Trot from Colleen Brady on Vimeo.

Kilde:

Dr. Heuschmann: Er etikk i hestesport en uforsonlig konflikt?

Dr. Heuschmann er utdannet berider og veterinær med spesialisering i equine orthopedics og har ridd 10 000 forskjellige hester. Denne erfaringen har gitt han en unik følelse for hvordan den teoretiske kunnskapen hans kan overføres til praksis, og hvordan gamle og skadelige bevegelsesmønster som hesten har lagt til seg etter feiltrening kan endres på få minutter.

23-08-2018 11:35
Trine Melinda Vollan Fjellstad og Siri Senberg
Trening

Er etikk i hestesport en uforsonlig konflikt?

Som ung mann tok Dr. Heuschmann beriderutdannelsen i Tyskland til strålende kritikker og ble lovet en lysende fremtid. Biomekanikk og klassisk dressur var fortsatt nærmest fremmedord for han, men det tok ikke lang tid før han ville noe mer. Antallet unge hester som fikk uforklarlige skader, haltheter og bevegelsesforstyrrelser plaget ham, og han bestemte seg for å bli veterinær. 

Men selv etter veterinærutdannelsen og to års ekstra studier med spesialisering på equine orthopedics kunne han ikke sette fingeren på akkurat hva det var som gjorde at så mange hester ble skadet og ødelagt i ung alder. Kunne det være ridningen som forårsaket dette? Han dykket dypere inn i problematikken, studerte alle de gamle, klassiske mesterne som Steinbrecht, Seunig, Podhajsky og Egon von Neindorff, og sakte, men sikkert begynte han å utvikle en teori om hva som gikk galt, hvorfor det skjedde og hvordan man kunne rehabilitere hesten når skaden først var skjedd. 

«Man kan ikke tvinge anspent muskulatur til å bli avspent» 

∼Dr. Heuschmann

Etter mange år med forskning og grundige studier av den klassiske dressurens mestere gav han ut sin første bok i 2006; «Tug of War: Classical versus «Modern» Dressage» og høstet stor applaus hesteverden rundt. I årene som følger gav Dr. Heuschmann ut både DVD og flere bøker, og han etablerte seg som hestenes og den klassiske dressurens forkjemper.

I dag arbeider han utrettelig med å spre den kunnskapen han har tilegnet seg via studier og forskning opp gjennom årene, samtidig som han stadig søker ny kunnskap. Dr. Heuschmann har ridd tusenvis av forskjellige typer hester og denne erfaringen har gitt han en unik følelse for hvordan den teoretiske kunnskapen hans kan overføres til praksis.

Dr. Gerd Heuschmann setter utvilsomt hestevelferd og etikk i hestesport i førersetet og peker på en del sentrale områder hvor det er rom for forbedringer. Mest kjent er kanskje debatten om "leg movers" vs. "back movers", og dressurdommerenes rolle i å skille mellom disse. Uten sterke, selvstendige dommere kan ikke etiske prinsipper og dyrevelferd stå i mot stadig økende økonomiske og kommersielle krefter, påpeker han i boken sin "Balancing Act".

"Showtrot" kan bare utvikles på bekostning av overekstensjon av hestens ryggmuskulatur blant annet. En slik type trav scorer gjerne høye poeng i dressurverden og gir stor applaus blant publikum fordi den fremstår som spektakulær, forteller han. Men egentlig er denne typen overekstensjon dysfunksjonell. Lær mer om dette i videoen under:

 

Ridning handler om felles språk

Mennesker er bevisste på det som er viktig for dem, og vi har ofte en målorientert atferd. For hester ser verden svært annerledes ut mener den kjente tyske veterinæren Dr. Gerd Heuschmann:I motsetning til mennesker, kan ikke hester tenke abstrakt. Hester lærer ved å prøve noe og da enten lykkes eller mislykkes, hvorpå erfaring blir til kunnskap. Som konsekvens blir hester veldig opptatt av og bevisste på selv de minste detaljer i sine omgivelser. De reagerer ut fra instinkter, erfaring og observasjoner.

For å hjelpe hesten og forstå rytteren sin må rytteren "ta hestens perspektiv" og hjelpe den til å forstå og utvikle et felles språk slik at hesten kan akseptere rytteren som en trygg veileder. En trygg veileder har i følge Dr. Heuschmann følelsene sine under kontroll; det vil si at rytteren har god evne til å regulere følelsene sine på en hensiktsmessig måte.

-You can only ride well when you have your emotion under control, skriver veterinæren i boken Balancing Act - The Horse in Sport - An Irreconcilable Conflict?

Man kan heller ikke skape motivasjon hos hesten gjennom utstrakt bruk av tvang: Man kan ikke tvinge anspent muskulatur til å bli avspent, og avspenthet er en helt grunnleggende faktor for holdbarhet og innlæring. Med andre ord er det ikke mulig å løse anspenthet og mentale blokkeringer med makt og tvang, men heller med fasthet, sensitivitet og forståelse, påpeker den populære veterinæren i boken sin.

Referanse:

Dr. Gerd Heuschmann(2012): Balancing Act - The Horse in Sport - An Irreconcilable Conflict? Trafalgar Square Books, Vermont, USA.

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern