Foto: Sportshest.no

Det er bedre å stå riktig enn å løpe feil

Dette er en "hestefri" artikkel. Den handler bare om deg. Vi lever i en tid hvor både arbeid og fritid er preget av å «maksimere». Vi skal ha med oss mest mulig, og vi skal være best mulig, og vi skal få utnyttet tiden maksimalt. Mange blir utslitte og når ofte ikke sine mål, eller klarer ikke glede seg over det de oppnår.

14-06-2015 12:48
Trine Melinda Vollan

«Det er bedre å stå riktig enn å løpe feil» er noe jeg har hørt mannen min si minst 100 ganger. Han er fotballspiller, og scorer mål i nesten hver eneste kamp. Han har rett.

Jeg synes også det er en fortreffelig metafor for det moderne livet. Mange kan nok sanne med. Ofte løper vi fra den ene oppgaven til den andre uten å egentlig ha noe formening om intensjonen.

La oss bruke metaforen: Løper du etter ballen fordi du vil vise den andre spillerne at du har god arbeidsmoral, er flink, og gjør en god innsats? Løper du overalt fordi du er redd for å ikke være der ballen er til enhver tid, eller fordi du ikke stoler på at du kan score hvis du tar det med ro, holder fokus og stoler på dine medspillere?

Tenker du at hvis du ikke gjør alt selv, så blir det ingen mål? Har du tillit til dine ferdigheter, eller tror du at du må løpe deg halvt ihjel hvis du skal få spille neste kamp også? Redd for at du må sitte på benken, hvis ikke alt er perfekt?

LES OGSÅ - 10 grunner til at det er helsefremmende å holde på med hest

Vi lever i en tid hvor både arbeid og fritid er preget av å «maksimere». Vi skal ha med oss mest mulig, og vi skal være best mulig, og vi skal få utnyttet tiden maksimalt. Jeg leste en artikkel på nettsiden ledernytt.no om motivasjon: Artikkelforfatteren spør innledningsvis om  det var så enkelt at maksimert motivasjon ga maksimal uttelling? Overhode ikke. Det er umulig sett i et biologisk perspektiv. «Egentlig er det ikke mer komplisert enn at våre biologiske system fungerer optimalt når de er i balanse og ikke i ekstremtilstand.» Når vi er i ekstremtilstand, så bryter vi ned og overbelaster kroppen vår. Sånn er det bare!

«Alle løper. Fortere og fortere.» Skriver lege Gisle Roksund, spesialist allmenn- og samfunnsmedisin i avisen Varden. Han sier at han stadig får inn pasienter på kontoret sitt som lurer på hvorfor de er så slitne og uopplagte, og hva som feiler dem. Han sier at det selvsagt ofte er somatisk, og at det er viktig som lege å følge opp. Men det som er betenkelig er at det ofte verken er somatisk eller mistanke om psykisk sykdom.

Rokslund sier at folk forstrekker seg, i sine etterstrebelser etter perfeksjon: vi skal være flinkest, vakrest, sprekest, mest vellykket. Hans råd er at folk må gå i seg selv, prioritere og si nei til noe.

Istedet for å gjøre tingene riktig, må du gjøre de riktige tingene. Og du må lade batteriene dine. Skal du ha noe å gi, må der være noe der å gi av.

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern