Foto: Youtube: Barbara ProEquo eV

Går moderne dressuravl på bekostning av hestens helse?

Det debatteres stadig om avlen av den moderne dressurhesten går på bekostning av hestens velferd. En video om nettopp dette temaet har spredd seg i sosiale medier og fått mye oppmerksomhet. Men er hennes påstander holdbare?

02-02-2016 01:00
Trine Melinda Vollan Fjellstad
Avl

Videoen - The million Euro Coup In Horse Breeding - Spectacular Gaits vs Health, har den siste tiden spredd seg på sosiale medier, skriver eurodressage.com i artikkelen The Million Euro Coup Video: The One Legged Trot Debunked.

Påstandene

Videoen viser eksempler fra hingstekåringen i Verden i Tyskland i 2015. Ektravagante bevegelser er å foretrekke hos unge hester i dag ved kåringer, auksjoner og konkurranser. Videoforfatter, Barbara Schulte, påpeker i denne videoen at ved å selektere varmblods hester i avlen med denne typen skyvekraft og overdreven bevegelighet og mobilitet, står vi i fare for å avle spetakulært på bekostning av holdbare og sunne hester.

Barbara Schulte uttalte seg også om et økende fokus på "spektakulære forbein" hos dressurhester på bekosning av synkrone for- og bakbeinsbevegelser, og uttalte til Eurodressage: "The horses that have a very expressive foreleg and a slow hind leg do not show this - they are incorrect. Also the hollowing of the horse's back is not a good thing." Og da beveger vi oss inn i debatten om Diagonal Advanced Placement. 

Er hennes påstander holdbare?

For dem som ikke leser artikkelen til eurodressage, skal det her noteres at videoen kritiseres for å generalisere, basert på stillbilder, noe som menes å være uproffesjonellt. Selv om de lærde strides, kommer det tydelig frem i artikkelen til eurodressage.com, at det ikke skal foreligge forskning som kan bekrefte at det faktisk er en signifikant korrelasjon mellom DAP (Diagonal Advanced Placement) og helseproblemer hos dressurhester. Tvert i mot hevdes det at det er fordelaktig for hestens helse.

Les hele artikkelen - The Million Euro Coup Video: The One Legged Trot Debunked.

Se den omtalte videoen her: THE ONE LEGGED TROT - The million Euro Coup In Horse Breeding - Spectacular Gaits vs Health.

 

 

 

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern