Foto: Therese Carlson Sellevold

Siste del av drektigheten – hva må du tenke på?

Det nærmer seg terminen for mange drektige hopper i disse tider. For noen blivende følleiere er det ren rutine, men er man «førstegangsfølleier», kan panikken komme krypende. Her er noen råd på veien den siste tiden før følling.

02-04-2017 10:58
Silje Rosenberg, cand.med.vet.
Avl

Fôring

Fram til 9. drektighetsmåned er hoppas næringsbehov omtrent som normalt. Utviklingen til da har bestått i dannelsen av føllets ulike organer, uten at føllets vekt har økt betraktelig.

Ved 180 dagers – 6 måneders – drektighet, veier fosteret til en 500 kilos gjennomsnittlig hoppe 4 kg. Ved 7 måneders drektighet veier samme foster 10 kg, ved 8 måneder 17 kg.

Men når det er ca 3 måneder igjen av drektigheten – altså fra den 9. drektighetsmåneden og utover, vil fosteret raskt øke vekten. I løpet av denne tiden oppnår fosteret fødselsvekt på 42 – 55 kg.

Hoppa trenger altså tilførsel av byggesteiner fra fôret som støtter fostervekst på 30 kg de 3 – 4 siste drektighetsmånedene.

Noen hopper er kanskje undervektige når de går inn i denne perioden, og spesielt hos disse er det viktig å fokusere på riktig fôring. Overvektige hopper vil være mindre utsatt for energiunderskudd, men det er heller ikke anbefalt å la hoppene tape for mye vekt i løpet av drektigheten. Dette kan medføre risiko for stoffskiftesykdommer.

Når fosteret vokser, vil det ta større og større plass i bukhulen. Dette gjør at kapasiteten for fôropptak reduseres, og apetitten går ned. Dette gjelder særlig inntak av grovfôr, siden fordøyelsen av grovfôret finner sted i stortarmen – og stortarmen er det tarmpartiet som må vike plassen for den voksende livmoren.

Enda en faktor å ta med seg, er det økte behovet for vitaminer og mineraler. Tilstrekkelig tilførsel av flere vitaminer og mineraler har vist seg å være viktig for å unngå risiko for vekstlidelser hos føllet. Eksempler på vekstlidelser er bukkhov, oppdrevne vekstlinjer og løse beinbiter.

Fôr med høy kvalitet og tilpasset næringsinnhold

For å løse disse utfordringene er det viktig å fokusere på kvaliteten på fôret. Før 7. drektighetsmåned kan man fôre som normalt dersom hoppa er i godt hold. Deretter bør en øke energitilførselenen gradvis – en plutselig overgang til sterkere fôring er ikke å anbefale, og selv om behovet for næring går opp, har man tid til å gjøre opptrappingen gradvis.

Økt energitilførsel hentes fra grovfôr med høyere næringshinnhold og kraftfôr beregnet på drektige hopper.

«Kolikk og forfangenhet er eksempler på sykdom som nokså lett rammer drektige hopper.»

Så grovfôret bør være av god kvalitet, med relativt høyt næringsinnhold per kilo. Det reduserer behovet for kraftfôr, og gir et sunnere tarmmiljø. En analyse av grovfôret er en fordel, fordi man da også har kontroll på tilførselen av vitaminer og mineraler.

Kraftfôret bør være beregnet på drektige hopper. Det bør være relativt konsentrert, slik at hoppa får i seg mye energi per kilo fôr. Nivået av stivelse bør være lavt, energien bør komme fra fiber og olje heller enn fra korn (havre, bygg, mais). For mye stivelse medfører store variasjoner i insulinnivået til hoppa, som igjen påvirker fosteret og kan øke risikoen for vekstlidelser hos føllet.

Trening

Når fosteret blir større og større, blir hoppa tyngre og tyngre. Fram til 6.-7. drektighetsmåned vil mange hopper kunne brukes som normalt, men etter som hun får mer å bære på, blir vanlig trening for mye.

Noe mosjon kan hun likevel gjerne få for å vedlikeholde muskulatur og styrke. Pene skritteturer er ofte passe.

De siste drektighetsmånedene bør man unngå overbelastning og stress. Det kan føre til dårlig blodforsyning til livmor og foster som, i tillegg til sammentrekning i livmoren, øker risikoen for abort/kasting.

Å redusere bruk er også viktig for at hoppas ben og ledd ikke blir overbelastet. Med et føll på 40 – 50 kg i magen vil selv moderat trening medføre ganske stor påkjenning. Noen hopper vil kunne fylle eller bli hovne i bena fordi trykket i bukhulen økes med det voksende føllet, og hoppa vil bevege seg mindre.

Fylling og hovenhet er ikke nødvendigvis farlig i seg selv, men kan over tid gi skadelig påvirkning på sener og andre strukturer i benet.

