Foto: Trine Melinda Vollan

Aprilspøken: Nå blir det avgiftsplikt på kjøp og salg av alle hester i Norge

Skal du selge hesten din? Da bør du få solgt den før 1 novenber 2015. Mattilsynet har fått tilslag for sitt forslag om å gjøre kjøp og salg av hest avgiftspliktig også for privatpersoner. Loven trer i kraft allerede til høsten.

01-04-2015 20:03
Trine Melinda Vollan
Sport & Smått

De fleste avslørte nok årets aprilspøk

Dette lovforslaget ble, etter forslag fra blant annet mattilsynet, vedtatt i statsråd fredag den 27 april 2015.

Lovforslaget, som har vært behandlet av departementet i halvannet år, fikk tilslag med et solid flertall.

Frem til nå er det kun hest som blir solgt i næring eller hest som blir kjøpt fra utlandet, som har vært avgiftspliktig.

Det omsettes hest for omlag 220 millioner i året

Bakgrunnen for mattilsynets forslag om å momsbelegge salg av hest har i hovedtrekk sammenheng med for lite kontroll med omsetningen av hest i Norge. Mattilsynet har uttalt at hestevelferden står i fare på grunn av at mesteparten av omsetningen foregår i det private markedet. Et godt eksempel, i følge mattilsynet, er f.eks. hvor antall ganger en og samme hest omsettes i løpet av sitt livsløp. Hensikten med å momsbelegge hestesalg i denne sammenhengen er for å forhindre ukritisk omsetting av hest, og kontroll med hvilke hester som omsettes.

Dessuten er det antatt at det omsettes hest for omkring 150 millioner norske kroner i året, innenfor landegrensen, hvorav mesteparten omsettes i det private markedet. I tillegg importeres det hester for omlag 70 millioner i året. Nærings- og fiskeridepartementet uttaler at dette er for betydlige summer i et privat markedet, og bør derfor behandles på lik linje med omsetting som skjer i næring.

LES OGSÅ - iZettle - Perfekt for hestefolk i næring 

Kan sammenlignes med kjøp og salg av eiendom

Dette kan på mange måter sammenlignes med kjøp og salg av eiendom, med hensyn til avgiftsberegning, utaler nærings- og fiskeridepartementet i en kommentar på mattilsynets nettsider. Eiendom omsettes i hovedsak av privatpersoner, men omfattes ikke av kjøpsloven. Kjøp og salg av eiendom har særregler, slik som kjøp og salg av hest nå også får.

Hestemomsen trer i kraft november 2015

Loven trer i kraft allerede i november i år. Den som selger hesten må oppgi salget på selvangivelsen, og må betale en avgift på 25% moms på salgsprisen. Hvis du feks selger en hest til 60.000 kr, må du betale en avgift til staten på 12.000 kr.

Kilde:

mattilsynet.no

regjeringen.no

 


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern