Foto: Sportshest.no

Hva er optimale treningsrutiner hos en spranghest i forhold til en dressurhest?

Hvordan kan vi lykkes med å skape gode treningsrutiner og fôringsregimer? Hvordan skal man unngå skader hos sportshest? Forskning på hest og hestesport gjør det mulig for oss å lage bedre og mer holdbare og glade sportshester. Men mye av forskningen kan være vanskelg for folk flest å få tilgang på, og Sportshest.no har inngått nok et samarbeid, for å gjøre kunnskapen tilgjengelig for folk flest!

18-02-2016 14:07
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Trening

Hvordan trenes en spranghest som skal prestere på topp nivå? Hvilke rutiner bør den ha? Hva slags styrke bør en spranghest ha sammenlignet med en dressurhest? Hvordan øke treningsmengden uten å risikere skader? Hvordan kan man tilrettelegge for optimal fôring for en hest som konkurrerer på middels nivå, vs en hest som skal prestere i de høyeste klassene?

Hvordan kan man unngå skader hos en sportshest, og hvor lang tid bør det gå mellom hver "hardtrening"? Hvordan vet man om hesten trenes forsvarlig men samtidig tilstrekkelig? 

Forskning har vist at de fleste belastningsskader på sener skyldes muskeltretthet, for eksempel. Og hvordan muskulaturen til hesten er bygget opp vil ha stor innvirkning for prestasjonen. Hva slags muskulatur som dannes, er avhengig av hvordan man trener hesten.

Kunnskap kan gjøre en enorm forskjell på prestasjoner, både for å fremme prestasjoner, og for å forebygge skader! Men det er dog ikke alltid like lett å få fatt i den forskningsbaserte kunnskapen, og det er delte meninger og praksiser "der ute" som ofte skaper forvirring hos hesteeiere, og presterende ryttere.

Vi vil gjøre kunnskapen lett tilgjengelig

Sportshest.no har inngått et nytt spennende samarbeid. Linn Therese Olafsen og hennes samarbeidspartnere skal i samarbeid med sportshest.no tilby personlig oppfølging, artikler, kurs, seminarer og workshops innenfor trening, ernæring, adferd og biomekanikk hos sportshester.

LES OGSÅ - Hva skal til for å lykkes? 7 typiske problemstillinger som ryttere ofte møter når de rir.

Linn Therese Olafsen er utdannet ved Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) og har en Bachelorgrad i avl på sportshest og en mastergrad i etologi (etologi kan enkelt beskrives som det biologiske studiet av dyrenes atferd.) Hun leverte en masteroppgaven med tittelen: Utviklingen av en velferdsvennlig treningsmodell for sportshest; atferd, trykkalgometri og biomekaniske målinger” i mai 2015, og har siden det jobbet på forskningsprosjektet ”Trening og rehabilitering av sportshest” i samarbeid med NMBU og Sveriges Landbruksuniversitet (SLU).

Linn skal i samarbeid med sportshest.no tilby personlig oppfølging, artikler, kurs, seminarer og workshops innenfor trening, ernæring, adferd og biomekanikk hos sportshester. Foto: Karoline Gulbrandsen

Til daglig er Linn med og driver firmaet Equiconsult. Linn sier til sportshest.no at ved å legge vitenskap til grunn, kan vi bidra til faktabasert trening og oppfølging av hesten. På denne måten er det enklere å følge opp hesten og bidra til at den er ved god helse og holdbarhet. 

- For at hesten skal nå sitt potensiale som atlet forutsetter dette at den går igjennom tilrettelagt trening. Uavhengig av sporten vil målet med treningsprogrammet være at hesten skal prestere i sin gren, som forutsetter at den har kondisjon, styrke, bevegelse, hurtighet, teknikk og god mental helse. I tillegg til dette trenger den en balansert diett og kontinuerlig oppfølging av hvor hesten ligger i treningsprogrammet sitt.

Linn tilbyr personlig oppfølging og konsultasjoner for de som ønsker tettere oppfølging.

For å lese mer om tjenester Linn tilbyr,  kan dere gå inn på www.equiconsult.no, og følg oss gjerne på bloggen www.equiconsultblogg.com

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern