kulden som skaper mest problem for de fleste.

Les mer
Tittel

Fakta om WFFS - Warmblood Fragile Foal Syndrome

Det har den siste tiden vært fokus på WFFS, og flere hingster har vært testet positivt som bærere av dette genet, som kan forårsake den dødlige lidelsen Warmblood Fragile Foal Syndrome.

Les mer
Tittel

Blue Hors Don Schufro er WFFS positiv

Hingstestasjonen Blue Hors har testet den populære hingsten Don Schufro for WFFS-genet, som desverre viste seg å være positiv.

Les mer
Tittel

Dressurhest måtte avlives etter å ha blitt skremt av fyrverkeri

Den 16 år gamle Grand Prix hesten Camparo måtte avlives på grunn av skadene han pådro seg etter at fire hester rømte nyttårsaften i forbindelse med en ulovlig oppskyting av raketter.

Les mer
Tittel

Fôring og hestehold om vinteren

Klimaendringene til tross – fortsatt opplever de fleste hesteeiere kalde perioder om vinteren. Den største diskusjonen om godt hestehold når det er kaldt, dreier seg ofte om bruk av dekken. Men riktig fôring er vel så sentralt for at hestene skal holde seg varme når kuldegradene blir mange.

Les mer
Tittel

Rikstoklinikken Bjerke: Et viktig heste-hospital

Det har blitt reist spørsmål om det er behov for Riksotoklinikken Bjerke (RKB) så lenge hestemiljøet i Norge har Veterinærhøyskolen. RKB har blitt kritisert for høye priser, og at travmiljøet ikke har ønsket å bruke hospitalet. Det har skjedd store endringer på RKB de siste månedene.

Les mer
Tittel

Dr. Heuschmann: Er etikk i hestesport en uforsonlig konflikt?

Dr. Heuschmann er utdannet berider og veterinær med spesialisering i Equine Orthopedics og har ridd 10 000 forskjellige hester. Denne erfaringen har gitt han en unik følelse for hvordan den teoretiske kunnskapen hans kan overføres til praksis, og hvordan gamle og skadelige bevegelsesmønster som hesten har lagt til seg etter feiltrening kan endres på få minutter.

Les mer
Tittel

NRYF sin uttalelse om Falsterbo-saken: Hestevelferd er alltid det viktigste

Cecilie Hattelands vurdering som hun tok begge gangene hun red hesten Alex gjennom trekombinasjonen under Nations Cup i Falsterbo, var feil, skriver NRYF om episodene hvor en norsk rytter hadde unødig piskebruk på hesten under Nations Cup i Falsterbo. Rytteren fikk en muntlig advarsel fra juryen på stevnet, noe som har blitt hardt kritisert i sosiale medier.

Les mer
Tittel

Ny kirurg til Bjerke Dyrehospital

Det norske hestemiljøet blir tilført en betydelig kompetanse når spesialist i kirurgi på hest, Amanda Bergren, begynner på Rikstotoklinikken Bjerke Dyrehospital i løpet av sommeren.

Les mer
Tittel

Ta vare på hesten i sommervarmen!

I enkelte deler av landet har det vært og er svært varmt tatt norske forhold i betrakning. Det er derfor fort gjort å glemme hva man bør tenke på når det er varmt.

Les mer
Tittel

Åpent brev til Presidenten i NRYF: Barnevennlig og inkluderende idrett?

«Mamma, hvorfor er folkene i rytterforbundet så slemme?» spør en 8 år gammel jente som allerede har startet 2 stevner, men med tilbakevirkende kraft bli nødt å stå over sesongen, fordi hun "plutselig" ikke er gammel nok til å delta. Presidenten i Rytterforbundet Tore Sannum svarer på hvorfor det ble slik, og svarer blant annet at konkurranser og rangering skal implementeres i takt med utvikling og alder, for å unngå at for mange faller fra.

Les mer
Tittel

Unngå overoppheting og seneskader ved bandasjering av hestebein

[+] Bandasjer og annen benbeskyttelse anvendes ofte under trening og transport av hest, for å beskytte og støtte sener og ligamenter. Men feil bruk av bandasjer kan i værste fall virke mot sin hensikt eller forårsake overoppheting og påfølgende seneskade.

Les mer
Tittel

Aquired Equine Polyneuropathy (silosjuke) - Fakta om symptomer og utvikling

[+] Selv om sykdommen i seg selv er skremmende, er det mest problematiske at vi vet så lite om den. Her kan du lese mer om symptomer og utvikling, samt bidra til mer kunnskap ved å registrere hesten din hvis den har sykdommen eller symptomer på den.

Les mer
Tittel

Hesteleker gir din firbente venn timesvis med underholdning

[Annonse] Hesteleker er perfekt å ha i stallen for å unngå at hesten kjeder seg. En oppstallet hest kan få dårlige vaner, men ved å holde den opptatt med leker kan du redusere sjansen for at den blir krybbebiter eller vever.

Les mer
Tittel

Hva karakteriserer en talentfull spranghest?

Hva skal man se etter når man leter etter en fremtidig topphest i sprangridning? Hva er det som kan se ut til å kjennetegne de aller beste spranghestene i verden? Og hva er det som gjelder når talentet er funnet?

Les mer
Tittel

Clinic med Kyra Kyrklund - “If you always do what you always did, you will always get what you always got”

[+] Inspirerende artikkel fra en clinic med selveste Kyra Kyrklund - som gledelig deler sine "hemmeligheter" bak sin formidable suksess som dressurrytter.

Les mer
Tittel

Tysk dressurlegende: Gi unghesten positive opplevelser og god grunntrening

[+] Den tyske dressurtreneren Hans Heinrich Meyer Zu Strohen er i en egen liga når det gjelder å formidle kunnskap om den grunnleggende treningen. Tirsdag 20. februar delte han sine tanker om unghesttrening under en clinic på AEG, med tre unghester på henholdsvis 4, 5 og 6 år.

Les mer
Tittel

Hestens luftveier reagerer på trening i kulden

Det er et velkjent fenomen at mennesker som utøver vintersport på høyere nivå kan få luftveisplager, som for eksempel astma. Spørsmålet er om hestens luftveier også reagerer på kaldt vær?

Les mer
Tittel

FERD Comeback cup - et gledelig symbol på hestesportens potensiale

FERD Comeback Cup er et symbol på noen av de tingene som gjør hestesporten så unik! Og som tilskuer kan man ikke annet enn å bli imponert, glad og stolt.

Les mer
Tittel

Tilskudd av vitaminer og mineraler - Hvordan velge riktig tilskudd?

De aller fleste hester har bruk for et tilskudd av vitaminer og mineraler. Markedet oversvømmes da også av ulike tilskuddsprodukter, ofte i fristende innpakning, med løfter om at nettopp dette vil gjøre hesten sterkere, friskere, lykkeligere. Hvordan velger man riktig?

Les mer
Tittel

NYHET: Publisér dine egne saker på Sportshest.no!

Sportshest.no satser på å publisere brukerskapt innhold og ønsker at klubber og utøvere selv skal skrive og produsere saker fra stevner, treninger og andre aktiviteter som bidrar til å synliggjøre innsatsen, mangfoldet og bredden i hestenorge.

Les mer
Tittel

Dressur med Charlotte Dujardin: Ta traven fra stygg til fantastisk

Se hvordan Charlotte Dujardin varmer opp dressurhesten, og hør henne snakke om hvordan du kan jobbe frem en god og kraftfull trav selv hos en hest med middelmådig trav.

Les mer
Tittel

5 tips som hjelper deg å ta vare på hesten i kulda

Kulden har satt sitt preg den siste tiden og mange blir usikker på hva de bør gjøre. Her er noen tips fra veterinær Silje Rosenberg om hvordan vi på best mulig måte kan ta vare på hestene våre mens "sibirkulda" herjer som verst.

Les mer
Tittel

Hopper 1.70m uten sal og hodelag

Alycia Burton og hesten Classic Goldrush gjør ting de fleste av oss ikke hadde turt å prøvd oss på. Men det er en nytelse å se dette fabelaktig samarbeidet mellom hest og rytter.

Les mer
Tittel

Nytt studie: Bittløst ikke nødvendigvis bedre for hesten

Nytt studie indikerer at bittløst hodelag under ridning ikke nødvendigvis er bedre for hesten enn bruk av bitt.

Les mer
Tittel

Forskning: Hester kan få magesår av musikk eller radio i stallen

Australsk studie antyder at radiostøy i stallen øker forekomsten av magesår.

Les mer
Tittel

Hest som livskvalitet: Vil ikke gi Bjørkengen opp

Bjørkengen og hestene der har vært en trygg havn og gitt livskvalitet til mange mennesker i 10 år. Nå står Bjørkengen Gård i fare for å legges ned, grunnet politiske endringer, og det kan for mange bety å miste det som gir livet deres mening.

Les mer
Tittel

Treningsrelaterte skader på hest - Kan det forebygges?

[Bokanbefaling] Hvordan holde hesten skadefri og istand til å yte på konkurransebanen? Hvordan sørge for at hesten er frisk og glad og motivert for trening og stevner? Hvordan unngå tap av treningsdager pga skade eller rehabilitering? Hvordan tilpasse trening og hviletid for å unngå overbelastning?

Les mer
Tittel

Ny regel i Danmark forbyr stramme nesereimer i alle disipliner

I en pressemelding fra Dansk Rideforbund fremgår det at nesereimer skal være minst 1,5 cm i diameter mellom hestens nesereim og hestens neserygg. Dette gjelder alle disipliner.

Les mer
Tittel

Norskeid hingst vant med rekordkarakter!

Se video av den norskeide hingsten Hesselhøj Donkey Boy og berider Jan Møller Christensen som vant 5-års finalen ved DRF's Dressurchampionat på Blue Hors med rekordkarakter.

Les mer
Tittel

Hvorfor og hvordan få en avspent hest?

At mer enn 70 mennesker tok veien til Askim på åpen dag viser at dette temaet opptar mange hestefolk. Avspenthet er viktig i all håndtering og trening av hest, og veien fra hestens mentale tilstand til å oppnå elastiske og gode bevegelser er forbausende kort.

Les mer
Tittel

Pluvinel gründer: Hest er best med teknologi!

Camilla Næristorp, gründeren av Pluvinel ser på seg selv som en outsider. Og hun vil hjelpe hestebransjen med å bli komfortabel med teknologi og digitalisering. Hun har nemlig et enormt engasjement og et oppriktig ønske om å bidra til en positiv utvikling og vekst.

Les mer
Tittel

1,1 mill for dressurhest med ren sprangavstamning

Et gangartstalent med ren sprangavstamning gikk for over 1 millon kr på en eliteauksjon for Tysk Oldenburger.

Les mer
Tittel

6 faktorer som kan gjøre ryttere sårbare for psykiske helseplager

Mentale helseproblemer ser ut til å være et økende problem og psykiske helseproblemer blant unge en av de største helseutfordringene i Norge. Det er velkjent at å være sammen med dyr kan beskytte mot psykiske lidelser, men når vi ser på ridesport som disiplin, kan det være sammenhenger som gjør at ryttere kan være svært utsatt.

Les mer
Tittel

5 ting å tenke på når du skal velge stigbøyler

[Sponset innlegg] Når det kommer til å velge stigbøyler møter du et hav av forskjellige typer. Hvordan velger du det paret som er best for deg? Her er fem ting du burde tenke på når du skal velge nye stigbøyler.

Les mer
Tittel

1. plass i finalen CSI2* 1.30m i GCT i Roma: - Eg vil sei eg er i himmelen!

Dobbel norsk lykke i Roma! Åge Dagfinn Eide Askeland og Calido Boy vant finalen CSI2* 1.30m og Johan-Sebastian Gulliksen og Via v. Karmenhoek Z tok seieren i CSI2* 1.40m i Roma lørdag 23. september.

Les mer
Tittel

Kan man se forvarsler på overtrening hos hester?

[+] Symptomer på overtrening kan ses hos hester som over lang tid har blitt utsatt for hard trening, med lite anledning til hvile og restitusjon mellom treningsøktene. Men hva skal man se etter, og hvordan kan man forhindre dette?

Les mer
Tittel

5 måter å [ikke] få ponnen på hengeren

De fleste vet at ponnier ofte liker å ha ting på sin egen måte. Og ponnien i denne videoen liker definitivt å bli transportert på spesielt vis.

Les mer
Tittel

Fôring av føll

Riktig fôring av føll er avgjørende for føllets fremtidige helse og evne til prestasjon, det vet alle følleiere. Likevel, når føllet er noen måneder gammelt, kan det være fort gjort å glemme at føll ikke er små, voksne hester. De har egne behov, og trenger eget fôringsregime.

Les mer
Tittel

Herskapelig hesteeiendom i Sandefjord med ridehus og 25 stallplasser

Her har du mulighet til å erverve deg en flott hesteeiendom i Sandefjord med de fleste fasiliteter man trenger enten man ønsker gode fasiliteter til private hester eller drive egen virksomhet.

Les mer
Tittel

10 grunner til at hestelivet er bra for helsen

Å være hesteeier er ikke bare en dans på roser, det kan de fleste hesteeiere skrive under på. Men vi vet også hvor utrolig givende det er å ha et partnerskap med dette store vakre dyret, og at det gir rekreasjon og avslapning fra en stressende hverdag. Men vet du egentlig hvor helsefremmende det kan være å ha egen hest?

Les mer
Tittel

Norsk Varmblod med tiltak for å få de gode hoppene i avl

Norsk Varmblod vil ha de gode hoppene i avl: Med en pott på 50.000 kroner årlig planlegges ulike tiltak.

Les mer
Tittel

Ryggproblemer hos sportshesten

[+] Problemer knyttet til hesteryggen kan være årsak til smerter hos hesten og nedsatt prestasjon. Hva som er den bakenforliggende årsaken til ryggproblemene, avhenger noe av hvor i ryggen problemområdet er lokalisert og hva som forårsaker problemene.

Les mer
Tittel

Føll solgt for 1,4 mill på auksjon i Danmark

Nordic International Sales ved Equitour Aalborg ble en suksess, hvor det dyreste føllet ble solgt for 150.000 euro.

Les mer
Tittel

Endring av hestepassforskriften har blitt vedtatt og begynner å gjelde fra i dag 1. juni

Endring av hestepassforskriften er vedtatt av Landbruks- og matdepartementet, og begynner å gjelde fra 1. juni 2017. Fra samme dato er det nye hesteregisteret i drift. Forskriften regulerer blant annet rapportering til hesteregisteret og gir en makspris for hva et hestepass skal koste. Den gir også bestemmelser om at du selv kan bestemme at hesten din ikke skal slaktes til mat.

Les mer
Tittel

Det tyske rytterforbundet minner om forbudet mot å trimme bort værhår

Hesten bruker værhårene blant annet til å orientere seg, og i Tyskland har det vært forbudt å trimme og fjerne disse siden 1998 av dyrevelferdsmessige årsaker. Nylig sendte generalsekretæren i det tyske rytterforbundet ut en påminnelse om forbudet.

Les mer
Tittel

Feirer 50 år med 50.000 kr i 1. premie på landsstevne

Rogaland Rideklubb fyller 50 år, og feirer med å gi vinneren av helgens 1.25 m Derby klassen hele 50.000 kr!

Les mer
Tittel

Tidlige føllskykdommer

Et knippe av sykdommer er spesielle for føll. Et føll vil også være mer utsatt for påkjenning enn en voksen hest, og dessuten mer sårbar. Derfor må alltid tegn på sykdom hos føllet tas svært alvorlig, og om man «ser det an», kan utvklingen raskt ta feil retning.

Les mer
Tittel

Glock's Zonik og Edward Gal sin Grand Prix debut

Edward Gal og Glock's Zonik hadde sin Grand Prix debut under et nasjonalt stevne i Kootwijk, Nederland, lørdag 29 april.

Les mer
Tittel

Hesteutstyrsbutikken Rytter'n AS har fått ny eier

Den veletablerte hesteutstyrsbutikken på rundt 700 m2 på Rudssletta i Bærum har fått ny eier.

Les mer
Tittel

Grovfôr: Rett kvalitet og rett mengde - Hvilken kvalitet til hva slags hest?

[+] De fleste er klar over at det er viktig med nok grovfôr og godt grovfôr, for trivsel, helse og velferd. Men hva er riktig mengde? Og hvordan kan man finne ut om fôret er godt nok? Hvilken kvalitet til hva slags hest?

Les mer
Tittel

Hva er det med stivelse?

Stadig høyere krav til hestens prestasjon, og økt kunnskap om helse og velferd, har satt i gang utvikling av fôr basert på andre råvarer enn det tradisjonelle fôret. Hvorfor vil vi egentlig unngå stivelse i fôrrasjonen til den presterende sportshest?

Les mer
Tittel

Fjerner toll ved import av hest

Tollen på levende hester som blir importert til Norge skal fjernes. Det er et resultat av at Norge og EU-kommisjonen ble enige om en ny avtale etter EØS-avtalens artikkel 19 om handel med landbruksvarer onsdag 5. april.

Les mer
Tittel

Islandshester fikk overraskende besøk

Ofelas islandshester utanfor Kiruna, ble overrasket da de fikk uventet besøk av elg.

Les mer
Tittel

Gjelsen og Gulliksen - Skal erobre verdenstoppen i sprangridning

Bjørn Rune Gjelsten og Geir Gulliksen drømmer om å få arrangere sprangridning på Rådhusplassen i Oslo slik franskmennene gjør foran Eiffel-tårnet i Paris.

Les mer
Tittel

Flere ekvipasjer suspendert på grunn av doping

Flere sprang- og dressurryttere og en distanserytter er suspendert etter at de testet positivt for doping under stevne i Wellington og internasjonale konkurranser i Europa.

Les mer
Tittel

Siste del av drektigheten – hva må du tenke på?

[+] Det nærmer seg terminen for mange drektige hopper i disse tider. For noen blivende følleiere er det ren rutine, men er man «førstegangsfølleier», kan panikken komme krypende. Her er noen råd på veien den siste tiden før følling.

Les mer
Tittel

Mann angrer umiddelbart på tur med pensjonert galopphest

Denne rytteren har uten tvil en noe dårlig dag.

Les mer
Tittel

Forskning: Barn kan bli smartere av ridning

Et japansk studie viser at ridning aktiverer den delen av hjernen som står for læring hos barn.

Les mer
Tittel

Forskning: Ridning er meningsskapende og bedrer helsen

Gir ridning en sterkere følelse av mening og sammenheng? De fleste som driver hest og hestesport vil svare ja på dette spørsmålet. Men kan forskning bekrefte dette?

Les mer
Tittel

ADVARSEL - Smitte mellom hest og mennesker oppdaget!

Det advares nå etter at det har blitt oppdaget et sjeldent syndrom hos mennesker som har jevnlig kontakt med hester. Syndromet som har fått navnet - Amobacter Equuii Syndrome - og blir overført fra hester til mennesker gjennom et stoff som produseres i hestens hud og hårlag.

Les mer
Tittel

Hvordan forebygge krysslammelse?

Noen raser har anlegg for arvelige muskelsykdommer som gjør dem utsatt for krysslammelse. Men overtrening og feil fôring kan utløse lidelsen. I værste tilfeller kan sykdommen bli kronisk. Les hvordan krysslammelse kan forebygges.

Les mer
Tittel

Hester er smartere enn vi tror

Vi lærer stadig vekk mer om hestens evne til å lære og deres kongnitive evner. Et studie viser at hester ber om hjelp fra mennesker hvis de står overfor uløselige problemer. Se også video av en hest som kan legge ulike brikker på riktig plass etter hvilken form brikkene har.

Les mer
Tittel

Gaffelbåndskade - Hvilke skader kan oppstå?

[+] Skader i sener og ligamenter kan vel sies å være hesteeieres store skrekk. Lange rekovalensperioder og usikre prognoser preger ofte situasjonen. Det beste vi kan gjøre er å skaffe oss kunnskap om slike skader og forbygge dem.

Les mer
Tittel

Isabell Werth og Don Johnson med World Cup seier

Isabell Werth er for tiden ranket som nr. 1 i verden, og har ridd seg til nok en Word Cup seier med hesten Don Johnson.

Les mer
Tittel

Norske Isabel Freese og Vitalis

(Video) Norske Isabel Freese og den 10 år gamle hingsten Vitalis har gjort internasjonal suksess sammen. Se den flotte videoen av ekvipasjen.

Les mer
Tittel

Smårutede høynett forlenger spisetiden

Fôring: Det er nok ikke ukjent for de fleste hesteeiere at smårutede høynett forlenger spisetiden til hester, men nå er det bekreftet gjennom forskning. Horsetalk.co.nz skriver at studiet viser at smårutede høynett kan fremme god helse hos hester og ponnier som blant annet er på streng diett.

Les mer
Tittel

Tyskland innfører bittløse klasser til neste år

Dressur: Til neste år kommer et oppdatert konkurransereglement i Tyskland. Reglementet gir retningslinjer om hvordan nesereimer skal være festet, sammen med nyheten om bittløse klasser.

Les mer
Tittel

10 gode grunner til å komme seg på hesteryggen!

Ingen tid brukt på hesteryggen er bortkastet, sa Winston Churchill. Ridning er en meningsskapende aktivitet, enten det er for kos eller om man satser i sporten. FEI har laget en liste over 10 lystige grunner til at ridning er bra.

Les mer
Tittel

Haflinger oppnådde 68% i intermediaire I

Ved Global Dressur Festival i Wellington oppnådde Susanne Hamilton og Haflingeren Lutz (e. Argument) hele 68.158% i intermediaire I . Se videoen av det flotte rittet.

Les mer
Tittel

7 hester døde i distanseritt i UAE - Ingen norske ekvipasjer meldes til distanseritt i FEIs gruppe 7 land

FEI har kommet med en pressemelding 3. februar etter at 7 hester har omkommet i konkurranse i De Forente Arabiske Emirater (UAE). NRYF melder at ingen norske ekvipasjer meldes til distanseritt i FEIs gruppe 7 land.

Les mer
Tittel

Goodbye Valegro final exhibition KWPN stallion show 2017

Lørdag 4. februar tok Valegro farvel i sitt hjemland på KWPN Stallion Show. Se videoen av den flotte oppvisningen.

Les mer
Tittel

Genial rytter i en kritisk situasjon

Vi liker ikke tanken på at ting kan gå galt - men risiko er det i all idrett, og i hestesport kan risikoen være stor. Når denne rytteren får hesten over seg etter et fall, handler hun helt genialt.

Les mer
Tittel

Equine Metabolic Syndrome

Insulinresistens er en velkjent tilstand hos hest, men tidligere ble den oftest satt i sammenheng en svikt i hormonproduksjon i hestens hypofyse – såkalt Equine Cushing Syndrome. Men de senere årene har man funnet insulinresistens og tegn på stoffskifteforstyrrelser også hos hester uten Cushing.

Les mer
Tittel

Hva er årsaken til at nesereimer strammes for hardt?

Et studie som nylig ble publisert indikerer at mange konkurranseryttere strammer nesereimene for hardt. Forskerne viser til mulige årsaker til at dette skjer, og hvilke konsekvenser det kan ha for hestene.

Les mer
Tittel

Hva slags trening til hvilke muskler? - Veterinæren svarer

Det er viktig å ha noe kunnskap om hestens musklatur, slik at man kan legge opp treningen på en slik måte at hesten er godt nok trent for både å prestere og for å unngå skader. Forskning har vist at de fleste belastningsskader på sener skyldes muskeltretthet. Bedre muskelkapasitet er med å forebygge skader.

Les mer
Tittel

Hest som spiser jord og møkk – Veterinæren svarer

Hva kan være årsak til at hesten spiser møkk og jord, og hva kan vi gjøre?

Les mer
Tittel

Spennende unghingst i trening hos Stein Endresen

Stein Endresen har tidligere utdannet Scott Brash sin Hello M’Lord (tidligere Nimble) og Cabachon - som ble solgt til Ukraina for flere millioner euro. Nå står den svært spennende unghingsten Cantolar på Stall Bergan, hvor den skal utdannes en stund fremover.

Les mer
Tittel

Dressur: Overganger

(Gjesteblogg) Hvorfor er overganger en viktig komponent i hestens utdanning? Hva er overganger godt for? Den danske dressurdommeren og konkurranserytteren, Sandra Charlotte Kemf skriver om overganger og hvordan det kan bidra positivt i hestens utdannelse.

Les mer
Tittel

Festlig reklame fra Volkswagen

Videoen, som er et reklameinnslag fra Volkswagen, har fått hestefolk over hele verden til å trekke på smilebåndene.

Les mer
Tittel

Norsk studie: Lang og typ rideform har flere positive effekter på hesten!

Et studie utført i Norge viser positive resultater ved bruk av lang og dyp ridning som forebyggende trening. Studiet viste blant annet en positiv mental tilstand hos hestene, en klar løsgjørende effekt og økt steglengde i trav.

Les mer
Tittel

Forfangenhet - Hva er det og hvordan forebygge?

I denne artikkelen får du kjennskap til noe av det forskningen har funnet ut om årsaker til forfangenhet, hvordan forfangenhet oppstår, og hvordan lidelsen kan oppdages, forebygges og behandles.

Les mer
Tittel

Hva kan forårsake nedsatt prestasjon hos hesten?

[+] Iblant oppnår ikke hesten de resultatene vi forventer, selv om den etter vår mening burde være godt trent og ha tilstrekkelig kapasitet. I andre tilfeller opplever rytter eller trener en nedgang i prestasjonen, uten at årsaken ligger i redusert trening. Hva kan problemet være?

Les mer
Tittel

Clinic med Carl Hester og Valegro som 5 åring

Valegro blir fortsatt hedret etter at han offisielt ble pensjonert under The London Int. Horse Show onsdag 14. desember. Sjekk denne videoen av 5 år gamle Valegro og Charlotte Dujardin under en clinic med Carl Hester - mannen bak gullekvipasjen.

Les mer
Tittel

Topp 5 med Valegro & Charlotte Dujardin

I morgen pensjoneres Valegro - hesten som har skrevet dressurhistorie. Nyt denne videoen av høydepunkter med Valegro og Charlotte Dujardin.

Les mer
Tittel

Hvordan ser en 4 åring til 13,5 millioner ut?

Lurer du på hvordan en 4 år gammel dressurhest til 13,5 millioner beveger seg?

Les mer
Tittel

Grovfôrets betydning for hestens velferd

Hestens naturlige hovedbeskjeftigelse er å finne, "plukke" og tygge mat. Hva betyr det for hestens velferd dersom den nektes tilgang til denne levemåten?

Les mer
Tittel

Dressur: Sett ned tempoet

(Gjesteblogg) Hvorfor kan ryttere ha tendens til å ri for hastig og hurtig? Og hvordan virker det inn på hesten? Den danske dressurdommeren og konkurranserytteren, Sandra Charlotte Kemf gir i dette innlegget innsikt i hva dette betyr for hesten, og hvordan man bør unngå å ri "for sterkt".

Les mer
Tittel

6 tips som kan skape fremgang

Trenger du motivasjon og inspirasjon?

Les mer
Tittel

Hva er egentlig godt hestehold?

Nettet oversvømmes av meninger om hva som er godt hestehold, noe som kan skape forrvirring hos de fleste av oss. Og en ting er sikkert, vi ønsker jo det beste for våre hestevenner og konkurransepartnere. Hva sier fagfolk og forskning om saken?

Les mer
Tittel

Hvordan kan man håndtere skremte og nervøse hester?

Hva kan vi som ryttere gjøre når vi rir og håndterer hester som er følsomme for sine omgivelser, og blir lett spente, nervøse og skvettne?

Les mer
Tittel

7 ting de beste dressurhestene i verden har til felles

Hva har de syv beste dressurhestene gjennom tidene til felles?

Les mer
Tittel

Når halthet kommer fra hoven

[+] Er det slik at hovene litt for ofte blir glemt når det er snakk om hestens helse, skadeforebygging og holdbarhet? Det er i disse dager ofte mye fokus på både ledd, sener og muskler når vi ivrer etter å holde hesten vår i form og forebygge skader. Har vi tendens til å overse viktigheten av hestens høver?

Les mer
Tittel

Spatt i begge bakbein - Veterinæren svarer

Hva vil det si at en hest har spatt, og kan man ri en hest med denne lidelsen? Og hva slags risiko er det å kjøpe en hest med spatt?

Les mer
Tittel

Allergi hos hest

Du har sikkert opplevd at hesten får kuler på kroppen av ymse slag, og lurer på hva det er den har reagert på. Hva hester kan være allergisk mot kan du finne mer ut om i denne artikkelen.

Les mer
Tittel

Saltilpassing - en demonstrasjon

De aller fleste hesteeiere kjenner til problematikken i forhold til saltilpassing. Å finne riktig sal til hesten byr ofte på frustrasjon, og krever i de fleste tilfeller god kunnskap om hestens fysikk, og hvordan en feiltilpasset sal virker inn på hesten.

Les mer
Tittel

Har du kontroll over hvilke kosttilskudd og behandlingsmetoder som har karenstid?

De fleste har sikkert fått med seg dopingsaken med Therese Johaug. Som utøver er det viktig å gjøre seg kjent med hva som blir klassifisert som ulovlige substanser. Vi bruker ofte en del produkter som vi kanskje ikke tenker over er forbudt å bruke i konkurranse.

Les mer
Tittel

7 viktige hovedpunkter innenfor mental trening for optimal prestasjon

De aller fleste ryttere bruker mye tid på å trene hestene sine, et mindre antall ryttere ser viktigheten av å trene styrketrening og kondisjonstrening i tillegg til ridningen, og et absolutt fåtall har kunnskap om, og prioriterer tid til mental trening.

Les mer
Tittel

Feil og for stram salgjordt skaper problemer og kan føre til nedsatt prestasjon

Hvor godt får hesten puste med en stram gjord festet rundt lungene, og hva skjer med muskulaturen hvis gjorden sitter for stramt? Hvilke problemer kan oppstå, og hvordan kan vi løse dem?

Les mer
Tittel

Kevin Thornton gir sin versjon av saken

Kevin Thornton, som har blitt anklaget for å ha "ridd ihjel" hesten sin, har kommet med sin versjon av hva som skjedde da hesten hans Flogas Sunset Cruise døde på en stevneplass på Cagnes-sur-Mer i Frankrike.

Les mer
Tittel

Irsk sprangrytter anklaget for å ha ridd hesten sin ihjel

Flere medier melder at den irske sprangrytteren Kevin Thornton skal ha ridd sin hest ihjel på et tostjerners stevne - GPA Jump Festival - i Frankriket.

Les mer
Tittel

Mugg og mykotoksiner kan gi alvorlige helseplager!

Som hesteeiere gjør vi daglig en jobb for å forsikre oss om at hestene skal unngå skader og helseplager.

Les mer
Tittel

Forskning: Hester kan bruke symboler i kommunikasjon med mennesker

Studie viser at hester er mer intelligente enn man tidligere har antatt. Dette kommer frem i et studie gjennomført av norske forskere ved veterinærhøyskolen.

Les mer
Tittel

Brett Kidding viser hvordan man (ikke) laster en hest på hengeren

Denne videoen har blitt delt på sosiale medier de siste dagene. Den viser et humoristisk innslag om metoder du (ikke) bør bruke hvis du har lyst å få hesten på hengeren. Videoen kan nok sies å være en parodi på forskjellige videoer som tilsynelatende skal gi hesteeiere tips om god hestehåndtering.

Les mer
Tittel

Hvorfor har hesten en så betydningsfull rolle i mange kvinners liv?

Hestejenter mestrer livet godt, er tøffe, beslutningsdyktige og blir gode toppledere, viser norsk og svensk forskning. Og psykologen Norine Dworkin påstår faktisk at kvinner er i bedre stand til å kommunisere med hester enn menn er. Hva er det egentlig som skjuler seg i båndet mellom kvinner og hester?

Les mer
Tittel

Hester gjenkjenner følelseutrykk hos mennesker

Ny forskning viser at hester kan skille mellom ulike følelsemessige ansiktsutrykk hos mennesker.

Les mer
Tittel

Valegro pensjoneres

Den doble olympiske mesteren - Valegro - pensjoneres fra sporten, melder engelske medier.

Les mer
Tittel

Årsaker til kolikk

Det kan være flere årsaker til at en hest får kolikk. I denne artikkelen får du en grei oversikt over hva som kan forårsake kolikk, slik at du har muligheten til å forebygge.

Les mer
Tittel

Føllets første høst og vinter

Når føllet slippes på sommerbeite sammen med moren, kan eieren puste lettet ut. Tiden er inne for å fryde seg over føllets vekst og utvikling. Så glir sommer over til høst, og det er tid for å forberede en ny fase i føllomsorgen. Her kan du få råd om hvordan du best tar vare på føllet gjennom høst og vinter.

Les mer
Tittel

Studie: Bedre vedlikehold av kondisjon på utegang?

[+] Det debatteres stadig om hvilken oppstallingsform som kan sies å være mest hensiktsmessig for hesten helse, velvære og kondisjon. Dette studiet viser spesielt til de fysiske effektene hos beitegående hester.

Les mer
Tittel

Generasjon perfekt - En ung gründers bekjennelser

(Blogg) Linn Therese er en ung gründer som har satset stort på hestedrtømmen på Sem Hovedgård. I dette innlegget ønsker hun å vise sitt "sanne ansikt". Å satse, uansett hva det måtte være på, er spennende og lærerikt. Men også tøft, frustrerende og slitsomt.

Les mer
Tittel

Valegros helbror til salgs - se videoen

Lelegro - helbroren til Valegro skal selges ved auksjonen under unghest VM. Her kan du se video av den lille hjerteknuseren.

Les mer
Tittel

Hvordan bli den rytteren du ønsker å være?

Her er 6 tips som kan hjelpe deg å utvikle deg til den rytteren du ønsker å være. Disse tipsene fungerer like godt for ryttere uansett nivå og uansett hvilke ambisjoner du har.

Les mer
Tittel

Hva er Shared Heels / balleforskyvning?

[+] Shared heels eller balleforskyvning oppstår når en side av hoven belastes hardere og mer enn den andre. Problemet kan i seg selv forårsake halthet, men er også et symptom på at hesten ikke belaster hoven på naturlig måte.

Les mer
Tittel

Magesår hos sportshesten

[+] Internasjonal forskning viser høye forekomster av magesår hos hest. Særlig gjelder dette sportshester og blant dem løpshester. Hvorfor er sportshesten mer utsatt for å få magesår enn hobbyhester?

Les mer
Tittel

Dårlig tilpasset saler gir ryggsmerter både hos hest og rytter

[+] Dårlig tilpassede saler kan føre til haltheter og ryggproblemer hos hester. Et engelsk studie viser at dårlig tilpassede saler også er forbundet med ryggsmerter hos ryttere.

Les mer
Tittel

Det livsviktige vannet

Vann er ikke alltid bare vann. Vannbehov og vanntilgang er et viktig tema for hesteeiere. Å sikre hesten nok vann kan faktisk være problematisk. Få med deg de 3 viktigste konsekvensene av lavt vannintak.

Les mer
Tittel

En fleip på facebook startet giverglede til drømmehest

Pengene har strømmet inn på bankkontoen til Ida Axelsson (29) etter at hun la ut en spøkefull kommentar på sin facebook-vegg.

Les mer
Tittel

Tidlig drektighet - Omsorg og fosterutvikling

Bedekkingen er siste ledd i en lang prosess med forberedelser. Men når bedekkingen er vel overstått, melder gjerne spørsmålet seg: Hva nå? For den tidlige drektigheten har også sine utfordringer.

Les mer
Tittel

Uttaksstevne til Unghest-VM Dressur 11.-12. juni 2016

Det nærmer seg nå uttaksstevne til UVM dressur under Dressur Derby i regi av Majorplassen Ryttersportsklubb 11-12.juni på Stall-K.

Les mer
Tittel

Feltrittrytteren som nektet å gi opp!

Mot slutten av sprangbanen stopper hesten på et hinder, og hodelaget glir av hesten. Men rytteren nektet plent å gi seg av den grunn.

Les mer
Tittel

Hestens rygg kan forandre seg på under to månder

To kjente forskere på ryggforandringer i forbindelse med halthet hos hest presenterte foreløpige resultater fra en observasjonsstudie på ICEEP konferansen (International Conference on Eqiune Exercise Physiology) i 2014.

Les mer
Tittel

Se hva som skjer når denne hoppen ser et hinder for første gang

Vi er vel alle bekjent med at hopper gjerne har egne meninger - og noen selvfølgelig mer enn andre. Sjekk reaksjonen til denne hoppen når hun presenteres for et hinder for første gang.

Les mer
Tittel

Fullfører med en sal som sklir rundt!

Det siste du ønsker midt i runden er en sal som begynner å skli rundt. Her er både hest og rytter så fokusert på jobben, at de ser tilsynelatende upåvirket av salen på avveie. Og vinner!

Les mer
Tittel

Modig satsing på Semb Hovedgård

I vakre omgivelser på Semb Hovedgård satser Linn Therese Olafsen og Vetle Andreas Eidem på å etablere et av norges flotteste hestesenter.

Les mer
Tittel

Må man ha masse penger for å lykkes i hestesporten?

(Fagblogg) Alle vet at hestesport er dyrt. Betyr det at vi må ha mye penger for nå målene våre? Det korte svaret er nei, faktisk. Her er 6 tips til hvordan du kan sette deg gode mål, og bevare den motivasjonen du trenger for å komme dit du ønsker.

Les mer
Tittel

Studie: Behandling av sandkolikk

Våren nærmer seg med stormskritt de fleste steder. Når snøen forsvinner og det begynner å vokse frem små gresstuster i paddockene, øker også faren for sandkollikk.

Les mer
Tittel

Trening: Hva er retthet?

(Blogg) Nå har vi gjennomgått trinnene i treningsskalaen for hesten: Takt og rytme, løgjøring, kontakt, skyvekraft og retthet, og samling. I dette innlegget skal ta en oppsummering, og se enda nermere på retthet, som er gjennomgående i alle faser i treningen.

Les mer
Tittel

Hvordan finne en talentfull spranghest?

Sprangrytteren, avleren og hesteselgeren Alan Waldman har i et intervju med horsesinternational.com kommet med en rekke faktorer som er viktige når du skal finne en talentfull spranghest. Waldman har lang erfaring i å plukke ut gode spranghester.

Les mer
Tittel

10 tips for å bli bedre til å se steg

William Funnell gir 10 gode tips om hvordan man kan bli mer nøyaktig i tilridningen til hinderet og prestere bedre i konkurranse.

Les mer
Tittel

Schöner Stern 2.premiert ved NV hingstekåring

Schöner Stern var den eneste hingsten som kom gjennom nåløyet ved NV hingstekåring for varmblods ridehester på Lefdal den 1-3. april.

Les mer
Tittel

Trening: Samling - Hvilke tegn viser hesten på at den er samlet?

(Blogg) Etolog Linn Therese Olafsen gir i dette innlegget en gjennomgang av samling: Hva er samling, og hvilke tegn viser hesten på at den er samlet? Og ikke minst: Tegn på at hesten ikke er samlet. Se også video av baklengs piaffe!

Les mer
Tittel

Big Bang Theory stjernen og Kaley Cuoco dater GP rytter

Rytteren og skuespillerinnen Kaley Cuoco har lagt ut flere bilder av seg selv sammen med Grand Prix rytteren Karl Cook.

Les mer
Tittel

Trening: Fremadbydning og skyvekraft

(Fagblogg) Hva vil det egentlig si å "ha hesten på bittet", og hvordan oppnår vi fremadbydning og skyvekraft?

Les mer
Tittel

Dressur: 20 tips fra Helen Langehanenberg

Helen Langehanenberg holdt clinic på Lefdal Rideskole 21. mars 2016. Hun var opptatt av at hestene - uansett nivå - skulle være løsgjorte, og ha det gøy under treningen. Her har vi summert opp noen av tipsene som rytterne fikk fra Helen under clinicen.

Les mer
Tittel

Fra løpskarriere til bestevenn

(Blogg) Wind Dancer har hatt en løpskarriere, og travet inn 175 300 kroner. En skade satt en bråstopper for livet på travbanene. Traveren gjorde imidlertid comeback, denne gangen på dressurbanen. Men Wind Dancers absolutt viktigste oppgave i livet er å være bestevennen til en ung mann med autisme.

Les mer
Tittel

Belagur - Fra travbanen til den internasjonale dressurarena

Se video og les om den tidligere traveren Belagur, som - mot alle odds - ble god nok til å prestere på den internasjonale arena!

Les mer
Tittel

Hvordan velge en god avlshoppe?

Det å velge ut en avlshoppe kan være en tidkrevende og vanskelig prosess, spesielt en som skal tilfredstille visse kriterier. Ofte er viktigheten av utvelgelsesprosessen undervurdert, og resultatet kan føre til overrepresentasjon av middelmådige avlsdyr, i tillegg til alvorlige økonomiske konsekvenser for avleren.

Les mer
Tittel

Den norskeide hingsten Hesselhøj Donkey Boy til topps igjen!

Nylig gikk Donkey Boy til topps i Sverige med 9,3 i gangarter. I dag gjorde hingsten det samme i Danmark.

Les mer
Tittel

Løsgjørende arbeid - Hva definerer egentlig en løsgjort hest?

(Fagblogg) Linn har i tidligere innlegg blogget om takt og rytme. Her gir hun oss en gjennomgang av løsgjørende arbeid. Hva definerer egentlig en løsgjort hest?

Les mer
Tittel

Rytterens sits avgjørende for karakterer i visse øvelser

I dressurridning skal rytteren og hesten utføre en rekke øvelser og således utveksle informasjon ved bruk av rytterens hjelpere. Sammen med hendene og sjenklene, spiller spesielt setet - rytterens bekken, en nøkkelrolle i kommunikasjon med hesten. Hvilken innvirkning har egentlig rytterens sete på hesten?

Les mer
Tittel

Valg av bedekningsmetode - fersk sæd, kjølesæd og frossen sæd? - del II

[+] Vi skal i denne artikkelen forsøke å gi en fornuftig gjennomgang av sentrale faktorer verdt å merke seg når man skal velge bedekningsmetode. Les hvilke forutsetninger som kan tas i betrakning ved valg av bedekningsmetode.

Les mer
Tittel

Takt og rytme - Unngå "The holy shit distance"!

Blogger, etolog og sprangrytter Linn Therese Olafsen, gir dere her en rask innføring i en av de viktigste faktorene for å ri en vellykket runde på sprangbanen - Takt og rytme!

Les mer
Tittel

4 tips som kan gjøre deg til en bedre rytter

Glem janteloven - det er lov å tro på seg selv! Les hvordan du kan jobbe, for å fremme mestring og utvikling, og bli den rytteren du ønsker å være.

Les mer
Tittel

Superekvipasje splittes - Conrad De Hus solgt

Vi husker denne ekvipasjen spesielt fra 2014, da hingstens hodelag skled av midt over et sprang under LGCT Paris. Ekvipasjen avsluttet likevel runden - feilfritt - uten å miste fokus et sekund.

Les mer
Tittel

Geir Gulliksen sin L’Espoir pensjoneres fra sporten

Den 20 år gamle vallaken pensjoneres etter en lang suksessfull karriere.

Les mer
Tittel

Scott Brash: Rytme betyr alt

Scott Brash er ranket som nr. 1 i verden. I går holdt han clinic på AEG for verdens heldigste ryttere.

Les mer
Tittel

Hingster: De store snakkisene

Det er noen dressurhingster som deles mye i sosiale medier i disse dager. Er du bare litt begeistret for dressur og avl, vil du absolutt ikke gå glipp av disse videoene. Er du over gjennomsnittet interessert, har du sikkert ikke noe i mot å se dem en gang til. Disse hingstene er absolutt verdt en kikk!

Les mer
Tittel

iPad for hester?

Tenk deg du kommer i stallen om kvelden for å sjekke om hestene har funnet roen, og finner hesten din "lys våken" på den nye ipaden sin - hvor han muntert skårer både poeng og saftige gulrotbiter. Høres det ut som science fiction scenario?

Les mer
Tittel

Sprangsauen Liam - en viral suksess!

Videoen av den vanvittig godt hoppende sauen Liam, har reist verden rundt etter at vi publiserte videoen 3 januar. Videoen har blitt sett av en million mennesker, og blir fortsatt delt og kommentert! Denne sauen er faktisk helt rå!

Les mer
Tittel

Gjesteblogger: Å ha traver i ridesporten kan være vanskelig

Mange har engasjert seg etter at vi publiserte en artikkel som handler om omskolering av tidligere travere. Og noen opplever at det er vanskelig, ikke fordi hestene er vanskelig, men på grunn av kommentarer og holdninger til eks-travere i ridesporten. Amanda Håbakk vil gjerne dele sine tanker med våre lesere om hvordan det er å "ha en traver på sprangbanen."

Les mer
Tittel

Narasinforgiftning: NHS ber Mattilsynet gjennomgå rutiner

Norsk Hestesenter ber Mattilsynet gjennomgå rutinene hos norske produsenter etter at det for 5.gang er registrert stoffet narasin i kraftfôr til hest.

Les mer
Tittel

Nye regler: Valgfritt med kandar eller trinse i MB dressur

Det er ikke så mange endringer i konkurransereglementet for dressur i år, men det er noen viktige endringer. De fleste endringer trer i kraft 1 mars.

Les mer
Tittel

Norsk ekvipasje klatret hundrevis av plasser på verdensrankingen

Heidi Skar - hestesportens stemme på Eurosport, blir ofte spurt om hvilke norske sprangekvipasjer hun aldri kommer til å glemme. Hun skriver på sin facebookside om en ekvipasje som har gjort seg bemerket, og det ikke uten grunn. Denne ekvipasjen har nemlig vært dobbel norgesmestere og har klatret hundrevis av plasser på verdensrankingen!

Les mer
Tittel

Går moderne dressuravl på bekostning av hestens helse?

Det debatteres stadig om avlen av den moderne dressurhesten går på bekostning av hestens velferd. En video om nettopp dette temaet har spredd seg i sosiale medier og fått mye oppmerksomhet. Men er hennes påstander holdbare?

Les mer
Tittel

Hester fikk forgiftet fôr i Skien

I fjor måtte 21 travhester avlives i Trøndelag etter at Felleskjøpet ved en feil hadde blandet kyllingfôr i kraftfôret til hestene. Den gangen lovet leverandøren å stramme inn rutinene. Nå er det på ny oppdaget narasin i fôr, denne gang fra Felleskjøpet i Skien.

Les mer
Tittel

Hoppe etter Cardento solgt for 3,5 millioner!

Under en auksjon i Amsterdam ble det solgt hester for tilsammen over 16 millioner kroner. Med en meget høy snittpris, var det likevel en 6 års Cardento hoppe som skilte seg ut. Hun ble solgt til USA for svimlende 3,5 millioner kroner!

Les mer
Tittel

Er Zonik Gals nye Totilas?

I fjor vant Gal og Glock´s Zonik overlegent hingsteklassen i Prix st. Georg i 's-Hertogenbosch i Nederland med 78,29 procent. Få med deg videoen av det praktfulle rittet.

Les mer
Tittel

Hasen - et utsatt ledd!

Hasen er et av de mest kompliserte og hardest belastede leddene i hestens kropp. Mye av det vi ber hesten om, krever sterke og velfungerende haser, enten det gjelder dressur, sprang eller westernridning på høyt nivå, eller rett og slett å gå opp eller ned en bakke.

Les mer
Tittel

Ostochondrose – løse benbiter hos hest

Osteochondrose er et viktig tema for norsk og internasjonal hestemedisin. Hva innebærer denne lidelsen? Hvordan oppstår den? Er den farlig? Kan den forebygges? Og ikke minst, hvordan behandles det?

Les mer
Tittel

Alizée og Sultan til Herning!

Alizée Froment er blant annet kjent for sine opptreden hvor hun rir bittløst. På Global Dressage Forum i 2011 red den franske Grand Prix rytteren, da 24 år gammel, Alizee Froment, kür til musikk på sin Lusitanohingst Mistral du Coussoul med bittløst hodelag. I fjor hadde hun en oppvisning i Herning men samme hingst. I år kommer hun med sønnen Sultan. Ta en smugtitt på denne fantastiske ekvipasjen!

Les mer
Tittel

Inspirasjonsvideo

For oss hardbarka hestemennesker, er hesten så mye mer enn "bare en hest". La deg inspirere av denne flotte videoen.

Les mer
Tittel

Luftveisbetennelse hos hest

Infeksjoner i nesehule og luftrør, kverke, betennelse i bihulene, lungebetennelse, sen føllsyke og brysthulebetennelse. Symptomer på betennelsestilstander i luftveiene kan arte seg i mange former. Lær mer om om de ulike tilstandene i denne artikkelen!

Les mer
Tittel

Sportshest har sett nærmere på Premarinsaken!

Fredag 27.11.15 skrev Madeleine Kjelling på sin hesteblogg om Pfizers produksjon av østreogenproduktet Premarin, som fremstilles av hesteurin, og om hestenes behandling i produksjonen. Les hva vi fant!

Les mer
Tittel

Hvor lenge bør hester stå ute?

Det finnes mange meninger om hva som er optimalt for oppstalling av hest, og dessuten om hva som overhode kan aksepteres. Noen mener at hester fra naturen er ment til å gå ute over store områder, mens andre trekker fram at arbeidshester i gamle dager stort sett kun gikk ute om sommeren, og ellers ble oppstallet på spilt.

Les mer
Tittel

Plot Blue pensjoneres fra sporten

Marcus Ehning sin fantastiske Plot Blue skal pensjoneres fra sporten etter en fabelaktig karriere.

Les mer
Tittel

Festlig reklame fra Telenor

Telenor har valgt å bruke hester i sin reklame for å vise forskjellen på 4G og 4G+. Og vi må innrømme det - den er faktisk ganske festlig!

Les mer
Tittel

Drektige hopper i produksjon av medisin: Vi ser nærmere på saken!

Fredag 27.11.15 skriver Madeleine Kjelling på sin hesteblogg madeleinekjelling.com, hvordan hester blir brukt i produksjonen av østrogen, som medisin mot plager hos kvinner i overgangsalderen. Sportshest.no velger å se nærmere på saken.

Les mer
Tittel

Enkelte bitt gir munnskader hos Islandshest

I fjor sommer ble det publisert et studie hvor det ble utredet skader i munnen hos Islandshest under konkurranse. Studiets funn har har ført til at enkelte bitt typer allerede har blitt forbudt i konkurranser.

Les mer
Tittel

Hvordan velge fôrtilskudd for muskulatur?

Tilbudet av fôrtilskudd for muskulatur er stort og bredspektret. Det er ikke mulig å gi en fullstendig oversikt over alle i en enkelt artikkel. Men når du skal velge fôrtilskudd i denne kategorien, er det viktig å ha noe innsikt i hvordan og hvorfor problemer kan oppstå.

Les mer
Tittel

Kan man omskolere eks-travere?

Ikke mange ryttere tar sjansen på en varmblodstraver til bruk som spranghest, og kanskje spesielt ikke når man vil bli en god sprangrytter. Men Mathilde Aas Hansen gjør det. På startlistene er de underdogs, men publikum nikker anerkjennende likevel når de gjør det bra.

Les mer
Tittel

Ny forskning kaster lys på treningsmetoder i sprangridning

[+] Få studier er gjort på treningsmetoder i sprangridning. Les resultatene av dette nye spennende studiet, som gir ny innsikt på en rekke viktige områder innenfor trening av spranghester.

Les mer
Tittel

Hva bør man tenke på når hesten skal bygge muskler?

Det er flere grunner til at det er gunstig å trene opp hestens muskulatur. Økt holdbarhet er kanskje den aller viktigste grunnen. Hva bør man tenke på i forhold til fôring for at hesten skal ha det beste ernæringsmessige grunnlaget for riktige kondisjon og muskulatur?

Les mer
Tittel

De viktige proteinene

[+] Når man diskuterer fôring av hest, er proteiner og proteintilførsel et hovedtema. Det er flere meninger om hvor mye protein hesten skal ha, og hvordan den skal få det tilført. Når det gjelder treningsfysiologi, er proteintilførsel også et sentralt moment.

Les mer
Tittel

Alizée og Sultan tester piaff og passage uten sal og hodelag

Alizée Froment har flere videoer på nett, hvor hun blant annet rir høyere klasser i dressur på bittløst hodelag. Sjekk denne videoen hvor hun rir piaffe og passage uten sal og hodelag.

Les mer
Tittel

Lurer du på hvordan Valegro så ut som unghest?

Horseandcountry.tv har publisert en video av Charlotte Dujardin og Valegro før de ble berømte. Som vi vet har Charlotte og Valegro flere rekorder, blant annet i Lyon GP, hvor de fikk svimlende 87,129 % !

Les mer
Tittel

Gjesteblogger: Hesten er ingen sofa

Vi ønsker å engasjere oss i det du engasjerer deg i! Hvis du har noe på hjertet som du vil dele med andre hestefolk, så skriv til oss - bli vår gjesteblogger! Her kan du lese om Madeleine Kristiansen (23) sin erfaring og tanker om lang sittetid på hesten.

Les mer
Tittel

Rytterutvikling - Det finnes verken nederlag eller fiasko!

I følge den anerkjente mentaltreneren Rasmus Bagger, er det ikke noe som heter nederlag eller fiasko - bare erfaring. Ikke la det handle om prestasjon, men om utvikling

Les mer
Tittel

Papagayo E. - Tidenes norske traver

10. oktober løp den store hingsten inn til seier i VM i trav på Yonkersbanen i New York. Papagayo E tok med seg hjem tidenes pengepremie på 4,2 millioner kroner! Det er den høyeste pengepremie vunnet av en norsk travhest. Og det er 29 år siden sist Norge vant dette løpet, den gang vunnet av Ulf Thoresen med hesten Habib.

Les mer
Tittel

Fille (4) hopper vannmatte for første gang!

Vi elsker hester som gjør ting på sin egen måte! Sjekk denne søte unghesten, som i usikkerhetens navn kjører en helt egen stil når den hopper vannmatte for første gang.

Les mer
Tittel

Charlotte Dujardin: Den unge dressurhesten

[+] Hva ser Charlotte etter i en god unghest, og hva slags system og tenkemåte bruker hun i sin tilnærming til unghester?

Les mer
Tittel

Møt Lucy og Whiskey Brown - to gode venner

Se videoen av den 4 år gamle Quarter hingsten Whiskey Brown og hans beste venn hunden Lucy.

Les mer
Tittel

10 ting som kjennetegner en god rytter

Hva kjennetegner egentlig en god rytter? Hvem er din favorittrytter, og hvorfor ser du opp til akkurat denne rytteren? I denne artikkelen er det listet opp 10 ting som kjennetegner en god rytter. Er du enig?

Les mer
Tittel

Hestens overvekt kan fremme betennelser i kroppen!

Fedme og overvekt er et stadig økende problem i dagens hestehold, og skyldes i de fleste tilfeller mangel på kunnskap hos hesteeiere. I denne artikkelen skal vi se litt på hvilke problemer overvekt kan gi og mulige årsaker til overvekt.

Les mer
Tittel

Red Grand Prix Kür uten sal!

Få med deg videoen av Jessica von Bredow-Werndl, som har vakt internasjonal oppsikt. Jessica red nemlig Grand Prix Kür uten sal med bare trinse, under Chiemsee Pferdefestival 2015 i Gut Ising i Tyskland.

Les mer
Tittel

Baggers Lov - Mentaltrening i ridesporten

Mentaltrening er alfa-omega i hestesporten, ifølge en av verdens beste mentaltrenere for ryttere. Han mener at janteloven tar for mye plass, og at han desverre opplever at alt for mange trenere og foreldre vet alt for lite om dette temaet og ender med - i aller beste mening - å ødelegge det totalt for rytteren!

Les mer
Tittel

Fôring under sykdom - nårtid må fôringen tilrettelegges?

[+] Det kan være vanskelig å få hesten til å spise tilstrekkelig ved sykdom eller skade. Faste kan faktisk føre til redusert helbredelse og økt fare for komplikasjoner. Riktig og tilrettelagt fôring kan bidra til at hesten blir fortere frisk.

Les mer
Tittel

Se den ufrivillige avstigningen som garantert gir deg hakeslipp!

Se den utrolige videoen av hesten som nekter å komme ut av balanse, når rytteren mister det helt i en enorm trekombinasjon! Snakk om å være fokusert på jobben sin.

Les mer
Tittel

En ny superstjerne på dressurarenaen - SEZUAN

Mange synes nok det er litt trist at vi ikke får Moorlands Tortilas på dressurbanene lengre. Men vi kan fortsatt glede oss over flere gode hester som er på vei inn på de internasjonale banene. Og det er spesielt en stjerne du skal bemerke deg - nemlig den doble verdensmesteren - hingsten Sezuan.

Les mer
Tittel

Totilas sin sportskarriere er over!

Teamet rundt Totilas har gått ut med en offisiell melding på sin facebookside om at Totilas sin sportskarriere er over!

Les mer
Tittel

Unghesttrening - forbered hesten ved å håndtere den fra bakken

Å starte trening og håndtering av unghesten så tidlig som mulig, gjør innridning og generell håndering enkelt, og ikke minst så trygt som mulig! En sportshest må kunne håndere og mestre mange ulike situasjoner.

Les mer
Tittel

Radomir - Hesten som går like godt til lands som til vanns

Fikk du med deg den superpopulære videoen av den tapre lille grå hesten som plasket seg til en seier i Intermedaire I i Tønsberg? Videoen har blitt delt over 1.100 ganger og har hatt 100.000 visninger på facebook. Vi kontaktet rytteren, for vi ville gjerne vite mer om denne fantastiske ekvipasjen!

Les mer
Tittel

Dressurhester med nerver av stål - the director’s cut

Husker dere dressurhesten Donna Summer? Som ikke var redd verken motorsager, paraplyer eller blå flyvende plastikk? Se denne videoen - the director’s cut - av Donna Summer og andre dressurhester som har hatt fantastisk miljøtrening. Det er bare å "bøye seg i hatten" for både hester og trenere!

Les mer
Tittel

Det er bedre å stå riktig enn å løpe feil

Dette er en "hestefri" artikkel. Den handler bare om deg. Vi lever i en tid hvor både arbeid og fritid er preget av å «maksimere». Vi skal ha med oss mest mulig, og vi skal være best mulig, og vi skal få utnyttet tiden maksimalt. Mange blir utslitte og når ofte ikke sine mål, eller klarer ikke glede seg over det de oppnår.

Les mer
Tittel

Morro med vannsprederen

VIDEO: De fleste hester hadde nok hatt et noe anstrengt forhold til en vannspreder. Se videoen av disse fjollete hestene som koser seg med vannsprederen på en varm sommerdag.

Les mer
Tittel

The Walk Of Shame - Tennessee Walking Horse

Tennessee Walking Horse Investigation Exposes Cruelty in 2012! This video exposes the most violent cruelty agaist horses I have ever seen, and It brought me to tears and rage! I just cannot believe my eyes! We must contribute to raising awareness!

Les mer
Tittel

Se hesten med en psyke av stål!

Se videoen av hesten Donna Summer og rytteren Anna Blomgren fra en clinic holdt 29 May 2015, som demonstrerer en dressurhest helt utenom det vanlige!

Les mer
Tittel

Jente (5) rir uten sal og hodelag på en 3 års gammel hest!

I en youtube video som florerer på nettet kan du se Sianna (5) fra Idaho USA, ri uten hodelag og sal på hesten Titan, som bare er 3 år gammel!

Les mer
Tittel

Har du problemer med å få hesten på hengeren?

Hester som ikke vil lastes på henger, er en av de største utfordringene vi kan møte på som hesteeiere. Så omfattende og avgjørende er problemet at mange vegrer seg for å kjøpe en hest som ikke går fint på henger – i hvert fall vil man gjerne ønske reduksjon i prisen.

Les mer
Tittel

Verdige vinnere av nasjonshoppingen

Det ble Nederland som gikk av med seieren i Atea CSIO3* Nations Cup fredag kveld etter to omganger spennende omganger, der Danmark ble en god nummer to.

Les mer
Tittel

Mental trening i ridesporten. Er DU godt nok forberedt?

Alt for mange penger blir brukt på gode ponnier og hester, som trenes feil på grunn av trenerens manglende forståelse for psykologi

Les mer
Tittel

21 hester kan bli avlivet som følge av nasarin forgiftning

21 hester kan bli avlivet som følge av nasarin forgiftning i Trønderlag. Ved en feiltagelse har det kommet kyllingfôr som inneholder nasarin, i hestefôret som ble levert av felleskjøpet.

Les mer
Tittel

Nedtur i finalerunden for Geir Gulliksen og Edesa

Edesa og Geir endte til slutt på en 25 plass etter fem riv i finalerunden i Las Vegas. Geir mistenkter at hesten ikke var helt i orden, og at det i hovedsak var grunnen til rivene.

Les mer
Tittel

Charlotte om Valegro «Honestly I am so lost for words»

Den legendariske ekvipasjen var ekstremt nær en ny verdensrekord i verdenscupfinalen. De vant med med nesten 10 prosent. De red inn til en svimlende prosent på 94,196 prosent! Les hva en takknemlig Charotte skrev på facebooksiden sin se intervju med Carl Hester.

Les mer
Tittel

Geir Gulliksen - slik forbereder jeg hesten til finalen

Geir Gulliksen er eneste nordmann som rir i verdenscupfinalen i Las Vegas. Han rir den flotte hingsten Edesa S Banjan. Les hva han må ta hensyn til for å forberede hesten best mulig, og hva som er Edesa sin styrke i selskap med noen av verdens beste hester.

Les mer
Tittel

Geir Gulliksen får treningshjelp av Bjørndalen

Geir Gulliksen (55) har fått hjelp hos Ole Einar Bjørndalen (41) til å forberede seg til denne ukens World Cup-finale i Las Vegas. Se video av Geir og hesten som han eier sammen med Bjørndalen, og som han har med seg til Las Vegas.

Les mer
Tittel

World Cup finalen i Las Vegas starter 15 april

Verdens beste sprang og dressurryttere er på plass i Las Vegas. Det er også vår egen Geir Gulliksen med hesten sin Edesa S Banjan. Årets World Cup finaler starter 15 april og varer frem til 19 april.

Les mer
Tittel

Charlotte Dujardin lanserer sin egen logo

Den verdenskjente dressur rytteren og publikumsyndlingen, Charlotte Dujardin, har sammen med sitt team og designbyrået Elegant Scoundrel lansert sin helt egen logo.

Les mer
Tittel

Hoppet Ruby Walsh sin hest over en bil i fart? Jockey i kontroversielt stunt for Paddy Power Grand National reklame.

Mange er nok opprørte etter et kontroversielt stunt, hvor Ruby Walsh tilsynelatende hopper hesten sin over en bil i 65 km i timen. Spørsmålet er vel om det hele er et filmtriks?

Les mer
Tittel

Dressurytter ble inspirert av aprilspøk - til å ri uten hodelag

Dressurytteren Martin Georgou ble så inspirert av en aprilspøk at han bestemte seg for for å teste ut å ri sin hest uten hodelag. Rytteren dokumenterte treningen, og la ut videoen på youtube.

Les mer
Tittel

Aprilspøken: Nå blir det avgiftsplikt på kjøp og salg av alle hester i Norge

Frem til nå er har det kun vært hest solgt i næring, eller hest som blir kjøpt fra utlandet, som har vært avgiftspliktig. Men nå har mattilsynet fått tilslag for sitt forslag om å gjøre kjøp og salg av hest avgiftspliktig også for privatpersoner.

Les mer
Tittel

Se hingsten som Charlotte Dujardin gav to 10´ere til!

Har du sett videoen av superhingsten som fikk to 10´ere hos selveste Charlotte Dujardin?

Les mer
Tittel

Mange er opprørte over treningsvideo på nettet

Mange har blitt opprørte etter at en videosnutt som viser innlæring av piaff, har spredd seg på sosiale medier.

Les mer
Tittel

Hestens hov -og benstilling er viktig for hestens holdbarhet

Det investeres mye tid og penger i en sportshest før den når optimal prestasjonsalder. Tidlig pensjon fra konkurransebanen som følge av skade har derfor betydelige økonomiske konsekvenser, og burde unngås.

Les mer
Tittel

Geir Gulliksen videre til Las Vegas!

Geir Gulliksen er en av de 18 som er med videre etter den siste etappen i den vesteuropeiske ligaen av Longines FEI World Cup!

Les mer
Tittel

Det advares mot ny dødlig hestesykdom!

Fire hester og ponnier i Sverige ble akutt alvorlig syk i mai 2014, av atypisk myopati. Tre av hestene døde. Forgiftning fra løvtreet Platanlønn mistenkes være årsaken, medeler Statens veterinærmedisinske anstalt SVA i Sverige. Arten er nå i sterk ekspansjon i Norge!

Les mer
Tittel

Sjokkerende funn - halvparten av ridehester var halte!

Det ble gjort sjokkerende funn i et nytt britisk studie: Et stort antall sportshester - så mye som halvparten av 506 tilfeldige hester - ble klassifisert som halte!

Les mer
Tittel

Dressursporten i oppsving!

Det var distriktstevne på Vallermyrene i Porsgrunn i helgen, og påmeldingen var full ved fristens utløp! Betyr dette at dressursporten er i full oppsving? Sportshest.no har slått av en liten prat med Karina Aas som har arrangert stevnet på Vallermyrene i helgen, for å høre hva hun tenker om dette.

Les mer
Tittel

MUMU - Arbeidshesten som ble internasjonal sprangstjerne

Se videoen om den fantastiske hesten Mumu, som var arbeidshest i gatene i Rio, men som ved tilfeldigheter ble reddet, og senere "oppdaget" av den brasilianske sprangrytteren Carlos Ribas. Mumu er bare 154 cm høy, men har et hjerte av gull.

Les mer
Tittel

Legendariske Secreteriat i Belmont Stakes i 1973

I 1973 ble Secretariat en evigvarende legende. Det Secreteriat gjorde i 1973 på Belmont Stakes var uvirkelig. Han vant med 31 lengder! Hans tid på 02:24 på 2.4 km (1 1/2 miles) satte verdensrekorden mange hevder aldri kan bli brutt.

Les mer
Tittel

Unngå sykdommer med riktig fôring!

Som hesteveterinær støter jeg jevnlig på sykdomstilfelle som kunne vært unngått ved riktig fôring. Og når jeg holder foredrag om fôring for staller og rideklubber, legger jeg merke til at det rår mye usikkerhet om fôring og fôringsrutiner. Denne artikkelen er ment å gi svar på noen av de mest grunnleggende spørsmålene.

Les mer
Tittel

Foretrekker hesten kvinner eller menn som ryttere?

Et studie gjort i Østerriket, har førsøkt å finne ut om hester har preferanser når det kommer til kjønnet på rytteren. Studiet ble publisert i Journal Comparative Exercise Physiology tidligere i år.

Les mer
Tittel

Myte: Skjev hale betyr halt hest

Under årets ICEEP konferanse (International Conference on Equine Exercise Physiology) ble det presentert en studie fra en gruppe forskere fra Royal Veterinary College i England. Referatet fra studiet, som ennå ikke er publisert, omhandlet hypotesen om at skjev haleføring er en indikasjon på halthet hos hesten.

Les mer
Tittel

Hesten velger å reise baklengs

Det er normal praksis å transportere hesten slik at den står med kjøreretningen. Forskning viser derimot at hvis hesten får velge - velger den ofte å stå med bakenden mot kjøreretningen.

Les mer
Tittel

Hestens tannhelse - Problemer fra hestens munn

Å sørge for god tannhelse og minst mulig problemer fra munnhulen, er en viktig del av godt hestehold. Det betyr ikke nødvendigvis drastiske tiltak og store operasjoner. Tvert i mot – trekking, nedsliping, boring og fylling, bør man helst unngå. Lidelser som medfører slik behandling er det bedre å forebygge.

Les mer
Tittel

Dejlige Katrinelund - «Ingen skal stå på gårdsplassen å vente»

Katrinelund ligger svært idyllisk til i Assels i Danmark, ca 2 og 1/2 med bil fra Hirtshals. Vi ankommer forventningsfullt, og blir umiddelbart møtt av innehaveren Ib Kirk. Som Ib Kirk senere sa i vårt intervju: «Ingen skal stå på gårdsplassen vår å vente!»

Les mer
Tittel

Denne hesten vet å holde takten!

Horse thinks it's all about that bass! Se videoen av denne morsomme hesten som digger hit´en "all about the bass".

Les mer
Tittel

Totilas-craze-blindness og bedømmelsens psykologi

Superhingsten Totilas fylte tribunene under Grand Prixen i Wiesbaden i 2014. Ekvipasjen mottok nok en generøs poengsum på 82.800%, noe som ble oppfattet som urettferdig bedømming. Hva kan ligger bak skjevheter i bedømming i dressuren?

Les mer
Tittel

Selger hestesenteret fra «Jakten på kjærligheten» på TV2

Anna-Liisa B. Evensen som er kjent for sin deltagelse på tv-programmet «jakten på kjærligheten» på TV2, skal selge hestesenter sitt på Ebru i Hedmark. Hestesenteret hvor «jakten på kjærligheten» ble filmet i 2012 ble i lagt ut for salg i mai 2014. Nå er prisen satt ned til 4.850.000 kroner.

Les mer
Tittel

Mot alle odds - Hesten og hestemiljøet betyr alt for meg

Her kommer den tredje historien i en serie som heter "Mot alle odds". Den handler om å trosse motgang når den virker endeløs. Det er historier om mennesker med hjerte for hestesporten og deres evne til å overkomme hindringer og komme seg opp på hesteryggen igjen - mot alle odds!

Les mer
Tittel

Feilfri med løst hodelag i Grand Prix

Gregory Wathelet (BEL) og hesten Conrad de Hus kommer seg feilfritt gjennom siste delen av banen i Prix du Qatar, etter at hodelaget til hesten løsner og blir hengende og dingle over de enorme hindrene. Hesten hopper selv om hodelaget blokkerer hestens syn inn mot en diger oxer! Snakk om å stole på rytteren sin, og være fokusert på jobben!

Les mer
Tittel

Hester blir ikke stresset av redde mennesker

Har du familie eller venner som ikke vil være med i stallen eller hjelpe til på stevner fordi de mener at hesten merker at de er redde? Da kan du dele denne artikkelen med dem, for da kan de ikke lengre bruke det som unnskyldning.

Les mer
Tittel

Mot alle odds - Drømmen om å bli konkurranserytter

Her kommer den andre historien i en serie som heter ''MOT ALLE ODDS''. Den handler om å trosse motgang når den virker endeløs.

Les mer
Tittel

Er feltrittshesten din godt nok trent?

[+] Feltritt er kjent som en utfordrende disiplin for både hest og rytter, og antall hester som bortfaller under trening eller konkurranse, såkalt ‘wastage’ er relativt høyt sammenlignet med andre disipliner. En studie fra Nederland har undersøkt verdien av kondisjonstester og årsaken til at hester og ryttere ikke stiller til start.

Les mer
Tittel

Morkake fra hest brukt til behandling av muskelskader hos mennesker

Den serbiske "mirakel-legen" Marijana Kovacevic har spesialisert seg på denne behandlingsmetoden. Teamet til Marijana behandler pasienter med en gel, hvor hovedingrediensen er morkake fra hest.

Les mer
Tittel

Osteoartritt – Leddbetennelse hos sportshesten

[+] Halthet er den sykdommen som hester oftest er plaget av, og leddproblemer er en vanlig årsak til halthet. Det vanligste problemet er et smertefullt og/eller skadet ledd i forbindelse med belastningsslitasje. Lær mer om behandling og forebygging.

Les mer
Tittel

Treningshelg med Tony Andrè Hansen

Sportshest.no var på Stall Elset Gård, som hadde arrangert treningshelg med Tony Andrè Hansen. Tony er profesjonell rytter ved Stall Kubberød, og har en rekke gode internasjonale prestasjoner å vise til.

Les mer
Tittel

MYTE: En blank hest er en sunn hest

I Artikkelen "Myth: A Shiny Horse is a Healthy Horse" i horsejournal.com kan du lese om hvordan de ulike oljene kan påvirke hesten.

Les mer
Tittel

Mot alle odds - historier om å trosse motgang!

Her kommer den første historien i en serie som heter ''MOT ALLE ODDS''. Den handler om å trosse motgang når den virker endeløs.

Les mer
Tittel

Wobbler syndrom - Hvilke hester rammes og hva er prognosene?

[+] Wobbler syndrom hos hest refererer til flere lidelsestilstander. Alle har imidlertid sitt opphav i en deformering av ryggmargskanalen i nakken. Forløpet bak dette kan variere, men lidelsen opptrer oftest hos unge hingster, og det er denne formen som i hovedsak omtales i artikkelen.

Les mer
Tittel

Et steg nærmere å designe din egen hest?

Forskere har nylig kunne presentere resultatene fra de første feltstudiene med kjønnssorterte spermier i et embryo-overføringsprogram.

Les mer

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern