Foto: Illustrasjonsfoto Birgitte Solrud

Enkelte bitt gir munnskader hos Islandshest

I fjor sommer ble det publisert et studie hvor det ble utredet skader i munnen hos Islandshest under konkurranse. Studiets funn har har ført til at enkelte bitt typer allerede har blitt forbudt i konkurranser.

27-11-2015 10:12
Trine Melinda Vollan
Helse og velferd

Den internasjonale organisasjonen FEIF (International Federation of Icelandic Horse Associations), har innført forbud mot en rekke bitt typer etter at et studie publisert i sommer, fant skader i munnen hos Islandshester i konkurranse.

Islandshester konkurrerer i klasser som både krever fart og samling. I de høyeste klassene er det særlige krav til hode- og haleposisjon, aksjon og samling.

I studiet ble hestene som deltok i de to største konkurransene som ble holdt på Island i 2012, undersøkt. Munnen til samtlige hester ble undersøkt, og sår og hevelser ble notert. Totalt ble 424 hester undersøkt før start. 77 av disse ble undersøkt to ganger.

Studiet fant at 43 % av hestene hadde anmerkninger i munnen, hvorav 36% hadde mindre anmerkninger. Men hos 8 % ble det funnet alvorlige skader.

Stangbitt med tungefrihet var det værste bittet.

På FEIF sine sider kan du finne oversikten over hvilke bitt som ikke er lov å bruke i konkkurranse. Illustrasjonfoto hentet fra FEIF sine nettsider. Klikk på bildet for å komme til deres nettsider.

LES HELE ARTIKKELEN PÅ HIPPSON.SE

Tusen takk til Birgitte Solrud og Islandshesten Sunnan for lån av bildet!


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern