Foto: Illustrasjonsfoto: Sportshest.no

Gjesteblogger: Hesten er ingen sofa

Madeleine Kristiansen (23) skriver at hun gjentatte ganger har observert at både hun selv, og mange andre ryttere kan til å bli sittende på hesteryggen, selv når hesten ikke "er i bruk".

04-11-2015 11:46
Madeleine Kristiansen/red.
Helse og velferd

«Jeg har tatt meg selv i det flere ganger, og ser veldig mange der ute på stevneplassen som bruker hesten som "sofa"». Madeleine Kristiansen er 23 år, og rir og starter aktivt feltritt med sine to hester Luna og Q. I tillegg har hun en unghest som hun holder på å ri til, samt en avlshoppe.

Noen som kjenner seg igjen?

Vi ankommer stevne, har litt god tid og bestemmer oss for å skritte en tur før oppvarming. Så begynner tiden å bli lang, vi begynner å kjede oss der vi går langs jorde og bestemmer oss for å gå opp til ridebanen for å sjekke forholdene. På banen var det noen vi kjente som rir og vi bestemmer oss for å bare se en ekvipasje som etterhvert blir ti. 

Og der sitter vi oppå hesten, som om den skulle vært en sofa. 

Noen som kjenner seg igjen spør, Lea Madeleine. Foto: Privat

Er dette rettferdig ovenfor hesten?

Etter å ha brukt hesten som sofa en times tid, skal vi inn til oppvarming å hoppe frem. Hesten er lei, og responderer ikke godt på hjelperne, noe som resulterer i at rytter blir strengere mot "den late hesten, som ikke gidder noen ting". Hvorfor skal hesten gidde å hoppe hinder med oss, i tillegg til å være sofa? Hvor mange jobber skal egentlig hesten måtte gjøre på en dag? 

Alle hester er forskjellige

For noen hester vil kanskje ikke det å være sofa være noe problem, verken fysisk eller psykisk. Mens andre kan være så uheldig å få belastningsskader i tillegg til at de blir lei. 

LES OGSÅ - Dårlig tilpasset saler gir ryggsmerter både hos hest og rytter

Det psykiske kan også bli et problem, den rykker og napper i tøylen. Du som rytter blir sint på den fordi den ikke står stille. Til slutt er hele stevne dagen bare blitt masete for hesten din, og den forbinder det med noe negativt. 

«Gå av hesten din når den ikke er på jobb, det er ingen sofa», sier Lea Madeleine. Foto: Privat

Hva sier fagfolk?

(Red.)

Hopp av hesten din slik at den får hvile mellom slagene! Vær bevisst på å redusere sittetid i hverdagen så vel som på stevnene. Når hesten er sliten i muskulauren i ryggen, vil den "bære oss på skjelettet", og det kan føre til feilbelastninger og smerter. Hvor fort hesten blir sliten må ses i sammenheng med ryggmuskulaturens kapasitet og styrke. 

LES OGSÅ - Ryggproblemer hos sportshesten

Gode råd for å redusere sittetid, er å gå ved siden av hesten når du skritter før og etter trening for eksempel, eller du kan leie hesten på tur istedet for å ri - da får du også litt trim! Og unngå påstigning fra bakken! 

LES OGSÅ - Hestens rygg kan forandre seg på under to månder

 

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern