Foto: «Aksjonsgruppa Hest – for folk flest»

Aksjon for hestenæringen i Norge

Aksjonsgruppen "Hest - for folk flest" har fått overveldende respons etter at de opprettet Facebook-gruppen med samme navn. De ønsker å kjempe for hestenæringen som de nå mener kan stå i en svært sårbar situasjon.

23-10-2019 10:35
Trine Melinda Vollan
Nyheter

Aksjonsgruppa "Hest - for folk flest" 

Sportshest.no ringte en av grunnleggerne av aksjonsgruppa «Hest – for folk flest», og fikk en engasjert og entusiatisk nordlenning på tråden. Elisabeth Bremeyer Carlsen forklarte grundig om grunnlaget for aksjonsgruppa, som har fått overveldende respons fra et støttende hestemiljø. Hun forteller at de nylig har fått tillatelse til å holde en markering på Stortinget 26. november kl. 17.30.

Formålet med aksjonsgruppa «Hest – for folk flest er å ha fokus på alt det positive hest og hestenæringene bidrar til i Norge. Elisabeth Bremeyer Carlsen mener at et forslag om inføring av tapsgrense fra Lotteritilsynet nå kan sette deler av hestenæringen i en svært sårbar situasjon.

Aksjonsgruppa består i grunn av alle som er glad i hesten, forteller hun. Det innebefatter alt fra de som har hest som hobby, som satser i sporten eller som hesten som yrke.

Lotteritilsynets innføring av tapsgrense kan få konsekvenser for hestenæringen

På aksjonsgruppens Facebookside er det medlemmer av forskjellige organisasjoner innenfor hestesporten, og de driver med forskjellige grener. Facebookgruppen er politisk uavhengige og er heller ikke tilknyttet noe spillselskap, selv om de taler Norsk Rikstotos sin sak. 

Gruppen er sterkt i mot innføring av tapsgrensen for spill som er foreslått av Lotteritilsynet, da de mener denne vil få konsekvenser for inntekten til all hestevirksomhet. Aksjonsgruppen vil få politikerne til å innse hva ringvirkningene av denne innføringen vil bli. Spillinntekter er grunnlaget for inntekter til viktige deler av hestenæringen, og pengene fra spillevirksomhet betaler i dag for vesentlige ting som er av betydning for flere hestemiljøer og grener i Norge. 

Spillgrensen vil sette trav -og galoppsporten i en sårbar situasjon og det vil bety at noen av Europas eldste sporter kan bli utradert i Norge, uten at det løser noe for problemspillere. At disse grener innenfor hestenæringen forsvinner vil påvirke hele hestenæringen, og vi har ikke råd til å miste noen verdier eller ressurser i heste-Norge, sier Carlsen.

Hva travsporten og Norsk Rikstoto faktisk gjør for heste-Norge 

Aksjonsgruppen skriver på Facebook at det synes å være lite kunnskap blant politikere, men også blant vanlige folk, om hva travsporten og Norsk Rikstoto faktisk bidrar med. Dette må vi formidle veldig tydelig til beslutningstakerne.

Videre ramser aksjonsgruppa opp sentrale punkt travsporten og Norsk Rikstoto bidrar til:

  • De sysselsetter ca. 16.500 mennesker innenfor hestenæringen, de fleste av disse i distriktene.
  • Den har ringvirkninger på arbeidsplasser som både direkte og indirekte lever av hesteholdet i Norge. Det seg være alt fra fôrprodusenter til byggefirmaer, fra terapeuter til hovslagere, veterinærer m.m. 
  • I 2018 ble det overført mer enn 500 millioner kroner til dette formålet!
  • Selv om mange av pengene går tilbake til spillerne og til premier til hestene som deltar, så bidrar jo inntekten i stor grad til veldig mye mer enn bare dette. Pengene går blant annet til barneidrett, utdanning via f.eks. Norsk Hestesenter, avl og sikring av de særnorske hesterasene, forskning, støtte til dyre/hestevelferd og hest i terapi - noe som kommer alle som driver med hestesport i Norge til nytte!

facebooksiden opplyses det videre at Norsk Rikstoto allerede har tatt ansvarlig spill på alvor og har nøye overvåkning av sine kunders spillatferd. Vi ønsker ikke problemspillere, skriver aksjonsgruppen. Men hestespill kan dog ikke sammenlignes med f.eks. Lotto, mener de. - Det er i stor grad tuftet på kunnskap og kan heller f.eks. sammenlignes med aksjehandel der du kjøper og selger, skriver de.

La oss sammen gjøre våre politikere oppmerksomme på at innføringen av foreslåtte grenser vil være katastrofalt for travsporten, hestenæringen [...]"

Videre skriver gruppen at spillere som ønsker å spille for store summer slutter ikke å spille! All sannsynlighet tilsier at det blir en negativ kanalisering av spill til uregulerte, utenlandske spillaktører som markedsfører seg ulovlig i Norge. En tapsgrense blir altså en gavepakke til disse, med andre ord, i følge aksjonsgruppen, og mener at disse aktørene likevel ikke tilfører noen verdier tilbake til samfunnet, i motsetning til det Norsk Rikstoto gjør. - Om Lotteritilsynet får medhold, frasier myndighetene seg dermed muligheten til å beskytte spillere mot uønsket adferd, skriver de. Men med en tapsgrense som foreslått, vil det estimerte tapet for travsporten være enormt, og mange kommer til å bli skadelidende. En innføring av absolutte tapsgrenser på spill på hest vil sansynligvis være i strid med samfunnsoppdraget til Norsk Rikstoto og formålet med enerettsmodellen, noe som er paradoksalt.

Til slutt skriver de: - La oss sammen gjøre våre politikere oppmerksomme på at innføringen av foreslåtte grenser vil være katastrofalt for travsporten, hestenæringen og at de med dette forslaget slipper inn nye, useriøse aktører i markedet. Samtidig raserer de en kultur, massevis av arbeidsplasser og får store ringvirkninger langt utover travbanene!

Håper mange vil møte til markeringen på Stortinget

Opprop har nå kommet fra hele heste-Norge, og mange forskjellige miljøer har engasjert seg, forteller Elisabeth Bremeyer Carlsen. Nå er tiden for heste-Norge å markere seg! Carlsen sier at hun håper at mange vil møte til markeringen på Stortingen den 26. november. Den travinteresserte nordlenningen forteller at politikerne også er invitert til denne markeringen, og at de har fått noen tilbakemeldinger. Aksjonsgruppen er blant annet invitert til møte på Stortinget av en sentral AP-politiker som ønsker å samle flere parter i dette og høre dem samlet. - Det er flere som har kontaktet oss og det viser at vi vises. I løpet av ett døgn ble det over 9000 medlemmer i gruppa, så er dette et etterlengtet initiativ, avslutter Elisabeth Bremeyer Carlsen.

SE OGSÅ - Det er opprettet en egen event for markeringen.

LES OGSÅ - Pressemelding fra rikstoto - rikstoto.no

LES OGSÅ - Digital drahjelp til rideskolene


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern