Foto: Eva Finsrud. Ragnhild Diesen varmer opp Papagayo E. på travbanen Mons i Belgia før UET Masters-finalen 13. september 2015.

Papagayo E. - Tidenes norske traver

Trener Jan Kristian Waaler så tidlig at Papagayo E. var et spesielt individ. Som unghest viste den et stort og markdekkende trav, og en helt særegen vilje til å løpe.

31-10-2015 13:20
Kari Proos
Sport & Smått

Angret på at ikke hesten var påmeldt

Etter treårssessongen angret eierne Tom Andersen og Claes Sjölin på at ikke hesten var meldt til Europaderby i Frankrike, og bestemte seg i siste liten for å etteranmelde hingsten til løpet Grosser Preis von Deutschland som gikk av stabelen 12. oktober 2014. - Det er omtrent et år siden, kommenterer Tom Andersen. - Dette løpet er det største travløpet i Tyskland, og det største internasjonale løpet for fireåringer, legger han til. Papagayo E. ble nummer tre. Etter dette løpet satte eierne og treneren opp flere mål for hesten.

Nå satser de i de internasjonale konkurransene. De ble også invitert til Gulldivisjonen og Prins Daniels Lopp i Sverige. Papagayo E. ble meldt på for å kjøre løpet som en gjennomgang av formen før Grand Prix-løpet på Bjerke travbane i Oslo, samme sommer. I Grand Prix-løpet tok han tredjeplassen sammen med kusken Vidar Hop, knepent bak Oasis Bi med Bjørn Goop i kuskesetet. og det var etter dette løpet teamet bak Papagayo E. virkelig forstod hva som bodde i ham. I Anders Jahres-løp på Jarlsberg, første helgen i juli i år, vant hinsten mot den internasjonale eliten, og avgjørelsen om å reise til VM i USA ble tatt.

Globetrotter

- Siden vi dro fra Tyskland i fjor, har hesten blitt en skikkelig globetrotter, forteller Tom Andersen ivrig, og humrer over ordspillet. - Papagayo E. tar livet med ro på transporten, og spiser og drikker det han blir servert. På reisen over til USA måtte vi bytte høy fem ganger! fortsetter Andersen. - Å bytte høy så mange ganger øker sjansene for magetrøbbel betydelig, men det gikk fint, sier Andersen.

Varaordfører Frode G. Hestnes overrekker blomster til trener Jan Kristian Waaler. En interessert Papagayo E. følger med. Foto: Kari Proos

Varaordfører for Re kommune, Frode G. Hestnes, overrekker blomster til trener Jan Kristian Waaler. En interessert Papagayo E. følger med. Foto: Kari Proos.

Tøff bane, tøff trener

Selve banelengden som møtte deltakerne var ikke av den lengste distansen. Hjemme i Norge var hingsten vandt til lengder på rundt to kilometer. Yonkersbanen var "bare" på åttehundre meter. - Underlaget var steinhardt, kunne Andersen fortelle. - Mye hardere enn i Norge, og hva hesten var vandt med. Trener Jan Kristian Waaler kjørte hesten to treninger før startdagen, og det knallhardt. - Selve løpet ble forholdsvis enkelt for hesten, kommenterer Andersen.

Trener Jan Kristian Waaler mener selv han ikke trener spesielt ukonvensjonelt, men krever mye av hestene. De spreke og heite hestene trener han omtrent hver tredje dag, men de som er mer jevne i temperamentet kjøres andenhver dag. Ofte kjører han høyintensitetsintervaller, og lar ikke hestene falle for mye i puls mellom de mer intense distansene.

«Mange av hestene i løpet slet med svingene, men ikke Papagayo E»., sier Andersen.

Det er fordi Waaler blant annet er nøye med å svinge hesten skikkelig, når han vender i enden av treningsbanen. Han lar ikke hesten skjene seg igjennom svingen i full fart, for så å rase opp i tempo når hesten har fått mulen i riktig retning. Han svinger kontrollert, og bestemmer når hesten skal øke tempoet. Dette mener jeg var medvirkende til at Papagayo E. gjennomførte løpet så bra som han gjorde, smiler eieren.

Varaordføreren ønske velkommen hjem

Tirsdag 20. oktober ble det holdt seiersfest hjemme hos trener Jan Kristian Waaler, der hingsten Papagayo E. bor og trener. Inviterte fra travlagene Lågen og Re, med varaordfører Frode G. Hestnes i spissen, kom for å hylle verdensmesteren og teamet hans. Høytidelig ble det overrakt blomster til teamet, og vinneren selv fikk en stor bukett med gulrøtter, noe han fant fortreffelig. Senere på kvelden ble det servert bløtkake og kaffe til de fremmøtte, mens hovedpersonen selv fikk endelig stå i fred i boksen sin, og kose seg med høy og gulrøtter.

 Bløtkake og kaffe til Papagayo E.s team og fans. Foto: Kari Proos

Bløtkake og kaffe til Papagayo E.s team og fans. Foto: Kari Proos.

 

 

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern