Foto: Hestepraksis.no. Man bør mistenke sheared heels på alle hester med skjev beinstilling eller ubalanserte høver.

Hva er Shared Heels?

Shared heels eller balleforskyvning oppstår når en side av hoven belastes hardere og mer enn den andre. Problemet kan i seg selv forårsake halthet, men er også et symptom på at hesten ikke belaster hoven på naturlig måte.

17-06-2016 10:20
Silje Rosenberg cand.med.vet.
Helse og velferd

Jo tidligere man oppdager symptomene, jo bedre kan halthet unngås.  Det engelske navnet "sheared heels" beskriver prosessen: festet mellom de to "ballene" på baksiden av hoven - helene - slites fra hverandre, slik at ballene forskyves i forhold til hverandre.

Hva det skyldes?

Sheared heels oppstår når en side av hoven blir belastet hardere og mer enn den andre.

Det kan skyldes feil skoing, feil verking, eller at hesten har en urett beinstilling.

Mange hester med tå-inn eller tå-ut beinstilling utvikler sheared heels, fordi beinstillinge gjør at hoven treffer bakken skjevt.

Likeledes vil brutt kode-tå-akse, med lang tå, kunne gjøre hester mer sårbar for lidelsen.

LES OGSÅ - Når halthet kommer fra hoven

Når en normal hov treffer bakken, blir hele vekten fordelt over hele hoven. Men når hoven er skjev, blir den delen av hoven som treffer bakken først, raskest belastet og med svært stor vekt. Og fordi ballene belastes ulikt, blir båndet mellom dem svakere.

På sunne, friske høver er båndet mellom ballene så sterkt at de kun i svært liten grad kan beveges uavhengig av hverandre. Ved sheared heels oppstår det stor bevegelighet mellom ballene.

I tillegg kan overbelastningen av den ene siden av hoven føre til mindre blødninger i helområdet, betennelses-reaksjoner, og også deformering av hovbenet.

Hvordan det oppdages

Man bør mistenke sheared heels på alle hester med skjev beinstilling eller ubalanserte høver. Selv om hesten ikke er halt, bør man forsøke å rette tilstanden - jo raskere man setter inn tiltak og problemet blir lettere å behandle.

Dette krever at man er oppmerksom på de små tegnene på at sheared heels er under utvikling.

Det første tegnet man ser, er gjerne at hårene/pelsen som dekker øvre del av helområdet bak hoven, står opp - som ved gåsehud. På den motsatte helen vil hårene ligge flatt ned.

Varme eller ømhet over den belastede ballen vil også være et tegn på skade. En kan også iblant se en tynn, rødaktig linje eller kan i hårfestet, som oppstår på grunn av varme og betennelse.

Hoven vil respondere på den skjeve belastningen ved å forandre fasong. Hovveggen på den belastede siden blir mer loddrett, mens den på den motsatte siden blir mer utflytende.

Om man måler den faktiske lengden på hovveggen, vil den belastede siden også være lengre.

LES OGSÅ - Hestens hov -og benstilling er viktig for hestens holdbarhet

I blant kan det også se ut som om hesten står "skjevt" i hoven - som om kodebenet er plassert mot innsiden eller mot utsiden i forhold til hoven.

En kan få en sikker indikasjon på at ballene er ustabile og forskjøvet i forhold til hverandre ved å forsøke å dytte dem i motsatt retning med fingrene. Normalt skal de to ballene i svært liten grad kunne beveges uavhengig av hverandre.
Ved sheared heels er bevegelsesrommet større - og det kan utløse smerte dersom man påvirker ballene i hver sin retning.

Hester med sheared heels kan også ha andre lidelser knyttet til hoven. Hovsprekker, hovsenebensyndrom og underskutte drakter er eksempler på slike. I tillegg utvikles det ofte en dyp kløft mellom ballene, og her har det lett for å danne seg sur stråle.

Hva bør man gjøre? 

Hvordan man best håndterer sheared heels, er et diskusjonsemne blant veterinærer og hovslagere. Å sørge for best mulig stabilitet og balanse i hoven er et nøkkelpunkt, men dette kan være vanskelig å oppnå.

Uansett vil hesten trenge korrigerende skoing og verking over lengre tid - ofte minst 6 måneder - for at hoven skal forandres. Tilstanden må løses permanent ellers kommer problemet ofte tilbake.

Man må alltid ta utgangspunkt i hvordan hestens steg er - om den setter foten ut, roterer i steget eller på andre måter belaster hoven skjevt i løpet av et steg.

Dette er spesielt ofte tilfelle med hester som har en avvikende beinstilling, altså hvor aksen langs benet enten former en vinkel i en eller annen retning - eller er rotert. Så hvis man bare bruker hovens form og utseende i ro som utgangspunkt for korrigerende verking/skoing, kan man komme til å forsterke en feilbelastning heler enn å redusere den.

Røntgen av hoven og hovbenet er også en verdifull hjelp for å finne fram til den beste balanseringen.

Hensikten med all korrigerende verking eller skoing er å redusere belastningen på den skadete ballen. Flere metoder kan brukes for å nå dette målet.

Mange rasper den rettoppstående, hardt belastede siden av hovveggen. Dette kan likevel være feil valg dersom det forårsaker eller forsterker en skjevhet i hovleddet. Dersom hovleddet belastes skjevt, vil hoven fortsatt belastes skjevt,  selv om den tilsynelatende ser normal ut.

Ved å raspe ned hovveggen på den belastede siden, sammen med å legge på en sko som gir støtte midt under hoven, kan man frilegge hovveggen totalt. Hensikten med dette er å fjerne all belastning, slik at hel og hovvegg får ro og tid til å igjen bli korrekt formet.

Noen velger å la hesten gå barfot, for at den lettere skal slite hoven på en "naturlig" måte som gir jevn belastning. Dette kan være et alternativ dersom man har mulighet til å la hesten gå på et tørt og lite slitende underlag, og også kan vedlikeholde hovens balanse ved jevnlig korrigering og rasp.

Ønsker man å sko, vil det alltid være en fordel å velge en sko som gir tilstrekkelig støtte på riktig sted. Den belastede siden av hoven trenger mer støtte, og man kan oppnå dette ved å sko hesten "bredt", eller ved å bruke en form for "bar-sko" (ringsko) - som også støtter bak helene eller over strålen.

Det finnes to former for ringsko som kan benyttes, og det er "heart-bar-shoe" eller "egg-bar-shoe". Førstnevnte gir støtte under strålen og dermed avlaster helområdet. "Egg-bar-shoe" som gir god støtte bakenfor hoven under helområdet.

Dette vil etter hvert styrke båndet mellom ballene, slik at bevegeligheten reduseres.

Noen hester trenger ekstra støtte resten av livet, mens andre kan gå tilbake til å bruke vanlige sko når hoven har gjenvunnet styrke og balanse.

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern