Foto: Trine Melinda Vollan

Trist møte med hestenæring på luksushotell i Tyrkia

Trist møte med hestenæring i utlandet. Det ble en trist affære da jeg var på ferie og besøkte «hestesenteret» tilknyttet et fem stjerners feriested i Tyrkia. Området er svært luksuriøst med vakker vegetasjon, spektakulære bygg og flotte treningsarenaer.

25-04-2014 08:37
Trine Melinda Vollan
Helse og velferd

Det ble en trist affære da jeg var på ferie i Tyrkia og besøkte «hestesenteret» tilknyttet et fem stjerners feriested i Tyrkia. Området er svært luksuriøst med vakker vegetasjon, spektakulære bygg og flotte treningsarenaer. Det er et populært all inklusive tilbud for de som ønsker å dra på treningsleir i luksuriøse omgivelser. Feriestedet tilbyr også sine gjester ridning. Tilbudet omfatter både undervisning i sprang/dressur eller safari, og koster fra ca 45 $ og oppover til 360 $.

Det var i utgangspunktet ingen høye forventninger til standarden, da man har hørt historier om dårlige forhold i utenlandsk hestenæring av denne typen. Men det som møtte meg var sjokkerende! Jeg hadde forventet at det skulle være litt «ruskete» og skittent, med noe lav standard. Det som møtte meg var et grusomt skue! De fleste hestene var radmagre, dehydrerte og ustelte. Høvene var både lange og skeive, og noen hadde store hovsprekker. De levde under svært dårlige forhold og «anlegget» var av veldig dårlig standard. Kontrasten til feriestedet forøvrig var rett og slett overveldende, og jeg kjente tårene presset på da jeg fikk tatt innover meg de forferdelige forholdene disse stakkar dyrene levde under.

 

"De fleste hestene var radmagre, dehydrerte og ustelte."

 

Jeg bestemte meg raskt for å dra tilbake dagen etter for å dokumentere forholdene og gjøre meg bedre kjent med omfanget av elendigheten. Jeg tilbydde meg å hjelpe til i håp om å få mer informasjon, og få sett nærmere på «galskapen».

Personalet i stallen ble noe stresset da jeg begynte å ta bilder av de tynneste hestene, og ble svært ivrig i å stelle sår, vaske høver og avkjøle hovne hestebein for å vise meg at de tok vare på hestene. Det ble fart på striglebørstene også. En av hestene var veldig hoven og trykkøm i det ene forbeinet, og fikk en sprøyte med gudvethva. «Medisin for leg» ble jeg forklart.

Dagen i forveien hadde jeg påpekt at høvene til den ene hesten var i dårlig stand. Denne hesten hadde fått nye sko. Derfor utelukket jeg til dels at det var total mangel på kunnskap som var grunnen til at hestene hadde det slik. Jeg konkluderte med at det i hovedsak var latskap og mangel på respekt for disse stakkars skapningene som var årsaken hestenes lidelse.

 

"Grovfôret var elendig og drikkekarene var fulle av alger og dritt."

 

Grovfôret var elendig og drikkekarene var fulle av alger og dritt. Hestene fikk hvitt brød (loff) som tilleggsfôr. Stallen hadde også en drektig hoppe, og hun var intet unntak til det merkelige fôrigsregimet. Hun fikk bare litt mer hvitt brød, ca 2-3 brød kanskje. De fleste hestene stod også rett på betonggulvet i boksen sin.

Da jeg kom til stallen andre dagen, stod tre hester bundet ute i solen med sal og hodelag på. Gudene må vite hvor lenge hestene står slik i påvente av å bli ridd. For å sjekke om det var en tilfeldighet, passerte jeg stallen ved flere dager på dagtid, og alle gangene stod hestene stått ute, bundet i solen, uten tilgang til skygge eller vann.

Hver gang jeg passert stallen på dagtid stod hestene bundet i solen uten tilgang til skygge eller vann. Foto: Trine melinda Vollan.

 

"Hestene stod ute, bundet i solen, uten tilgang til skygge eller vann."

 

Da jeg var innom stallen tredje dagen var den hvite hesten som var trykkøm og hoven i ene forbeinet, tilbake på jobb igjen. Jeg er ingen veterinær, men min erfaring tilsier at denne hesten sannsynligvis har en seneskade.

Hesten var tilbake på jobb med trykkømme og hovne sener i det ene forbeinet.

Jeg har kontaktet administrasjonen på hotellet for å dele min bekymring for hestenes velferd, med forslag til forbedringer. Min klage vil forhåpentlig bli tatt til etterretning, og de lovet på tro og ære at de skulle ta fatt i saken umiddelbart. Jeg fikk en mail dagen etter jeg kom hjem om at administrasjonen hadde hatt et møte med stallbetjeningen.

Jeg forventer en forbedring, og vil følge saken videre

.

Dette var noe av det triste som møtte meg da jeg sjekket «hestesenteret» ved et luksusresort i Tyrkia. Foto: Trine Melinda Vollan

Hestene var tynne og dehydrerte. Foto: Trine Melinda Vollan


Vi ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.

Webdesign og webutvikling: Digi Publishing AS

Personvern