Sykdom hos hoppa

Kolikk og forfangenhet er eksempler på sykdom som nokså lett rammer drektige hopper. Sykdomstilfelle kan få alvorlige konsekvenser for fosteret, fordi hoppas forsvarsmekanismer er slik innrettet at fosteret er det minst viktige å redde. Fosteret vil kunne lide av både redusert blodforsyning, giftstoffer som har blitt dannet som følge av sykdommen, og sammentrekninger i livmoren forårsaket av stress sykdommen medfører.

Forebygge ved optimalt fôringsregime

Å sørge for optimale forhold og forebygge sykdom er derfor viktig. Jevn fôring med tilstrekkelige mengder godt grovfôr, sammen med konstant vanntilgang er med på å forebygge kolikk. Unngå for mye stivelse i fôret, det forebygger forfangenhet.

Dersom hoppa mister for mye vekt under drektigheten, utsettes hun for stoffskiftesykdom når for mye energi må hentes fra fettreserver. Det kan få alvorlige konsekvenser for både hoppe og føll, så man bør fokusere på at holdet forblir uforandret.

Dersom hoppen blir syk

Dersom hoppa blir syk, er det viktig å komme til med behandling så raskt som mulig.  Da kan man unngå en alvorligere sykdomstilstand. Som hesteeier bør du være klar over at enkelte medisiner bør unngås hvis medisinsk behandling under drektighet blir nødvendig. Slike medisiner har størst negativ effekt tidligere i drektigheten når organene skal utvikles. Sent i drektigheten bør man spesielt være varsom med medisiner som har effekt på livmoren.

Det er derfor viktig at du opplyser veterinæren om hoppas drektighet slik at han eller hun kan treffe avgjørelser ut fra dette.

Hvis sykdom hos hoppa får konsekvens for føllet, ser man ofte kasting i løpet av noen dager og opp til en uke etter hendelsen. Er det kort igjen til termin, kan føllet være levende, men for tidlig født. Med intensiv behandling kan det være mulig å redde. Har man hatt et sykdomstilfelle, er det derfor lurt å være ekstra på vakt den første uka etter episoden.

Miljø- og stallforhold

Hoppa kan gjerne holdes som vanlig fram mot følling, men man bør forsøke å beskytte henne mot påkjenninger. Noe mer innetid eller et ekstra dekken kan spare henne for å bruke energi på å holde varmen når det er kaldt ute.

«De siste 14 dagene før termin er det etter loven ikke tillatt å transporstere dyr. Å unngå flytting like før følling er også å anbefale med tanke på optimal immunbeskyttelse fra råmelken.»

Dersom stallmiljøet er stresset, kan man gjerne flytte henne til en hjørneboks eller et annet sted der hun er komfortabel og rolig.

Det hender det er behov for å flytte hoppa under den siste delen av drektigheten. Hvis hun er vant til henger, og faller til ro på det nye stedet, er flytting som regel helt uproblematisk.

Men de siste 14 dagene før termin er det etter loven ikke tillatt å transporstere dyr. Å unngå flytting like før følling er også å anbefale med tanke på optimal immunbeskyttelse fra råmelken. Antistoffene i råmelken dannes ut fra miljøet som hoppa står i, og om man flytter hoppa etter at råmelken er produsert, vil føllet være dårligere beskyttet mot sykdom på det nye stedet.

Med dette i tankene er det en fordel ikke å bytte stall i hvert fall den siste måneden før termin.

De siste dagene

Det er vanskelig å forutse når føllingen nærmer seg, fordi føllet kan komme en måned før og en måned etter termin uten at noe er galt.

Når juret fyller seg, vet man at følling nærmer seg, selv om det fortsatt kan ta flere uker. De siste dagene før følling får noen hopper perler av voks på tuppen av spenene. Disse forsegler juret og beskytter mot infeksjon, og bør ikke fjernes.

Som forberedelse til føllingen, kan boksen klargjøres med rikelig halm og strø som isolerende og tørkende materiale. Boksen bør være ren, og underlaget bør også holdes rent og tørt – det reduserer risikoen for sykdom hos føllet de første levedagene.

Flere staller og stutterier har råmelk nedfryst til salg dersom hoppa ikke skulle bli i stand til å levere tilstrekkelig. Det kan være lurt å ha klart kontaktinformasjon både til disse og til veterinær.

Få er så heldige at de får være med på selve føllingen. Men ønsker du å være til stede, finnes det alarmer som varsler når føllingen nærmer seg, og også kameraer som kan festes i boksen.

Men de fleste opplever at en morgen de kommer i stallen, møter de en fornøyd hoppe og et friskt og sunt føll som har kommet til verden – helt overraskende og helt av seg selv.

Alle ønskes lykke til!

Sørg for at du har med deg kyndig hjelp under fødsel! Foto: Therese Carlson Sellevold

Artikkelen ble publisert første gang på hestepraksis.no 02.04.2011

Gi oss gjerne beskjed hvis du finner noe feil i innlegget.


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern